портрет

Пирамидите на медицината и любовта

15-02-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Пирамидите на медицината и любовта Единствената чуждестранна студентка със златен Хипократ у нас
Тя е млада, изключително красива и е златен Хипократ. Казва се Еман Айман Аниес Абделфатах, и е първият чуждестранен студент в сто годишната история на МУ- София, който е положил всичките си изпити с отличина оценка. Срещата ни бе необичайна, но изпълнена с много енергия, която д-р Аниес предаде и на мен.
Д-р Еман Айман Аниес е от Египет, от град Мансура. На 27 години е и е една от петте момичета в семейството. Родителите й имат фирма за почистване на домове и офиси и вече от 10 години живеят в Италия. Всяка ваканция обаче прекарват в родината си. Тя и сестрите й са живеели в Египет, допреди няколко години. Заминава за Италия, след като завършва гимназия в Египет, с надеждата да продължи образованието си в европейска страна. Винаги е искала да учи за  лекар, за до може  да  помага на всички, които имат нужда.

 

Оказва се, че медицина в Италия

няма как да следва, заради редица административни трудности. Не признават дипломата й от гимназията в Египет, освен това не знае и езика. Отношението на италианците към нея е крайно, определя това време, като най-трудното в живота й. Така  в търсене на медицински университет с обучение на английски попада на такъв в София. И съдбата я изпраща у нас. Когато пристига в България, първата пречка   с която се сблъсква е, че не знае езика. Еман обаче е твърдо решена, че няма да е като многото други чужденци, които бързат да вземат диплома и да напуснат държавата, без да научат и дума от местния език.

Така започва пътуването й към българската култура

и към кирилицата, която днес владее чудесно. В пътуването й я води проф. Правда Ценкова, на която Емин сърдечно благодари. За 400 часа тя е проговорила добре български език. С усмивка казва, че  вече знае арабски, английски, италиански и български език. Най- трудно е свикнала, обаче с кимането на главата, с което ние изразяваме потвърждение.

Другата трудност, с която тя се сблъсква

е египетския паспорт, който и дава право на пребиваване у нас само няколко месеца. Това го разбира, когато зиминава в Италия за вакнация и се оказва, че не може да се върне отново в България, защото й е нужна виза. Благодарение на колегите й от университета и на разговорите им с преподавателите, нещата за Еман се нареждат благоприятно. Тя се готви за изпитите от Италия и идва направо за изпитната сесия. 

Мечтата й е да стане кардиолог,

За това е започнала да работи като доброволец в Трета градска болница. Иска да специализира в България, защото харесва нивото на обучение и защото смята, че може да научи от много от българските лекари. Единственото, за което мечтае, в момента е университета да я освободи от таксата за специализация, която е в размер на около 600 лева на месец, разказва тя.

Сега не получава никакви доходи,

издържа се от парите, които праща баща й. „Много харесвам България, обичам я, но ще си тръгна, ако не успея да уредя нещата със специализацията, надявам се някой да ми помогне. Много разчитам на Ректората", споделя тя. Разказва, че най-хубавото място, в София, което я спасява от грижите и тревогите е парка в квартал „ Иван Вазов". Живее в София, заедно с двете си по-малки сестри, които са близначки. Едната следва стоматолигия, а другата учи моден дизайн. Те са на 24 години.  Другата й сестра е на 20 години и учи в Италия последен клас в гимназия, а най-малкта е на 10 години. 


В България  Еман е срещнала голямата си любов,

 „ На 8 април 2013 година срещнах моята първа и единствена любов, тук. Затова толкова много обичам вашата страна", разказва тя. Любимият й се казва Карим. Той е египтянин, на 30 години е и също е медик. Работи в Англия. От много години, обаче  семейството му живее и работи в България. За Карим, Еман разбира от един асистент по анатомия. Среща се със сестрата на бъдещата си любов във фитнеса, а малко след това един обяд поставя началото на голямата любов. Че пирамидата на любовта ще се огрява от слънцето на България е повече от ясно, дано Златният Хипократ -д-р Аниес успее да построи у нас и пирамидата на кардиологията, за която така силно мечтае. Учителко, целувам ти ръка!

Учителко, целувам ти ръка!

Днешните деца имат нужда от интересни уроци, казва учителката Цветелина Петрова
Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Завърших с отличие медицина, а първата ми работа беше в строителството, каза доц. Васил Каракостов
Четвърт век влюбена в професията си

Четвърт век влюбена в професията си

Благодарна съм на майка си, че ме насочи към тази работа, казва Росица Георгиева, главна акушерка на „Майчин дом"
Момчето, което вярва, че една птичка пролет прави

Момчето, което вярва, че една птичка пролет прави

Лошата черта на българите е, че много се оплакваме, каза Денис Милков
Докторът, който стана свещеник

Докторът, който стана свещеник

В село Драганово един човек лекува болежките и душите на хората
Лекарят, който спасява ангели

Лекарят, който спасява ангели

Да лекуваш деца не е просто предизвикателство, то е голямо удоволствие, казва доц. Христо Шивачев, началник на Клиниката по детска хирургия в Пирогов
Между стетоскопа и перото

Между стетоскопа и перото

Д-р Анастас Иванов (Тео Буковски) през деня лекува пациентите, а нощем живее в света на фентъзи героите си
Победителят в операционната

Победителят в операционната

Ортопедията и травматологията е моята страст в медицината, казва д-р Александър Илиев от УМБАЛ „Св. Анна"
Спасителят в ръжта

Спасителят в ръжта

Не прави това, което не искаш да ти направят на теб, казва съдебният медик д-р Методи Гошев
Пазителят на времето

Пазителят на времето

Аз съветвам моите приятели, не само да следят какво ще е времето, но и да му се радват, защото така ще бъдат щастливи, казва климатологът проф. Георги Рачев
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019