Регулации

Увеличават Съвета по цени с 5 души

18-02-2019 09:43
Clinica.bg

press@clinica.bg
Увеличават Съвета по цени с 5 душиПолша и Унгария стават първа линия за сравняване стойността на лекарствата, а Литва, Португалия и Словения отпадат

Кошницата от държави, с които се сравняват цените на лекарствата у нас отново се променя. Това предвиждат част от промените в Наредбата за регистриране на цените на лекарствата, които предлага здравното министерство. Освен това ведомството увеличава числеността на Националния съвет по цени и реимбурсиране и въвежда ясни правила за проследяване на ефекта на терапията от болниците.

Десет вместо 17 стават държавите, с които експертите ще сравняват цените на лекарствата, които се продават у нас и се плащат от здравната каса. Занапред те ще бъдат Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Франция. Досега списъкът се делеше на първа и втора линия с държави. Ако в първите десет експертите не откриеха лекарството, търсеха цената му във вторите седем. Занапред обаче ще има само един списък. От него отпадат Литва, Португалия и Словения, а се включват Белгия, Полша и Унгария. Причината е, че цените в последните три са едни от най-ниските. Досега обаче тези държави бяха в резервния списък и често въздействието им не се е вземало под внимание, отчитат от МЗ. За да се плаща медикаментът от касата пък, той ще трябва да се реимбурсира в пет от тези страни.


Също така се прекратява пускането на

българския пазар на лекарства в опаковки, които не се намират на пазара на другите европейски държави и съответно не могат да попаднат в обхвата на външното рефериране. Цената на генеричните и биоподобни лекарства по каса пък няма да може да е по-висока от 70 или 80 на сто от останалите референтни (идентични) лекарства, които се реимбурсират. Всички тези мерки ще понижат цените на лекарствата и ще намалят разходите на касата за тях.


Регламентира се и проследяването на ефекта

от терапията на новите лекарства. То ще се извършва от 1 до 3 години в зависимост от терапевтичната схема. Институциите ще могат да поискат последяване и за медикаментите, за които не са убедени, че ефективността им е целесъобразна според цената им. Също така проследяване ще има и при нови показания на медикаменти, които са използвани преди това за други заболявания.

Проследяването ще се прави в болници,

спешни центрове, психиатрии и т.н. Националният съвет за по цени и реимбурсиране ще е отговорен за това, тъй като той поема и извършването на оценката на здравните технологии. Заради новите си задължения, съставът му ще се увеличи с петима души и ще стане 44. Болниците ще разполагат с месец от влизането в сила на промените, за да осигуряват съвместимост на болничната си информационна система с тази на Съвета. На всеки шест месеца експертите ще отчитат ефекта от терапията пред НЗОК или МЗ. Реимбурсирането на лекарства от касата ще става и ако оценката на здравните технологии е положителна не само за България, но за още три държави - Франция, Англия и Германия.

Заради очакваната електронна система

за проследяване на паралелния износ пък, компаниите няма да са длъжни да дават в Изпълнителната агенция по лекарствата информация за доставените количества медикаменти. Не е ясно обаче кога ще заработи системата, чието изграждане още не е започнало.Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Лекарства с опиат - на обикновена рецепта

Облекчението важи до 31 март 2020 г., пише в променена наредба на МЗ
Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

На кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

136 млн. опаковки на лекарства в системата за верификация

Над две трети от медикаментите все още не минават през проверките
СТАДА придобива Валмарк

СТАДА придобива Валмарк

Тя е една от водещите компании в Централна Европа в сферата на продуктите за грижа за здравето
ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за МС

Медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми
Надзорниците коригираха пропуск  в бюджета

Надзорниците коригираха пропуск в бюджета

НС на НЗОК проведе извънредно заседание и попълни важен списък с лекарства
МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

МЗ регламентира цените на лекарствата извън НЗОК

Това са онкомедикаменти, препарати за трансплантирани и за лечение на редки болести
Липсват лекарства за онкозаболявания

Липсват лекарства за онкозаболявания

Те не са разрешени за продажба у нас, но са нужни на пациентите, алармират от сдружение „Лимфом"
Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата плаща по нов ред скъпите лекарства

Касата и фармацевтичните фирми ще договарят критерии за ефекта от терапиите, предвиждат промени в проектобюджета на фонда
1 2 3 4 5 ... 60 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019