Делят пакета на НЗОК насила

08-09-2016 17:59
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Делят пакета на НЗОК насилаДепутатите поискаха от Москов работна група за поправка на проекта
Пакетът на здравната каса ще бъде разделен на основен и допълнителен. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване на заседанието си след ваканцията им днес. С 8 гласа „За" и 6 „Против" те приеха на първо четене новия проект за изменение на Закона за здравното осигуряване на ресорния министър Петър Москов. Неговото изготвяне се наложи заради решението на Конституционния съд, с което той отмени разделянето на пакета на здравната каса, което веднъж вече беше прието миналата година.
В новия проект се предвижда пакетът на здравната каса да се раздели на основен и допълнителен като в основания фигурират всички животозастрашаващи и спешни състояния, онкологичните и сърдечно-съдовите диагнози, проблемите при децата. Идеята е здравната каса да финансира незабавно лечението на пациентите по основния, и да може да отлага финансирането по допълнителния в зависимост от парите, с които разполага. Подобна беше поправката и през миналата година, но тогава не бяха посочени критериите, по които ще се определят заболяванията, които ще влизат в двата пакета. Въпреки че министерството сега е опитало да се поправи, депутатите, меко казано, не бяха доволни от резултатите. Според тях измененията ще доведат до съмнителен финансов ефект за здравната каса и до недоволство сред лекари и пациенти. Критики имаше както от опозицията, така и от управляващите.

„Нашата парламентарна група няма да подкрепи този законопроект, тъй като сме несъгласни с философията за разделянето на пакетите", заяви д-р Хасан Адемов от ДПС. Очаквано, същата позиция изказаха и колегите му от БСП. „Каквото и да кажем, вече го направихме, но това не оправдава грешния ход", заяви д-р Емил Райнов от „Коалиция за България".

Недоволни бяха и колегите им от ГЕРБ. „Разделянето на пакета веднъж вече мина на първо четене защото сте наш коалиционен партньор. Ние подкрепяме и няма как да не го направим, след като под законопроекта стои подписът на Борисов", каза Семир Абумелих. Според него промените няма да доведат до подобряване на здравеопазването и до увеличаване на финансовия ресурс за него. Единственият начин това да се случи е с въвеждането на надграждащо здравно осигуряване, което е първата стъпка към демонополизация на здравната каса. „Не може само в тази сфера, човек да няма избор къде да се осигурява", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Още по-тежки критики отправи председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова. „Ще подкрепим законопроекта, но искаме веднага след приемането му на първо четене в зала, да се състави съвместна комисия с експерти от Министерството на здравеопазването, за да прецезираме текстовете", каза тя. Според нея в момента има прекалено много подробности и дефиниции, които ще натоварят работата на лекарите и ще ги накарат да се вглеждат в буквата и запетайката на закона, вместо да лекуват пациентите. „С тези текстове няма да подобрим здравето на хората, затова искам да ги прецизираме", допълни тя.

„Колеги, след тази убийствена критика, единственото, което не мога да разбера е защо ще подкрепите законопроекта", репликира д-р Хасан Адемов от ДПС.

„Адмирирам предложението за създаването на работна група. Вкарали сме тези детайли в законопроекта заради мотивите на Конституционният съд, с който беше отхвърлен първия път. А самият аз държах да добавим някой от детайлите като това, че пациентите с онкологични заболявания и децата ще бъдат част от основния пакет, за да няма спекулации", обясни Москов.

Подробности за позициите на парламентарно представените партии очаквайте утре.Пуснаха търга за СПИН и Хепатит

Пуснаха търга за СПИН и Хепатит

МЗ дава близо 1.4 млн. за консумативи за диагностика на полово предавани болести
 Преговорите за НРД -  в края на април

Преговорите за НРД - в края на април

Чака се публикуването на средносрочната бюджетна прогноза за следващата година, каза д-р Иван Маджаров
Галя Йорданова поема лечението в чужбина

Галя Йорданова поема лечението в чужбина

Д-р Галя Йорданова поема лечението в чужбина на деца и възрастни. Тя ще бъде ръководител на новата дирекция към НЗОК, която от днес официално ще изпълнява функциите на досегашните Фонд за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина.
Още 500 хил. за отделенията по съдебна медицина

Още 500 хил. за отделенията по съдебна медицина

Над 2.8 млн. лв. ще бъдат инвестирани в психиатричните болници и клиники
Пак спряха търга за линейките

Пак спряха търга за линейките

Ще настоявам отново да бъде обсъден проблемът с разходите на общинските болници, когато пренасочват пациентът за долекуване в други лечебни заведения, каза Кирил Ананиев
12 деца започнали лечение в чужбина

12 деца започнали лечение в чужбина

НЗОК в пълна готовност да поеме функциите на ФЛД, даренията, които ще получава, ще бъдат контролирани от Сметната палата
245 здравни медиатори ще борят инфекциите

245 здравни медиатори ще борят инфекциите

Учебната година за випуск 2019 започна, 29 души тръгват на курсове
Забавяне в здравните еврокарти

Забавяне в здравните еврокарти

Технически проблем спира проверката за достоверност, обясниха от НЗОК
Продължават обученията в Спешна помощ

Продължават обученията в Спешна помощ

Държавните болници с нов оборудван Национален учебен център, 6000 специалисти ще преминат през допълнителни курсове, казва д-р Бойко Пенков 
Джипита без договори при измама с ваксина

Джипита без договори при измама с ваксина

Ще предлагаме такава санкция на НЗОК при доказан случай, че личен лекар е документирал неизвършена имунизация, казва доц. Ангел Кунчев
1 2 3 4 5 ... 68 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020