Календар

На всеки 30 сек. някой посяга на живота си

09-09-2016 07:48
На всеки 30 сек. някой посяга на живота си
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Самоубийствата са сериозен обществен проблем. Статистика на Световната здравна организация сочи, че всяка година сами отнемат живота си близо един милион души. Според специалистите това е предотвратима трагедия, в случай, че бъдат взети своевременни мерки. От 2004-та година 10 септември се отбелязва като Световен ден за превенция на самоубийствата.
Тъжната статистика сочи, че на всеки 30 секунди в света някой посяга на себе си. Доброволното отнемане на живота взима повече жертви от войната и убийствата.

България е сред европейските страни с висок брой на самоубийствата. Данните от проведеното проучване на Националният център по обществено здраве и анализи сочат, че опитите за доброволно отнемане на живота нарастват. През 2009 те са били 2712, а през 2013 година 3020 или с 308 повече. Над 70% от посегналите на себе си са в детско-юношеска възраст. Това нарежда самоубийствата сред трите водещи причини за смърт при младежите.

Тези трагедии обаче са предотвратими, казват специалистите. Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции в моментите на криза. Доказано е, че в почти всички случаи хората, предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, изказвания за "желанието да се умре". Всички тези призив за помощ не бива да се игнорират. Внимание, изслушване и опит да насочите депресирания към позитивни мисли могат да помогнат, но намесата на специалист е задължителна.

Вероятно заради стигмата и предразсъдъците по отношение на онези с психични проблеми обаче, практиката показва, че тези хора търсят по-често консултация с лекари от други специалности. Проучвания сочат, че между 45% и 70% от хората, извършили опит за самоубийство са посетили лекар две седмици преди опита или реализираният суицид. Общопрактикуващите лекари имат средно по два опита за отнемане на собствения живот ежегодно сред своите пациенти и един смъртен случай на три години и половина.

Отчитайки необходимостта от спешни и ефективни мерки, 10 септември е обявен за Световен ден за борба със самоубийствата. Само 28 държави в света имат национални стратегии за превенция на самоубийствата. Ограничаването на достъпа до средства, използвани за отнемане на живота, е един от начините да се предотвратят самоубийствата. Сред другите важни мерки е отговорното отразяване на самоубийства в медиите като избягването на език, който превръща самоубийството в сензация, да се избягва обяснението за методите, по които е извършено.


Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

НДК светва в лилаво за хората с чревни заболявания

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с поодбни проблеми, на 19 май отбелязваме световния ден в тяхна помощ
Форум за борба със сколиозата в София

Форум за борба със сколиозата в София

Той ще се проведе на 29 юни, участие в него ще вземат пациенти и болници от България и Турция

Ден на народите в МУ-Плевен

Ден на народите в МУ-Плевен

Той ще се проведе на 18 май, тази година участие ще вземат участие отбори от пет държави - Индия, Италия, Гърция, Африка и България
Събират средства за лечение на млад мъж

Събират средства за лечение на млад мъж

Това ще стане по време на благотворителния концерт в Монтана, по-голямата част от сумата вече е осигурена, съобщиха от общината
Безплатни прегледи за хипертония в Пловдив

Безплатни прегледи за хипертония в Пловдив

Те ще бъдат в Университетската болница и са по повод Световния ден за борба със заболяването, съобщиха от лечебното заведение
Безплатни изследвания за хепатит и ХИВ в Шумен

Безплатни изследвания за хепатит и ХИВ в Шумен

Ще се правят и за сифилис, ще бъдат от 15 до 23 май, организира ги Регионалната здравна инспекция, съобщиха оттам
Фестивал „Море и здраве“ във Варна

Фестивал „Море и здраве“ във Варна

Десетата годишнина на форума ще бъде отбелязана с научна конференция и концерт на талантите от Медицинския университет, събщиха оттам
Безплатни прегледи за парoдонтит в София

Безплатни прегледи за парoдонтит в София

Те ще се провеждат във Факултета по дентална медицина в столицата на 15 май и ще се комбинират с мерене на кръвно
 Безплатни прегледи за хипертония в София

Безплатни прегледи за хипертония в София

Те ще бъдат във Военномедицинска академия и са по повод Световния ден за борба със заболяването, съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 250 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ