Проблем

70% от депресарите не стигат до лекар

08-02-2019 15:32
14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зaрков70% от депресарите не стигат до лекар
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
70% от хората с депресия не стигат до психиатър. Те се лекуват при друг вид специалисти като джипита, невролози, интернисти. Това съобщи д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве" в Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Причината е стигмата, предразсъдъците към психичните разстройства.
14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, показват данните от проучване на НЦОЗА. Трите най-чести състояния са тревожни разстройства - 8.4%, депресия и мания - 4.5% и злоупотреба с наркотици или друг вид зависимост – 1%.
Kaто цяло обаче психичните разстройства у нас намаляват, отчитат специалистите сравнявайки данните от 2007-а и 2017-а година.

„Тревожността е универсално човешко състояние

придружено със страх, безпокойство, безсъние. Най-често тя е следствие от остър или хроничен стрес", обясни д-р Захари Зарков.

Специфичната фобия, която се характеризира със страх към нещо определено-змия, случка или човек се среща при 4.4 от хората преживели някакво психично разстройство.

 

Само 20% от всички тях изобщо са потърсили помощ.

 

В 16% от случаите са се насочили към лекар и само при 5% той е бил психиатър. Притеснително е, че много хора в такива моменти не се обръщат към специалист, а прибягват към по нетрадиционни методи като ходене по баячки, леене на куршуми и др.

Най-често хората търсят помощ след преживяване на паническа атака.

 

Тя се характеризира със редица симптоми

 

като световъртеж, сърцебиене, чувство за задушаване, болки в гърдите, страх от смъртта и загуба на контрол, страх от полудяване. След пристъпа често настъпва траен страх от нова атака.

Много често хората с психически разстройства търсят джипитата. Затова НЦОЗА

 

провеждат обучения сред общопрактикуващите

 

лекари за разпознаване на депресии и други състояния.

Диагноза депресия се поставя при определена клинична картина. Тя представлява повтаряемост на определени симптоми за период от две седмици. Те

 

са понижено настроение, чувство за вина,

 

липса на енергия, постоянна умора, нарушения на съня, понижено самочувствие, загуба на апетит, отслабване. „Непрекъснатостта на симптомите за повече от две седмици е ключова", категоричен е д-р Захари Зарков.

При маниите се наблюдава

 

повишено настроение, прекалена енергичност,

 

рисково поведение, намалена нужда от сън. Хората с мании също така имат скачаща мисъл, ускорена реч, усилена и целенасочена дейност. За тях е характерна високата самооценка, идеята за повишени възможности и собствена значимост. За да се постави тази диагноза е необходимо тези симптоми да се задържат за повече от седем дни.


Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
Самоубийствата намаляват

Самоубийствата намаляват

Агресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир Наков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

Преодоляваме болката с хипноза

Преодоляваме болката с хипноза

Хипнотерапията позволява на специалистите да ни внушат съвършенството, към което се стремим, и на практика да подготвят съзнанието ни за него. Как става това, разказва психологът Даниела Кермова.

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

Чувствали ли сте се някога опустошени? Не ви се работи, не ви се среща с хора, слушате, но не чувате? Вероятно сте в капана на една от 12-те фази на „прегарянето". Как да се измъкнете? Отговаря гуруто Хамза Кан.
Две седмици отпуска не стигат

Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си

Как ни лекува любовта към себе си

Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ