Коментар

Ощетяването с ТЕЛК-а е налице

06-02-2019 07:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ощетяването с ТЕЛК-а е налицеНе може един човек с три трайни увреждания да има същата функционалност на организма, както, ако е с едно, казва Веска Събева

Тази седмица изтече 6-месечният срок за мониторинг на резултатите от промените в наредбата за медицинската експертиза. Според хората с увреждания с тях се орязаха правата им, затова те отново излязоха на протест в понеделник. Обективен анализ на резултатите здравно министерство трябваше да представи на пациентските организации в понеделник. Какви са те, има ли ощетени, очаква ли се нов ремонт на наредбата, попитахме Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и член на Националния съвет на хората с увреждания.

- Г-жо Събева, има ли ощетяване на интереса на хората с новите правила

- Разбита се, че има ощетяване. За съжаление тя не изпълнява ролята, за която беше създадена – да се хванат хората с фалшиви решения, а се засягат хората със сериозни увреждания. С термина увреждане над 50% се обозначават хората с трайни увреждания. Не може един човек с три трайни увреждания да има същата функционалност на организма, както, ако е с едно. Или дори да е с 80%, другите три с 50% водят до много ограничения.

- От здравно министерство обаче казаха, че няма увеличаване на жалбите в НЕЛК, с какво си го обяснявате?

- Причината отново е в новите правила, които не дават диапазон за тълкуване на оценката от страна на лекарите и самите те казват, че няма смисъл да се обжалват решенията. Другото е, че нашите пациенти са доста бедни и това да обжалват, да чакат в НЕЛК и да правят всички тези изследвания ще натовари и без това оскъдния им бюджет. Мисля, че това също спира подаването на жалби.

- Имахте среща със здравно министерство, какви са резултатите от нея?

- Ние казахме нашето мнение, че не сме доволни, очаквахме да ни бъде даден резултат, в който да пише колко хора са ощетени, колко са отпаднали от системата. Нас не ни интересува колко са минали и колко не са минали на освидетелстване. Според нас хората от едно ново освидетелстваните не могат да бъдат хванати, защото по старата система, ако са можели да получат по-висок процент, по новата това не може да се направи. Имаше предложение през системата да се проиграе какъв ще е резултатът през електронната система, да се види колко хора се ощетяват.

- Какви цифри все пак получихте?

- Тази, която ми направи особено впечатление беше, че през 2017 г. са преминали по-малко хора отколкото през 2018 г. Това явно е някаква случайност и не може да е закономерност. Мисля, че не се търси правилния начин на изследването и оттам няма как да се вземе правилно решение. Затова ние като организация на родителите на деца с епилепсия пускаме до всички регионални структури молба за информация, за да видим какви са резултатите при нашите хора с увреди.

- Вие какви предложения ще дадете на властите за промяна?

- Консултирайки се с колегите, това, което смятаме е, че е най-лесно да се върне методологията за освидетелстване на старата наредба, но да се вземат предвид уврежданията над 50%, защото преди се вземаха и тези с 10 и 20 на сто. А сега нека се вземат само тези над 50% и те да се сумират по старата формула. В момента обаче се сумират проценти само при хора с увреждания над 80%. Смятаме, че това е много ограничаващо.

- Има ли нагласа в МЗ това да се промени?

- Мисля, че има някакво разбиране. Ние не искаме да правим хора с увреждания, които не го заслужават и те да получават някакви привилегии поради това, че имат медицинска експертиза.

- Усетихте ли промените от новото законодателство в социалната сфера?

- Още не, защото законът за хората с увреждания още не функционира. В момента работим по правилника за прилагането му, а по-високата финансова подкрепа, която трябва да получат хората също не са я усетили още. А изготвянето на индивидуалната оценка за личната помощ трябва да започне през април, като трябва да се прилага от септември. Какво ще се случи още, никой не може да прогнозира.Повече пари за социални услуги и догодина

Повече пари за социални услуги и догодина

Около 60% от заетите в тази област получават минимална работна заплата, казва Бисер Петков
Разумът надделя за ТЕЛК

Разумът надделя за ТЕЛК

Направихме две предложения за промяна на методиката към наредбата за медицинска експертиза, казва Васил Долапчиев
Поправят формулата за ТЕЛК

Поправят формулата за ТЕЛК

Хората с увреждания искат границата за сумиране на заболявания да падне на 50%, министър Ананиев прави работна група
Старт на плащането на новите помощи

Старт на плащането на новите помощи

Хората, които не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане" до 31 март, казаха от АСП
Кооперацията на слепите влиза в Съвета за хората с увреждания

Кооперацията на слепите влиза в Съвета за хората с увреждания

Тя е призната за национално представителна организация за срок от 3 години
Хората с увреждания с е-досиета от февруари

Хората с увреждания с е-досиета от февруари

МЗ очаква предложение за промени в наредбата за медицинска експертиза до края на седмицата
Новата наредба ни ощетява

Новата наредба ни ощетява

Лекарите ни обясниха, че синът ми вече няма право на чужда помощ, казва Наталия Грекова
Хора с увреждания на протест

Хора с увреждания на протест

Недоволни са заради новите правила за медицинската експертиза

Извели сме 6380 деца  от домовете

Извели сме 6380 деца от домовете

21% от хората не биха поканили на вечеря дете от институция, показва проучване на Алфа Рисърч

50 336 подали заявления за новите помощи

50 336 подали заявления за новите помощи

Категорично не мога да приема обвиненията, че администрацията бойкотира хората с увреждания, каза Бисер Петков
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019