План

8 медици в екипа за обучение във Виена

01-02-2019 06:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
8 медици в екипа за обучение във Виена Той ще включва по двама пуломолози, сърдечни хирурзи, реаниматори и рехабилитатори
Осем медици да има в eдин български екип, който ще се обучава във Виена за трансплантация на бял дроб. Това предвижда проект на Националната програма по донорство и трансплантация, която се изготвя в момента от МЗ и ИАТ.
Предлага се екипът да включва двама пулмолози със сертификати за бронхоскописти, двама сърдечни хирурзи, двама реаниматори обучени да работят с екстракорпорална мембранна оксигенация и двама рехабилитатори, обясниха за clinica.bg. от ИАТ. Това предложение обаче подлежи на корекция в хода на общественото обсъждане, категорични са от там.  Все още не се знае официално колко точно лекари и кога ще заминат за обучение в Kлиниката във Виена. Говори се обаче, че най-вероятно
а
наши медици ще потеглят към Австрия през май

за пет дни. Лекарите, които ще се обучават ще бъдат от болница „Св. Екатерина" и ВМА.

Както clinica.bg. вече писа, България подписа споразумение с Университетската болница в Австрия за обучение и квалификация на български медици, така че и у нас присаждането на бял дроб да бъде възможно. Очаква се това да се случи в края на 2019, началото на 2020 година. До тогава светилото в белодробната хирургия проф. Валтер Клепетко, който беше в България миналата седмица,

 

пое ангажимент да приема по петима българи

 

годишно за трансплантация на бял дроб. Договорите са взети от него и се очаква екземплярите да бъдат върнати в страната.

Към момента 13 души чакат за присаждане на органа, казаха от Българското общество на пациенти с пулмонална хипертония. Оттам смятат, че най-много двама-трима българи ще могат да бъдат трансплантирани годишно във Виена, макар по договор да са пет. Причината е, че може би няма да има достатъчно донори.

Министър Ананиев обяви, че

 

трансплантациите могат да започнат веднага

 

след селекция, която да даде възможност на млади хора да бъдат оперирани. Една от пациентките, които чакат за присаждане на бял дроб попада именно в тази графа. 28-годишната Илияна Христова е с диагноза муковисцидоза, която представлява е генетично заболяване, засягащо основно белите дробове. В последния стадий на болестта единствения изход е белодробна трансплантация.

 

„От март 2018 съм включена в списъка на чакащите.

 

Последва едно дълго чакане, неизвестност какво ще се случи с живота ти, обещания от страна на държавата, на агенцията по трансплантации, които бяха неизпълними", разказа Илияна.

Ежедневно пациентката прави около 8 инхалации с различни лекарства и приема болкоуспокояващи. „Задъхвам се много, дори при най-обикновените дейности, да отида до другата стая", разказа Илияна.

 

Тя е обнадеждена от визитата на проф. Валтер

 

Клепетко в България и от новината, че българи отново ще се оперират във Виена. „В първите минути не можах да повярвам, после започнах да осъзнавам, че е истина и се разплаках от радост, от надежда, от мъка за тези, които не доживяха. Този път вярвам, че нещата ще се случат", каза още Илияна.Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Преди дни лекарите от Александровска болница отбелязаха тържествено 50-годишнината от първата успешна трансплантация на бъбрек. По време на празника почетен знак за цялостен принос за развитие на трансплантациите в България получи проф. Петър Панчев, завеждащ направление по онкоурология. Попитахме го за историята и настоящето на тази дейност у нас.
Казваш за донорството на картонче

Казваш за донорството на картонче

Програмата „Дари живот" на МЗ трябва да подпомогне трансплантациите
Ананиев готви план за трансплантациите

Ананиев готви план за трансплантациите

Той трябва да го представи пред НС до 1 април, гласуваха народните представители
ЕС с конференция за донорството

ЕС с конференция за донорството

Срещата ще се състои в Брюксел на 18 февруари тази година

Виена отново ще трансплантира българи

Виена отново ще трансплантира българи

Пращаме наши лекари за обучение в Австрия, така че до 2021 г. да правим белодробните присаждания  у нас
Хърватия ни помага за донорството

Хърватия ни помага за донорството

Наши лекари и координатори ще ходят на обучения там при сключване на двустранно споразумение
Клепетко идва за трансплантациите

Клепетко идва за трансплантациите

На 25 януaри известното светило ще се срещне със здравния министър Кирил Ананиев
Млада жена спасява три живота

Млада жена спасява три живота

Донорската ситуация е станала във Варна, трета е за декември

54-годишна жена дари живот на двама

54-годишна жена дари живот на двама

Черният дроб бе присаден във ВМА, а единият бъбрек в Александровска болница
Две нови трансплантации на бъбрек

Две нови трансплантации на бъбрек

Мъж на 42 години даде шанс за живот на двама, казаха от Александровска болница
1 2 3 4 5 ... 11 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019