Университети

Старт на кампанията по прием в СУ

18-02-2019 15:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Старт на кампанията по прием в СУДокументи за първата изпитна сесия се подават до 15 март, а за втората до 23 май
Приемът на заявления за приемни изпити в Софийския университет официално стартира. От 18 февруари до 15 март кандидатите могат да подават документи за първата сесия, а до 23 май за втората. Както clinica.bg. вече писа тази година СУ отново ще приема студенти по медицина със свои изпити, а не с тези на МУ-София.
Кандидат-студентите могат да подадат заявления онлайн в страницата на Софийския университет, на място в Ректората на Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната.

Таксата за явяване на изпит е 30 лв.
Първата ще се проведе в неделните дни в периода 24 март - 28 април 2019 г., а втората - в съботните и неделните дни от 26 май до 23 юни. Първият етап на класирането ще бъде обявен на 9 юли 2019 г., вторият – на 16 юли, а третият – на 23 юли.

 

При пет от общо 119 специалности оценките

 

от матурите няма да заместват тези от конкурсните изпити. Това са регулираните специалности „Право", „Медицина" и „Фармация" и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика" и „Връзки с обществеността". За специалността "Книгоиздаване" приемът е по избор - или с изпит по журналистика (писмен) и журналистика (устен), или с оценките от матурите по български език и литература; история и цивилизация; философски цикъл или чужд език.

 

Две са новите бакалавърски програми,

 

които бъдещите студенти ще могат да изучават от следващата учебна година - „Счетоводство, финанси и дигитални приложения" (на английски език) в Стопанския факултет и „Геопространствени системи и технологии" в Геолого-географския факултет. На 21 февруари започва участието на Софийския университет в традиционната кандидатстудентска борса.

 

До 21 март младите хора в София, Пловдив,

 

Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите и начина за кандидатстване в най-старото и авторитетно висше училище в България.Най-актуалната информация за кандидатстудентската кампания на Софийския университет може да бъде намерена на сайта  на СУ и страницата във Фейсбук „Кандидат-студенти 2019" .635 пропуснаха матурата по биология

635 пропуснаха матурата по биология

Общо 40 484 младежи положиха втори задължителен зрелостен изпит, хванаха петима преписвачи
МУ-Плевен с две нови специалности

МУ-Плевен с две нови специалности

Университетът ще обучава експерти в социалните дейности в сферата на здравеопазването
Откриват медицински факултет в Бургас

Откриват медицински факултет в Бургас

В Университета „ Проф. д-р Асен Златаров" ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната
Чужденците дават тласък на медицинските университети

Чужденците дават тласък на медицинските университети

МОН постави фокус върху научните програми в сферата на медицината. Какви са постиженията на науката у нас, на какво ниво са медицинските ни университети в това отношение, какво не ни достига и каква е посоката, която трябва да следваме, попитахме Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката. Тя отговаря за европейските политики в областта на образованието и научните изследвания.
Без коремна преса за 6 по физическо

Без коремна преса за 6 по физическо

Нова система за оценяване на учениците предвижда бягане на по-къси разстояния за момчетата и момичетата, изпитват ги на 5 задължителни теста
6.1 млн. за млади учени

6.1 млн. за млади учени

3.3 млн. лв. са за допълнителни стипендии за докторанти, а останалите 2.8 млн. лв. по национални програми
Всеки трети държавен вуз вдига таксите

Всеки трети държавен вуз вдига таксите

Държавата ще субсидира обучението на 43 413 първокурсници, реши МС
Оценяват с ДА и НЕ изпита за медицина в СУ

Оценяват с ДА и НЕ изпита за медицина в СУ

На 21 април ще се проведе препитването по химия, за кандидат-лекарите ще има допълнителен компонент
Студентите със 136 млн. заеми за висше

Студентите със 136 млн. заеми за висше

Oще една банка, заявила интерес да отпуска пари за следване в университет, курсистите по медицина са сред най-честите кредитополучатели
По-висока летва за медицина в СУ

По-висока летва за медицина в СУ

Приемните изпити по биология и химия ще са разделени на две части, като втората ще е задължителна само за желаещите да учат за лекари
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019