въведение

2 хиляди аптеки готови за верификацията

06-02-2019 12:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
2 хиляди аптеки готови за верификацията15 милиона опаковки вече са в българския хъб, каза Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата
Системата на верификацията ще бъде с плавен старт. Към момента две хиляди аптеки са напълно готови да се включат в нея. Това заяви Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Той бе категоричен, че няма да има нарушаване на достъпа на потребителите до медикаменти на 9 февруари, когато аптеките започват работа по новите правила.
Официалният старт на верификацията у нас е на 9 февруари. Тогава голяма част от аптеките, които имат договор със Здравната каса ще започнат работа по новите правила, обясниха от Българската организация по верфикация. „Към момента 15 милиона опаковки са в българският хъб. Аптеките, които са подали заявление и са говоти да се свържат са 2 хиляди, като тази бройка се увеличава ежедневно", припомни Деян Денев.

 

Няма да бъде нарушен достъпа

на потребителите до медикаменти, успоиха от Българският фармацевтичен съюз. По думите на проф. Илко Гетов системата за верификация няма да попречи на хората, които купуват само блистер от дадено лекарства. То ще се верифицира само при първия път, след което няма да се налага повторната му верификация.

Освен това верификацията няма

да наложи увеличение на цените на лекарствата, категоричен бе той. По думите му протестите на фармавтите, които облякоха жълти жилетки скоро ще затихнат. Според него само 10 аптеки вчера са облекли жълтите жилетки. "Искам категорично да заявя, че БФС не е организатор на протеста. След като 2 хил. аптеки от 2300 работещи със НЗОК вече са готови за системата, това значи, че нещата ще се нормализират. Няма как да изостанем от Европа и да продължим да си водим продажбите на тефтер", допълни проф. Гетов.

Системата гарантира,

че това лекарство, което производителя е поставил в опакавката, точно то ще стигне до потребетиля, категоричен е Деян Денев. Системата в цяла Европа стартира с плавен старт, което означава, че тя продължава да бъде отворена и след 9 февруари. „На 10 февруари няма да се случи нищо страшно, нито на 11-ти февруари. В един период от няколко месеца системата ще се стабилизира и ще започне да оперира в пълния си капацитет", Деян Денев.Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

Препоръки за лекарствата в още 4 специалности

МЗ публикува фармако-терапевтичните ръководства за онкология, УНГ, хематология и инфекциозни заболявания
Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Драстично намаление с 42.2% при производството на тютюневи изделия отчита НСИ
Възстановяват правенето на лекарства в аптеките

Възстановяват правенето на лекарства в аптеките

3D принтирани таблетки се включват в персонализираното лечение на децата, каза проф. Милен Димитров
Oчаквам скок в българската наука

Oчаквам скок в българската наука

За първи път чрез националната прогмата за „Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина", МОН подпомага науката, и в частност борбата със социално значими заболявания. На какъв етап са разработките им, какви са хоризонтите и какви са перспективите и проблемите на науката у нас, попитахме доц. Ива Угринова. Тя е директор на Института по молекулярна биология към БАН. 
Искат от фармакомпаниите да подпишат празен чек

Искат от фармакомпаниите да подпишат празен чек

Нова лекарствена регулация ще затрудни достъпа на пациентите до иновативни терапии, предупредиха представители на фармабизнеса. За какво конкретно става въпрос и има ли опасност пациентите да останат без някои съвременни медикаменти, попитахме Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM.
МЗ наваксва с препоръките за лекарствата

МЗ наваксва с препоръките за лекарствата

Само за две седмици за обществено обсъждане са публикувани над десет фармако-терапевтични ръководства
Имунна терапия бори левкемия

Имунна терапия бори левкемия

Иновативните технологии се развиват много бързо и здравните системи не са готови за тях, обясни Росен Димитров
Забавя се достъпът до нови лекарства

Забавя се достъпът до нови лекарства

Нова регулация от 1 април ще създаде проблеми за бързото им влизане в страната, твърдят от фармабизнесът
Сравняваме цените на лекарствата с 10 държави

Сравняваме цените на лекарствата с 10 държави

Увеличават с 5 души Националния съвет по цени и реимбурсиране, реши Министерският съвет
1500 лекарства напуснали страната

1500 лекарства напуснали страната

Достъпът до нови лекарства у нас може да се забави с 3 години
1 2 3 4 5 ... 55 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019