портрет

Пирамидите на медицината и любовта

15-02-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Пирамидите на медицината и любовта Единствената чуждестранна студентка със златен Хипократ у нас
Тя е млада, изключително красива и е златен Хипократ. Казва се Еман Айман Аниес Абделфатах, и е първият чуждестранен студент в сто годишната история на МУ- София, който е положил всичките си изпити с отличина оценка. Срещата ни бе необичайна, но изпълнена с много енергия, която д-р Аниес предаде и на мен.
Д-р Еман Айман Аниес е от Египет, от град Мансура. На 27 години е и е една от петте момичета в семейството. Родителите й имат фирма за почистване на домове и офиси и вече от 10 години живеят в Италия. Всяка ваканция обаче прекарват в родината си. Тя и сестрите й са живеели в Египет, допреди няколко години. Заминава за Италия, след като завършва гимназия в Египет, с надеждата да продължи образованието си в европейска страна. Винаги е искала да учи за  лекар, за до може  да  помага на всички, които имат нужда.

 

Оказва се, че медицина в Италия

няма как да следва, заради редица административни трудности. Не признават дипломата й от гимназията в Египет, освен това не знае и езика. Отношението на италианците към нея е крайно, определя това време, като най-трудното в живота й. Така  в търсене на медицински университет с обучение на английски попада на такъв в София. И съдбата я изпраща у нас. Когато пристига в България, първата пречка   с която се сблъсква е, че не знае езика. Еман обаче е твърдо решена, че няма да е като многото други чужденци, които бързат да вземат диплома и да напуснат държавата, без да научат и дума от местния език.

Така започва пътуването й към българската култура

и към кирилицата, която днес владее чудесно. В пътуването й я води проф. Правда Ценкова, на която Емин сърдечно благодари. За 400 часа тя е проговорила добре български език. С усмивка казва, че  вече знае арабски, английски, италиански и български език. Най- трудно е свикнала, обаче с кимането на главата, с което ние изразяваме потвърждение.

Другата трудност, с която тя се сблъсква

е египетския паспорт, който и дава право на пребиваване у нас само няколко месеца. Това го разбира, когато зиминава в Италия за вакнация и се оказва, че не може да се върне отново в България, защото й е нужна виза. Благодарение на колегите й от университета и на разговорите им с преподавателите, нещата за Еман се нареждат благоприятно. Тя се готви за изпитите от Италия и идва направо за изпитната сесия. 

Мечтата й е да стане кардиолог,

За това е започнала да работи като доброволец в Трета градска болница. Иска да специализира в България, защото харесва нивото на обучение и защото смята, че може да научи от много от българските лекари. Единственото, за което мечтае, в момента е университета да я освободи от таксата за специализация, която е в размер на около 600 лева на месец, разказва тя.

Сега не получава никакви доходи,

издържа се от парите, които праща баща й. „Много харесвам България, обичам я, но ще си тръгна, ако не успея да уредя нещата със специализацията, надявам се някой да ми помогне. Много разчитам на Ректората", споделя тя. Разказва, че най-хубавото място, в София, което я спасява от грижите и тревогите е парка в квартал „ Иван Вазов". Живее в София, заедно с двете си по-малки сестри, които са близначки. Едната следва стоматолигия, а другата учи моден дизайн. Те са на 24 години.  Другата й сестра е на 20 години и учи в Италия последен клас в гимназия, а най-малкта е на 10 години. 


В България  Еман е срещнала голямата си любов,

 „ На 8 април 2013 година срещнах моята първа и единствена любов, тук. Затова толкова много обичам вашата страна", разказва тя. Любимият й се казва Карим. Той е египтянин, на 30 години е и също е медик. Работи в Англия. От много години, обаче  семейството му живее и работи в България. За Карим, Еман разбира от един асистент по анатомия. Среща се със сестрата на бъдещата си любов във фитнеса, а малко след това един обяд поставя началото на голямата любов. Че пирамидата на любовта ще се огрява от слънцето на България е повече от ясно, дано Златният Хипократ -д-р Аниес успее да построи у нас и пирамидата на кардиологията, за която така силно мечтае. С обич в сърцето

С обич в сърцето

Да си нося новите дрехи, тази мисъл ме води напоследък, казва д-р Феодор Оджаков
Ловец на успехи

Ловец на успехи

Русенци сме особена порода хора, винаги си помагаме, казва д-р Мария Димитрова
Да посрещаш живота е привилегия

Да посрещаш живота е привилегия

Удовлетворението идва от радостта в очите на майките, когато си им помогнал да родят бебето си, казва д-р Пенков
Превърнал професията си в живот

Превърнал професията си в живот

За мен не е важно да съм известен, а да съм добър и да оставя нещо след себе си, казва д-р Иван Мартинов
Да правиш китки за обич

Да правиш китки за обич

Сбъднала съм професионалната си мечта да бъда операционна акушерка, казва Михаела Мишева
Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Само след дни ще защитя докторантура по темата, но в близо 300 те страници е заключена тайната, казва д-р Елеонора Христова
Когато носиш Родопската песен в сърцето си

Когато носиш Родопската песен в сърцето си

Искам да завърша и Музикалната академия, каза Мария- Йоана от МУ Пловдив
Когато Хипократ победи Мелпомена

Когато Хипократ победи Мелпомена

Избрах медицината, макар че много харесвах театъра, казва проф. Радослав Радев
Учителка на медици

Учителка на медици

Липсата на кадри ме подтиква да мотивирам учениците, след като завършат медицинските университети, да се върнат да работят при нас, казва учителката Даниела Куцева
Дарител на живот

Дарител на живот

Възможно ли е човек да дари 45 литра кръв през живота си? За няки хора това със сигурност е нещо непостижимо, но за Валентин Георгиев Велев от Ямбол е неоспорим факт. Той е един от 10-те наградени от БЧК кръводарители по повод 14 юни - деня за благодарност към тези, които дават нещо от себе си, за да спасят човешки живот. Сега Валентин е на 55 години и вече е давал кръв 101 пъти.
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2019