коментар

Промените в наредбата за специализациите са за добро

07-02-2019 06:48
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Промените в наредбата за специализациите са за добро Старата превръщаше младите лекари във втора категория, тази дава добро самочувствие на медиците, каза д-р Радослав Наков
Здравното министерство има идея как да задържи младите лекари от дефицитните специалности у нас. Те са разписани в новата наредба за специализациите. За да се справи с недостига на кадри, ресорното ведомство предвижда те да останат да работят в България за продължителността, равна на времето на платеното от държавата им обучение. Как приемат идеите заложени в новата наредба, попитахме д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност.
Когато държавата финасира специализацията на даден медик, по дефицитна специалност, тогава както лечебното заведение е длъжно да му осигури място за работа, така и самият специализант е длъжен да остане на работа за годините равни на неговата специализация. Това само по себе си е коректно.

И е вписано в Кодекса на труда,

 

не само на България, но на всички други европейски страни. Тези промени в новата наредба бяха замислени още по времето на министър Николай Петров. Те са много хубави като идея. Например педиатрията в момента е дефицитна специалност. Сега съществува практиката, че или не можеш да специализираш педиатрия по никакъв начин, или да търсиш начин в някоя частна клиника, като си плащаш за това. 

Затова сегашните промени, заложени в наредбата, 

не ги разчитам негативно. Специализация в Педитричната болница не се е пускала от години. И всички, които специализарат педиатрия го правят в някакви частни болници. Сега се дава възможност това да се поправи. И това ще е от полза за всички, защото ние имаме нужда както от педиатри, от анестезиолози и от патолози. Не виждам никакви отрицателни страни в промените по наредбата. Това е едно доразвитие на нещата, които започнаха по времето на министър Петър Москов. Само че сега се изчистиха недостатъците, които съществуваха. 


Истината е, че проблемите, които са свързани с наредбата

са всъщност неспазването й. Тя само по себе си, като нормативен акт, е много хубава. И аз няма как да не съм му привърженик, защото съм участвал в създаването й. Фактите, които съществуват са, че досегашната наредба намали емиграцията на лекари от България. Ако преди години, желаещите лекари да работят в чужбина, бяха около 600 годишно, сега техният брой е на половина.

Само за пример мога да дам

Промоцията на Випуск 2018. Повечето колеги искат да останат в България. Проблемите идват от това, че много болници не пускат места за специализации, защото изпълнителните директори казват, че нямат пари за заплатите на тези лекари. Това, което прави сега министерството е, че казва ние ще намерим пари, които ще ги преведем директно за заплатата на тези лекари, за дефицитни специалности.

Мен ме притеснява, обаче дали добрите идеи

ще станат ралност. Защото на документ, всичко звучи найстнина много добре. Другата промяна предвижда въвеждането на конкурс по Кодекса на труда. Според мен, като лекар е правилно да има изпит. Това винаги съм го вярвал, съм го искал , но не се прие. От нашата Асоциация и анкета провеждахме за това миналата година. Повечето колеги споделяха, че биха се радвали да има изпит.Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

НПО иска генетичен скрининг за муковисцидоза

Семействата на децата с това заболяване искат държавата да поеме кислородотерапията
Равносметка за лечението на Хепатит С

Равносметка за лечението на Хепатит С

Възможно ли е да елиминираме болестта у нас, е темата на дебата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Лекуват бебе със Спинраза в Пловдив

Детето е със спинална мускулна атрофия, терапията се извършва в УМБАЛ „Свети Георги"
1 2 3 4 5 ... 151 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019