обучение

108 лекари с диплома за спешен триаж

06-02-2019 06:30
Най-голям интерес към курсовете на Националния център по спешна медицина имат специалистите от малките градове, каза д-р Емилия Лолова108 лекари с диплома за спешен триаж
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Всичките директори на Центровете за спешна медицинска помощ в страната са преминали през обучение в Националния център по спешна медицина. Това обяви началникът на институцията д-р Емилия Лолова. Освен това 108 са лекарите, които вече са усвоили тънкостите на триажа. Тази година курсове предстои да минат близо 7000 лекари и специалисти по здравни грижи.
Основната дейност на Центъра е свързана с първоначално и периодично обучение на работещите в системата за спешна медицинска помощ, разказва д-р Лолова. До момента през различни обучителни курсове са преминали 142 лекари. От тях 27 са директорите на Центровете за спешна медицинска помощ, разположени на територията на цялата страна.

 

Освен това 108 са лекарите,

преминали през курсовете за триаж. Той се провежда на два етапа, каза д-р Лолова. Първият е при приемане на самото спешно повикване. Нарича се телемедицински триаж или оценяване на спешността по телефона.

Вторият етап на триажа

се прави при пристигането на спешния екип на адреса, нарича се триаж на място. Той се базира на установеното обективно състояние на пострадалия, допълва д-р Лолова. Спешният екип е длъжен да отрази тази триажна категория в документацията на ЦСМП. Освен това стандартът задължава ръководството на спешните центрове да събира информация и да анализира съвпадението между триажните категории при телекомуникационен и при триаж на място. Към момента данните показват, че медиците срещат затруднение при прилагането на медицинския триаж на място. Предстоят да се направят анализи защо се случва така, обяснява директора на Центъра.

Обученията имат практическа

насоченост. Те се правят в симулирана среда, под формата на ролеви игри. От едната страна е диспечер на телефона, който приема спешно обаждане, от другата е близък на пациента. Целта на обучението е диспечерът да усвоявои водене на разговор с близък на пострадалия. Като за целта търсещия помощ трябва да получи точни инструкции, за наблюдение на пострадалия и съответно оказване на първа помощ до пристигане на спешния екип, разказва д-р Лолова.

Тази практика се прилага навсякъде

по света и дава много добри резултати, отчитат от обучителният център. Данните сочат, че в по-малките градове спешните медици имат по-голям интерес към курсовете, организирани от Центъра. Във Варна 5 са обучените до момента спешни медици. В Плевен те са 11. В Стара Загора е един, а 10 са лекарите от Пловдив и 17 са в Пазарджик

Според статистиката 1134 лекари работят в Центровете за спешна медицинска помощ От тях 628 са със специалност. Като най-честите специалности, които имат медиците са вътрешни болести, педиатрия, спешна медицина, хирургия, АГ, нервни болести, анестезиология и интензивно лечение.

До средата на март

месец ще бъдат оборудвани 8 модерни зали за обучение на спешни медици, съобщи директорът на Центъра. И ако в момента той се намира в сградата на дирекция „Медицински одит" съвсем скоро ще се премести в сградата на Центъра по хигиена. Залите ще разполагат с модерна техника за презентации, както и манекени на които лекари и професионалисти по здравни грижи ще приложат наученото.

 

За тази година е предвидено

да бъдат обучени 6892 лекари и специалисти по здравни грижи. От тях 1078 са лекари от ЦСМП. Те ще преминат през курсове с продължителност по 40 часа в рамките на 5 дни. Освен това знания ще натрупат и 2772 специалисти по здравни грижи, както и 2114 шофьори от ЦСМП. Предстои лекарите и сестрите от спешните отделения на Многопрофилните болници за активно лечение с над 51% държавно участие, също да подобрят квалификацията си. Общият брой на медиците е 450, а на специалистите по здравни грижи 578. За тях курсовете са 5 дневни, а обучителните часовете са 40 на брой.

В момента тече открита процедура

за избор на преподаватели за провеждане на обучения. Обучителите трябва да отговарят на определени изисквания. Като например да са хабилитирани лица по спешна медицина и анестезиология и интезивно лечение, кардиология и хирургия, обясни д-р Лолова. Предстои изработването на учебни програми, анализи и методики за нуждите на центъра.


Има отлив от професията парамедик

Има отлив от професията парамедик

Пандемията от КОВИД-19 показа още по-ярко проблеми, които от години стоят неразрешени пред здравната ни система, един от тях е този за парамедиците. Какви са те и защо не са решени, попитахме д-р Надежда Тодоровска.
Две катастрофи с линейки в София за ден

Две катастрофи с линейки в София за ден

5 са положителните проби на работещите с спешната помощ в столицата за последните 24 часа
Обученията на спешна помощ се възобновяват

Обученията на спешна помощ се възобновяват

Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Абсурдно е да разделят медиците

Абсурдно е да разделят медиците

Искам да попитам на колко от колегите от спешните центрове и отделения в страната бяха изплатени по 1000 лв, казва д-р Десислава Кателиева
Дават 20 млн. лв. за хеликоптер за спешна помощ

Дават 20 млн. лв. за хеликоптер за спешна помощ

Средствата се отпускат с промяна в оперативна програма "Региони в растеж", съобщиха от регионалното министерство
Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

За 26-годишно момче блъснато от кола
МЗ още оборудва бързата помощ

МЗ още оборудва бързата помощ

Ведомството обяви търга и за апаратурата за държавните болници и спешните филиали в страната

Паник-бутоните да са в ръцете на екипа

Паник-бутоните да са в ръцете на екипа

Повечето от устройствата не работят и са безполезни, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ
Нов случай на агресия

Нов случай на агресия

Потърпевш е медик от филиала за спешна помощ в Нова Загора
Търсят шеф на русенската Бърза помощ

Търсят шеф на русенската Бърза помощ

Досегашният директор на ЦСМП- Русе д-р Бахчебанова се пенсионира след 25 години работа
1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ