Психология

Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

15-02-2019 10:17
Съвършен партньор са склонни да търсят тези, които не са сигурни в собствените си възможности или са прекалено убедени, че те самите са съвършени, казва д-р Румяна Динолова Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест и кога се случва това, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
- Д-р Динолова, какво е любовта?

- Можем да прочетем много определения за любовта, зависи от гледната точка и науката, която ги коментира – социология, психология, медицина. Всички сме наясно, че минаваме през различни периоди – били сме влюбени, все още сме, или очакваме любовта на живота си. Ние сякаш всички очакваме влюбването, първата емоция на трепета да ни съпровожда до края на живота, защото тя носи много приятни усещания в нашето тяло и съзнание.

- Заговорихте за любовта за цял живот... В тази връзка как ще коментирате химна на любовта в Библията, в който се казва „любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее..."

- Мислех по тази тема, когато четях различни материали за чисто биологичните обяснения на влюбването. Освен психологичен, социален и религиозен феномен, любовта е нещо, което е лично, и всеки от нас има своя собствена представа за любовта, изградена през неговата ценностна система. Може би затова са толкова различни идеите ни за любовта, независимо от общата концепция. Любовта не е просто вик за възпроизводство на гените, тя може да бъде чисто платоническа, каквато я описва Димчо Дебелянов. Но има и хора, които непрекъснато имат нужда да бъдат в състояние на влюбеност и за тях любовта продължава от 3 до 6 или 9 месеца или три години.

- Любовта обаче не е ли нещо много повече от чувството на влюбеност, което утихва в един момент?

- Има разлика между влюбчивост и любов. Но влюбването е първият етап, който е неизбежен, и хората го преживяват независимо дали го искат, или не. Но непрекъснатата нужда от това да бъдеш влюбен, може да се превърне и в проблем. В новата ревизия на международната класификация на болестите на СЗО непрекъснатото състояние на влюбеност се определя като психично разстройство на навика и увлечението и има съответния код. Но тук се говори за ясно изразени симптоми, като натрапчиви мисли за конкретния човек, резки смени на настроенията, повишено самочувствие, безсъние, вманиачаване и мислене за другия. Някои изследвания на мозъка, които визуализират активността на различните му структури под въздействието на една или друга емоция, доказват, че при влюбените се наблюдават еднакво активни части като при обсесивно-компулсивното разстройство. И да, така е, влюбването не продължава безкрайно, защото по чисто биологичен начин то може да се обясни с въздействието на хормоните. Основните медиатори на мозъка са серотонинът, допаминът, норадреналинът. В този процес най-важен е допаминът.

- Кога страданието по любовта може да се превърне в клиничен случай?

- Има различни неща, които могат да ни наранят, и те пак зависят от начина, по който възприемаме житейските събития. Най-тежка за преживяване е раздялата, особено когато става въпрос за загуба на човек. Силата на тези чувства и емоции и начините за справяне с тях зависят от човека, който ги изпитва, от зрелостта на Аз-а, от стратегиите, които има той за справяне с конкретните житейски ситуации, от умението да подхожда рационално. Всички тези важни за зрелостта на Аз-а фактори са отговорни и за начина, по който се справяме с мъката. Възпитанието на едно дете е много важно за това колко дълго и дълбоко ще страда при раздяла, когато вече е голям човек. Има различни изследвания, които казват колко продължава любовта. Възрастта също има значение. Според някои проучвания интензивността на тийнейджърската любов е от месец и половина до пет месеца. Сещам се за една българска песен, в която се пееше: „Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен...А колко е страшно да бъдеш влюбен на 40 години. И колко е страшно да бъдеш разлюбен...".

- Вие психиатрите сте определили, че ако страданието на любовта продължи повече от 6 месеца, вече става дума за депресия. Защо?

- Диагнозата удължена реакция на скръб е много специфична и се свързва с конкретни характеристики и симптоми, които човек изпитва и преживява. Тъгуването е естествена реакция, която ни съпровожда, когато ни сполети раздяла по различни причини. Приема се, че рамките на тези 6 месеца човек може да премине през всичките етапи на страданието. И когато скърбенето наруши ежедневието на човека, вече става дума за депресия, която трябва да бъде третирана медицински.

- Има ли съвършена жена или мъж?

- За мен лично съвършеният партньор е този, който покрива личните критерии на другия. Но съвършенството е просто идеал, към който всички се стремим. Търсенето на съвършенство, поставянето на определени критерии, които никога не могат да бъдат удовлетворени, е по-скоро проблем, отколкото нормално очакване да се влюбиш в човек, който те допълва. Нереалистичните очаквания също са свързани с начина, по който е организиран Аз-ът ни, този стремеж към перфекционизъм често по-скоро е болестно състояние, отколкото норма. Другото, което може да навреди на човека и да го накара да се чувства нещастен и в невъзможност да открие своята половинка, е, когато натоварва с твърде много идеализации обекта на своето влюбване. Това означава да не гледаш реалистично на твоя любим човек с неговите положителни и отрицателни черти, които можеш да приемеш. Ако не можеш да приемеш партньора си такъв, какъвто е, много по-лесно можеш да се разочароваш и това да те нарани. Търсенето на съвършен партньор е някакъв вид противоречие. Всички си създаваме идеали, за да ги следваме, но не бива да забравяме, че често те са недостижими.

- Кои хора са склонни да търсят този съвършен образ?

- Тези, които не са много сигурни в собствените си възможности или са прекалено убедени в собственото си съвършенство. Така никое друго несъвършено същество не е удовлетворително за тях.

- Защо има хора, които предпочитат самотата пред връзката. И всъщност има ли такива, или само те така си мислят?

- Има хора, които предпочитат да бъдат сами, самодостатъчни са си и нямат нужда от партньор, който да им носи положителни емоции. Но всички ние преминаваме през различни периоди, в които нямаме непременна нужда да бъдем във връзка, чувстваме се добре и комфортно и други неща ни носят удовлетворение – кариера, добра компания, изкуство или пък занимания, които ни развиват. Този период може да продължи и по-дълго, хората имат различни потребности. Не е редно да слагаме етикети. Един човек може да заявява, че момента няма потребност от другиго, а след време да се влюби. Понякога след дълга връзка и раздяла човек има нужда да остане сам, да визуализира личните си граници, да разбере кой съм „аз", а не „ние", какво ме очаква оттук нататък, да се научи да живее по новия начин. Затова наистина е необходимо известно време, преди да се влезе в нова връзка, за да не остане тежестта от предишната.

- Дали в бъдещето някои хора ще прибягват до замяната на партньор с изкуствен интелект и възможно ли е това?

- Този въпрос ми напомня за разказа на Айзък Азимов „Аз, роботът". Никога не съм комуникирала с изкуствен интелект по този начин. Но любовта е преживяване за двама и носи радост, когато е споделена. Това, което ни кара да летим, е чувството, че ни обичат, а аз никога не съм виждала влюбен изкуствен интелект.


Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Самоубийствата намаляват

Самоубийствата намаляват

Агресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир Наков
70% от депресарите не стигат до лекар

70% от депресарите не стигат до лекар

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зарков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

Преодоляваме болката с хипноза

Преодоляваме болката с хипноза

Хипнотерапията позволява на специалистите да ни внушат съвършенството, към което се стремим, и на практика да подготвят съзнанието ни за него. Как става това, разказва психологът Даниела Кермова.

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

Чувствали ли сте се някога опустошени? Не ви се работи, не ви се среща с хора, слушате, но не чувате? Вероятно сте в капана на една от 12-те фази на „прегарянето". Как да се измъкнете? Отговаря гуруто Хамза Кан.
Две седмици отпуска не стигат

Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си

Как ни лекува любовта към себе си

Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ