Дежавю

Рестартът на здравната реформа

09-09-2016 12:07
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
 Рестартът на здравната реформа
Новият парламентарен сезон започна и програмата на комисията по здравеопазване вече е ясна. До края на годината ще разгледаме промени в закона за здравното осигуряване, закона за лекарствените продукти и бюджета за здравеопазване, каза председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова. Отделно Министерски съвет предвижда да се направят промени в още два закона - за здравето и за кръвта. Въпреки че програмата на комисията е амбициозна и на дневен ред отново са поставени основните закони в тази система, фундаментални последствия за нея не се очаква да настъпят. Причината е, че промените, които здравно министерство поставя на вниманието на депутатите, изглеждат големи, но напрактика са козметични, а приложението им след това липсва.
С дежавю започна работата си парламентарната комисия по здравеопазване тази седмица. Разделянето на пакета на Касата на две части - основен и допълнителен, беше първата задача, с която се заеха депутатите. Поправката в закона за здравното осигуряване е на ресорния министър Петър Москов. Той я предлага за втори път, след като през пролетта Конституционният съд я отхвърли. Упорството му е разбираемо, тъй като разделянето на пакета на касата е един от трите основни стълба на реформата, която правителството се опитва да направи. Останалите два са въвеждането на здравна карта, която посочва максималните потребности от здравни грижи по региони и възможността касата да не работи с всички болници. Трите заедно трябваше да доведат до коренна промяна на здравната система, засега обаче такава липсва. Изгледите това да се промени с приемането на новите текстове са минимални, тъй като те отново отварят вратичка на някои болници да правят, каквото сметнат за нужно.

С предишната поправка на закона здравно министерство искаше да раздели пакета на касата на две части, чието съдържание да определи с наредба. Съдът обаче реши, че това е недопустимо, защото се нарушават здравноосигурителните права на хората. Според магистратите в поправките липсваха и ясни критерии за разграничение на пакетите. Освен това те трябваше да бъдат посочени в закона, а не в наредба.

С новия текст обособяването на двата пакета отново ще се урежда с наредба. В закона обаче се посочват основните критерии за формирането им. Според тях в основния пакет, който касата ще заплаща незабавно, ще влизат всички усложнени състояния, които налагат спешно лечение. Също така профилактиката, болестите при децата и бременните, травмите и отравянията, онкологичните, сърдечно-съдовите и инфекциозните заболявания, както и грижата за трансплантирани пациенти. Част от основния пакет ще са и спешните проблеми със зъбите. Всички останали «състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето» ще бъдат предмет на допълнителния пакет, за който пациентите ще чакат ред.

Ако промените се приемат, както се предлагат, те изглеждат дори по-рестриктивни от първия им вариант. Напрактика с тях касата ще плаща само за детски, онкологични и сърдечносъдови болести, а всички останали диагнози ще се лекуват, ако са спешни. Това отново поставя в неравностойно положение пациентите. Точно поради тази причина опозицията веднъж вече обжалва успешно разделянето на пакета.

„Отново се вкарва същия текст, затова ще зададем същите въпроси, на които досега не чухме отговор. Не мога да разбера това упорство, когато всички са против нещо, ти да разчиташ само на министър-председателя, за да го прокараш", коментира д-р Емил Райнов, зам. председател на здравната комисия от КБ. Според него, ако поправката мине, няма да има нищо по-лесно от това да съберат подписи и отново да я атакуват пред съда.

Намерението на депутатите от управляващото мнозинство обаче е да се направят промени по текстовете на Москов. Доколко ще имат възможността да го реализират, е друг въпрос. „Забележки ще има, които ще се чистят между първо и второ четене", категоричен е доц. Димитър Шишков от РБ. Според него разделянето на пакетите е добра идея, която обаче не се въвежда, както трябва заради натиска на частни интереси. „Ще направим спешен и основен пакет, за да няма роптаене и нищо няма да променим", опасява се той. Причината е, че точно спешността отваря вратичка на болниците да правят каквото решат. Чрез нея те могат да отчитат пациентите си като много тежки случаи и да получават незабавно финансиране от касата по основния пакет. Това е напълно възможно да се случи, ако няма адекватен контрол от страна на институциите, както е в момента. По този начин системата отново ще позволи едни болници да бъдат толерирани от властта за сметка на други. „Какво спешно има в една херния, тя не трябва да е част от основния пакет, но частните болници искат хернии", обяснява доц. Шишков.

Доказателство за липсата на реални промени в системата и нежеланието да се въведат е и резултатът от останалите изменения на законите, които направи Петър Москов. Въпреки че депутатите приеха касата да не сключва договор с всички болници, а само с тези, от които има нужда според здравната карта, ефектът е нулев. През тази година договори получиха всички лечебни заведения при това в области като София, Пловдив и Пазарджик, където има най-голям излишък от легла за активно лечение. Единственият регулаторен механизъм за дейността на клиниките и броя пациенти, които могат да приемат, останаха лимитите им. Принципът на определянето им обаче в много случаи е меко казано странен. В някои пък откровено се нарушават правила, които бяха приети със закона за бюджета на касата за тази година. В тях се казва, че нови дейности на болниците се финансират едва през следващата година. За две големи частни клиники обаче Надзорният съвет на касата направи изключение по «целесъобразност». За съжаление тези последици ще се оказват все по-възможни с приемането "под строй" на спорни и не достатъчно ясни законодателни промени.113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

113 млн. лв. по-малко приходи за НЗОК

Заради отражението на пандемията върху икономиката събираемостта на вноските ще е по-малка, прогнозират от НАП

Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

7200 PCR-а платила НЗОК през август

7200 PCR-а платила НЗОК през август

Във Варна са направени повече тестове за коронавирус по линия на касата, отколкото в София
Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Имаме прекалено много хоспитализации

Имаме прекалено много хоспитализации

Необходимо е да се изградят стандарти, чрез които да се прецизира нуждата от болнично лечение при всеки отделен пациент, казват от Български лекари за ново здравеопазване

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Пленарното заседание бе удължено и това даде отсрочка на парламентарните комисии
Детската болница - между идеално и оптимално

Детската болница - между идеално и оптимално

Макар да е решено проектът да е с нова сграда, консенсус за бъдещата педиатрия едва ли някога ще има
1 2 3 4 5 ... 231 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020