календар

Уникална операция на съдови малформации

08-02-2019 11:09
Clinica.bg

press@clinica.bg
Уникална операция на  съдови малформацииБългарски лекар и френско сетило дават шанс за живот на четирима български пациенти
Четирима пациенти с тежки съдови заболявания ще получат шанс за нормален живот, след животоспосяваща операция. Интервенциите ще бъдат извършени на 15 и 16 февруари от проф. Шарбел Монайе, от Университетската болница в Лимож, Франция и водещият български неврорентгенолог доц. Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски".
До преди 5-6 години се е смятало за невъзможно пациенти с малформации на артерии или вени да бъдат лекувани. Днес това е възможно благодарение на методът ендоваскуларна емболизация. Той е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Практикува се във водещите страни в света, а от няколко години и у нас. Един от най-опитните в този вид операции в света е проф. Монайе, само след дни той идва у нас, за да оперира четирима българи.

 

Те са две деца и две млади жени

Първата операция ще бъде на четири годишно момиченце, което до ноември миналата година е било напълно здраво. Внезапно получава кръвоизлив в мозъка, в следствие на което се парализират дясната му ръчичка и дясното краче. Детето е докарано по спешност в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски". След направените образни изследвания е установена мозъчна артериовенозна малформация. Тя се намира в много рискова зона на мозъка. Оказва се, че е невъзможно детето да бъде лекувано с конвенционална неврохирургична операция. Единственият вариант, който остава, е детето да бъде оперирано чрез трансвенозна емболизация. Такива сложни случаи обаче се оперират само в няколко специализирани центрове по света.

На 15 и 16 февруари вече ще се случат

и у нас, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Методът, който специалистите ще използват, се нарича eндоваскуларна емболизация. При него достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. При тази техника лекарите се движат по съдовата система до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с т.нар. тъканно лепило, което ще елеминира риска от животозастрашаващ кръвоизлив.

Вторият пациент е 18 годишно момче с епилепсия,

Причина за която се оказва много сложна малформация, която на всичкото отгоре е доста голяма. Без тази интервенция, която ще извърши френското светило и доц. Станимиров, пациентът не само че ще продължи да страда от непрекъснати припадъци, но има опасност малформацията да изкърви, което ще е фатално.

Другите две пациентки са жени

на 33 и на 45 години. „И двете пациентки са крайно рискови. Затова, въпреки че първоначално визитата на професор Монйе беше планирана за 5 февруари и трябваше да бъде еднодневна, го помолихме да направи промяна в плановете си и да дойде в България за 2 дни, като помогне и на тези млади жени", обяснява доц. Сираков, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология" в Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".Подкрепяме протеста на колегите

Подкрепяме протеста на колегите

Хората са недоволни, обезверени и уморени и това рефлектира върху качеството на здравните грижи, казва Милка Василева
Увеличиха пътеката на общинските болници

Увеличиха пътеката на общинските болници

НЗОК ще плаща 500 лв. за лечение на болестите на черепно-мозъчните нерви, но няма да повиши парите за тромболиза
НЗОК поема Фонда за деца на 1 април

НЗОК поема Фонда за деца на 1 април

В мега агенцията „Медицински надзор" ще работят 106 души
Канят „Сърце и Мозък

Канят „Сърце и Мозък" за кардиохирургията в Бургас

Въпреки че спечелиха търга за наем, от„Аджъбадем Сити Клиник" не са платили сумата в срок

Нови критерии за университетска болница

Нови критерии за университетска болница

Ако иска да обучава студенти, 60% от лекарите в една клиника трябва да са с академични длъжности

Сестрите излизат на протест

Сестрите излизат на протест

Настояват за възнаграждения в рамер на две минимални работни заплати за всички специалисти по здравни грижи
Бургас с държавна кардиохирургия

Бургас с държавна кардиохирургия

В болницата започват да подготвят търгове за купуване на апаратура

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

За 26-годишно момче блъснато от кола
Да има КП за операция на затлъстяването

Да има КП за операция на затлъстяването

Пациентската организация „Моят живот" е изпратила писмо до Министерство на здравеопазването
В златната среда сме по психично здраве

В златната среда сме по психично здраве

За първи път от години правителството постави на фокус психиатричната помощ и проблемите в нея. Наскоро Европейската асоциация в тази област представи доклад с остри критики към сектора. Какви са най-спешните проблеми за решаване, какво е психичното здраве на нацията ни и как да се справим със стигмата, попитахме доц. Христо Хинков.
1 2 3 4 5 ... 119 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019