коментар

Промените в наредбата за специализациите са за добро

07-02-2019 06:48
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Промените в наредбата за специализациите са за добро Старата превръщаше младите лекари във втора категория, тази дава добро самочувствие на медиците, каза д-р Радослав Наков
Здравното министерство има идея как да задържи младите лекари от дефицитните специалности у нас. Те са разписани в новата наредба за специализациите. За да се справи с недостига на кадри, ресорното ведомство предвижда те да останат да работят в България за продължителността, равна на времето на платеното от държавата им обучение. Как приемат идеите заложени в новата наредба, попитахме д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност.
Когато държавата финасира специализацията на даден медик, по дефицитна специалност, тогава както лечебното заведение е длъжно да му осигури място за работа, така и самият специализант е длъжен да остане на работа за годините равни на неговата специализация. Това само по себе си е коректно.

И е вписано в Кодекса на труда,

 

не само на България, но на всички други европейски страни. Тези промени в новата наредба бяха замислени още по времето на министър Николай Петров. Те са много хубави като идея. Например педиатрията в момента е дефицитна специалност. Сега съществува практиката, че или не можеш да специализираш педиатрия по никакъв начин, или да търсиш начин в някоя частна клиника, като си плащаш за това. 

Затова сегашните промени, заложени в наредбата, 

не ги разчитам негативно. Специализация в Педитричната болница не се е пускала от години. И всички, които специализарат педиатрия го правят в някакви частни болници. Сега се дава възможност това да се поправи. И това ще е от полза за всички, защото ние имаме нужда както от педиатри, от анестезиолози и от патолози. Не виждам никакви отрицателни страни в промените по наредбата. Това е едно доразвитие на нещата, които започнаха по времето на министър Петър Москов. Само че сега се изчистиха недостатъците, които съществуваха. 


Истината е, че проблемите, които са свързани с наредбата

са всъщност неспазването й. Тя само по себе си, като нормативен акт, е много хубава. И аз няма как да не съм му привърженик, защото съм участвал в създаването й. Фактите, които съществуват са, че досегашната наредба намали емиграцията на лекари от България. Ако преди години, желаещите лекари да работят в чужбина, бяха около 600 годишно, сега техният брой е на половина.

Само за пример мога да дам

Промоцията на Випуск 2018. Повечето колеги искат да останат в България. Проблемите идват от това, че много болници не пускат места за специализации, защото изпълнителните директори казват, че нямат пари за заплатите на тези лекари. Това, което прави сега министерството е, че казва ние ще намерим пари, които ще ги преведем директно за заплатата на тези лекари, за дефицитни специалности.

Мен ме притеснява, обаче дали добрите идеи

ще станат ралност. Защото на документ, всичко звучи найстнина много добре. Другата промяна предвижда въвеждането на конкурс по Кодекса на труда. Според мен, като лекар е правилно да има изпит. Това винаги съм го вярвал, съм го искал , но не се прие. От нашата Асоциация и анкета провеждахме за това миналата година. Повечето колеги споделяха, че биха се радвали да има изпит.Подкрепяме протеста на колегите

Подкрепяме протеста на колегите

Хората са недоволни, обезверени и уморени и това рефлектира върху качеството на здравните грижи, казва Милка Василева
Увеличиха пътеката на общинските болници

Увеличиха пътеката на общинските болници

НЗОК ще плаща 500 лв. за лечение на болестите на черепно-мозъчните нерви, но няма да повиши парите за тромболиза
НЗОК поема Фонда за деца на 1 април

НЗОК поема Фонда за деца на 1 април

В мега агенцията „Медицински надзор" ще работят 106 души
Канят „Сърце и Мозък

Канят „Сърце и Мозък" за кардиохирургията в Бургас

Въпреки че спечелиха търга за наем, от„Аджъбадем Сити Клиник" не са платили сумата в срок

Нови критерии за университетска болница

Нови критерии за университетска болница

Ако иска да обучава студенти, 60% от лекарите в една клиника трябва да са с академични длъжности

Сестрите излизат на протест

Сестрите излизат на протест

Настояват за възнаграждения в рамер на две минимални работни заплати за всички специалисти по здравни грижи
Бургас с държавна кардиохирургия

Бургас с държавна кардиохирургия

В болницата започват да подготвят търгове за купуване на апаратура

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

За 26-годишно момче блъснато от кола
Да има КП за операция на затлъстяването

Да има КП за операция на затлъстяването

Пациентската организация „Моят живот" е изпратила писмо до Министерство на здравеопазването
В златната среда сме по психично здраве

В златната среда сме по психично здраве

За първи път от години правителството постави на фокус психиатричната помощ и проблемите в нея. Наскоро Европейската асоциация в тази област представи доклад с остри критики към сектора. Какви са най-спешните проблеми за решаване, какво е психичното здраве на нацията ни и как да се справим със стигмата, попитахме доц. Христо Хинков.
1 2 3 4 5 ... 120 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019