Коментар

Ощетяването с ТЕЛК-а е налице

06-02-2019 07:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ощетяването с ТЕЛК-а е налицеНе може един човек с три трайни увреждания да има същата функционалност на организма, както, ако е с едно, казва Веска Събева

Тази седмица изтече 6-месечният срок за мониторинг на резултатите от промените в наредбата за медицинската експертиза. Според хората с увреждания с тях се орязаха правата им, затова те отново излязоха на протест в понеделник. Обективен анализ на резултатите здравно министерство трябваше да представи на пациентските организации в понеделник. Какви са те, има ли ощетени, очаква ли се нов ремонт на наредбата, попитахме Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и член на Националния съвет на хората с увреждания.

- Г-жо Събева, има ли ощетяване на интереса на хората с новите правила

- Разбита се, че има ощетяване. За съжаление тя не изпълнява ролята, за която беше създадена – да се хванат хората с фалшиви решения, а се засягат хората със сериозни увреждания. С термина увреждане над 50% се обозначават хората с трайни увреждания. Не може един човек с три трайни увреждания да има същата функционалност на организма, както, ако е с едно. Или дори да е с 80%, другите три с 50% водят до много ограничения.

- От здравно министерство обаче казаха, че няма увеличаване на жалбите в НЕЛК, с какво си го обяснявате?

- Причината отново е в новите правила, които не дават диапазон за тълкуване на оценката от страна на лекарите и самите те казват, че няма смисъл да се обжалват решенията. Другото е, че нашите пациенти са доста бедни и това да обжалват, да чакат в НЕЛК и да правят всички тези изследвания ще натовари и без това оскъдния им бюджет. Мисля, че това също спира подаването на жалби.

- Имахте среща със здравно министерство, какви са резултатите от нея?

- Ние казахме нашето мнение, че не сме доволни, очаквахме да ни бъде даден резултат, в който да пише колко хора са ощетени, колко са отпаднали от системата. Нас не ни интересува колко са минали и колко не са минали на освидетелстване. Според нас хората от едно ново освидетелстваните не могат да бъдат хванати, защото по старата система, ако са можели да получат по-висок процент, по новата това не може да се направи. Имаше предложение през системата да се проиграе какъв ще е резултатът през електронната система, да се види колко хора се ощетяват.

- Какви цифри все пак получихте?

- Тази, която ми направи особено впечатление беше, че през 2017 г. са преминали по-малко хора отколкото през 2018 г. Това явно е някаква случайност и не може да е закономерност. Мисля, че не се търси правилния начин на изследването и оттам няма как да се вземе правилно решение. Затова ние като организация на родителите на деца с епилепсия пускаме до всички регионални структури молба за информация, за да видим какви са резултатите при нашите хора с увреди.

- Вие какви предложения ще дадете на властите за промяна?

- Консултирайки се с колегите, това, което смятаме е, че е най-лесно да се върне методологията за освидетелстване на старата наредба, но да се вземат предвид уврежданията над 50%, защото преди се вземаха и тези с 10 и 20 на сто. А сега нека се вземат само тези над 50% и те да се сумират по старата формула. В момента обаче се сумират проценти само при хора с увреждания над 80%. Смятаме, че това е много ограничаващо.

- Има ли нагласа в МЗ това да се промени?

- Мисля, че има някакво разбиране. Ние не искаме да правим хора с увреждания, които не го заслужават и те да получават някакви привилегии поради това, че имат медицинска експертиза.

- Усетихте ли промените от новото законодателство в социалната сфера?

- Още не, защото законът за хората с увреждания още не функционира. В момента работим по правилника за прилагането му, а по-високата финансова подкрепа, която трябва да получат хората също не са я усетили още. А изготвянето на индивидуалната оценка за личната помощ трябва да започне през април, като трябва да се прилага от септември. Какво ще се случи още, никой не може да прогнозира.Одобриха 84 проекта за социални услуги

Одобриха 84 проекта за социални услуги

Те целят изграждането на центрове и комплекси и подобряване на условията на живот на хората, настанени в специализирани институции
Старт на обучението с Е-регистъра на ТЕЛК

Старт на обучението с Е-регистъра на ТЕЛК

До края на септември 2019 година МЗ трябва да организира курсове за работа с информационната база данни на работещите в ТЕЛК, РЗИ и НЦОЗА
Махат срока за преосвидетелстване в ТЕЛК

Махат срока за преосвидетелстване в ТЕЛК

144 335 души повече получават финансова подкрепа по новия Закон за хората с увреждания, отчете Бисер Петков
Kaк се подава заявление за лична помощ

Kaк се подава заявление за лична помощ

Услугата стартира през септември, документите се подават до кмета на общината, разясниха от социалното министерство
Спецакция срещу измами с ТЕЛК

Спецакция срещу измами с ТЕЛК

Провежда се на три места в София
Над 65 000 заявления за лична оценка

Над 65 000 заявления за лична оценка

3400 са поискали помощник в дома, обяви министър Бисер Петков
Добавката за чужда помощ - при асистента

Добавката за чужда помощ - при асистента

Пенсионерите с увреждания, които ползват лична помощ, вече няма да получават допълнителните пари
Домашен арест за посредника с подкупа в ТЕЛК- Ловеч

Домашен арест за посредника с подкупа в ТЕЛК- Ловеч

Ловешкият окръжен съд потвърди мярката на обвинения
Нова програма за специалните деца

Нова програма за специалните деца

Тя е създадена от родители на хлапета с аутизъм  и  Комисията по образование в парламента
Гривна следи здравето на възрастни

Гривна следи здравето на възрастни

Новата услуга ще помага у дома на над 700 души с хронични заболявания и трайни увреждания
1 2 3 4 5 ... 31 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019