Тенденция

Самоубийствата намаляват

08-02-2019 18:37
Агресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир НаковСамоубийствата намаляват
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
3000 души годишно посягат на живота си в България. 600 или всеки пети от тях умира. Самоубийствата обаче намаляват, особено в регионите, в които се водят обучения с лични лекари за разпознаване на психични разстройства. Това сочат проучванията на Националния център по обществено здраве и анализи.
Най-честите състояния предшестващи самоубийствата са депресия, шизофрения и зависимостите, обясни д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве" към НЦОЗА.

Той обърна внимание на ключовата роля при поднасянето на всякакъв тип информация свързана с опит на човек да отнеме живота си. „Агресията във филмите трябва да се цензурира, да не се показва резултатът – труп, кръв и пр.", обясни д-р Наков. Все пак обаче се наблюдава

 

намаление на сцените на насилие

 

в киното както и реакции срещу филмите, които показват или героизират самоубийствата.

Жените са по-склонни към опитите сами да предизвикат смъртта си. Средно 43.42 дами на 100 000 души посягат на живота си, а при мъжете числото е 29.45. При представителите на силния пол обаче самоубийствените действия по-често водят до смърт – 11.4 на 100 000 души, спрямо 3.56 при жените.

 

Това се дължи на тенденцията

 

мъжете да прибягват до по-твърди методи като например посягане на живота си с оръжие, докато при дамите е по-разпространена злоупотребата с медикаменти, при която има по-голям шанс състоянието да бъде овладяно и животът им спасен.

Средно за страната опити за самоубийство са регистрирани при 36. 74 души на 100 000 през 2017 година, а през предходната 2016-та година са били 34.74 на 100 000 души.

 

През последните две проследени години

 

се отчита намаление, спрямо данните за 2014-а и 2015-а година. Тогава опитите за самоубийство са били съответно 37.63 на 100 000 души и 40. 5. В световен мащаб броят на отнетите поради самоубийство животи е по-голям от жертвите от войни и катастрофи. Самопредизвикването на смърт е най-разпространено сред хората на и над 70 години. Самоубийството обаче е петата водеща причина за смърт при възрастната група 30-49 години и втората при младежите между 15-29 години.

 

Депресиите и злоупотребата с алкохол

 

са основният рисков фактор в Европа и Северна Америка. Също така самоубийствата са по-разпространени сред уязвими групи, които са подложени на дискриминация. В тази връзка експертите припомнят, че подкрепата за хора със самоубийствени мисли може да бъде животоспасяваща. За хората, при които има риск да посегнат на живота си е особено важно да бъде осигурена професионална грижа. Те трябва да бъдат изслушвани и отношението към тях да не бъде осъдителен.


Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
70% от депресарите не стигат до лекар

70% от депресарите не стигат до лекар

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зарков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

Преодоляваме болката с хипноза

Преодоляваме болката с хипноза

Хипнотерапията позволява на специалистите да ни внушат съвършенството, към което се стремим, и на практика да подготвят съзнанието ни за него. Как става това, разказва психологът Даниела Кермова.

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

Чувствали ли сте се някога опустошени? Не ви се работи, не ви се среща с хора, слушате, но не чувате? Вероятно сте в капана на една от 12-те фази на „прегарянето". Как да се измъкнете? Отговаря гуруто Хамза Кан.
Две седмици отпуска не стигат

Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си

Как ни лекува любовта към себе си

Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ