лица

Глътка вяра от шепа надежда

01-02-2019 06:17
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Глътка вяра от шепа надежда
Това е проф. Георги Байчев. Онколог и хирург в Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Посрещна ни в кабинета си, в точно уговореното време, за да си поговорим за предизвикателството и за стоицизма да помага на жените, които са чули диагнозата рак на млечната жлеза. И за човека Георги Байчев, който освен да прави брилятни разрези в операционната, прави и вълнуващи кадри с обектива на фотоапарата си.
За медицината го е запалила учителката му по биология и химия в Търновската математическа гимназия. Завършва медицинския университет в Плевен, а от трети курс вече знае, че специалността ще е хирургия. Оказва се обаче, че за да специализира е нужно да започне работа в Бърза помощ в град Елена. Споделя с усмивка, че първият работен ден и първият пациент винаги си помнят. И днес често се отбива в Елена, за да се срещне с приятелите, с които живота е пресякъл пътя му през онази година на разпределение. 

Съдбата обаче го връща отново в Плевен.

 

Обявено е асистентско място в Клиниката по пропедневтика на хирургичните болести. Явява се на конкурс. Спечелва го и така започва работа в болницата. В първите години д-р Байчев е работил спешна хирургия. Пет години по-късно стъпва на терена на онкологията. Пише дисертация за рак на млечната жлеза и така започва тясното му специализиране.

Днес от дистанцията на времето казва,

че онкологията е тежка специалност. Тя изисква жертви и като емоции и като време. От срещата с човешката мъка го спасяват странстванията с фотоапарат в ръка. Така се раждат и онези снимки, запечатили мигът на вечността. Фотографии харесани от негови приятели, майстори на словото, пожелали кадрите да продължат разказа на стиха. Така част от тях заживяват в 14 стихосбирки на съвременни български поети.

Почти няма нещо, което да не е колекционирал в годините

Започва с марки, после идва интереса към монетите. Сега е погълнат от стари книги, първи издания на български автори. Вече има 240 тома от тях. „Имам пълен Йордан Йовков. Пълен Иван Вазов събрах. Липсваше ми „Нора", вчера намерих и първото издание. Сега продължавам с кръга „Мисъл".

Покрай професията си е срещал

много хубави хора. И макар, че е виждал и не толкова добри сред човеците, помни само положителните от тях. В професионален план е постиганал мечтаното. Отчита, обаче че всяко нещо си има цена. Припомня си думите на баба Ванга „ Не искай много, защото как ще платиш цената?" Казва, че най-важното е да се правят нещата със страст.

Коледните празници е посрещнал

със семейството си в Плевен. Имало е време и за фотографска разходка по река Дунав с приятели. Запленен е от местности около Никопол, Свищов и Гиген. С усмивка разказва, че е напарвил страхотни фотографии, които предстоят скоро да видят бял свят. От 10 години не е ходил на море. Почивката му не е по-дълга от 6-7 дни и се стараее в нея да остане време и за някое пътуване.

Мечтае това лято да може да отиде

за няколко дни в Кавказ и в Грузия. Дестинацията го привлича с гъдела на непознатото и с възможността за снимане. Уточнява, че в Кавказ има и много история и религия и красота. Разказва, че има много житейски уроци

Основният обаче е, човек да прави всичко с желание и със страст и никога да не губи надеждата. Защото, по думите му няма по-голям грях от греха към надеждата. Убеден е, че човек не трябва да се предава независимо дали е попаднал в сериозна житейска ситуация или пък е със сериозна диагноза.

По думите му хората които се предават,

не са неговите хора. „Бойците са моите хора и тези, които правят всичко със страст. От такива хора съм се учил и в работата си и в живота." Разказва ,че родителите му също са му давали ценни уроци. Най-малкото, защото винаги са го подкрепяли. И споделя,че се чувства длъжник на хората, които са го отгледали. Дължи им времето, когато те са жадували да го видят. „Защото аз още като ученик съм бил далеч от тях, идвах си за по една събота само. Сега вече има телефони, комуникацията е по-лесна, но тогава не беше така". Казва, че основният урок, който са му дали те е да прави добро! Споделя, че едно изречение, написано от негов приятел, иконописец от Плевен, боде съзнанието му и го води в делата му. Изречението е : „Сутрин като се събудиш, помисили какво добро да сториш". Вярва, че добрите дела се виждат свише, лошите дела също.


Опитва се в живота, да не позволява да бъде

„изваден от обувките". Затова си припомня често латинската сентенция, която гласи, че е щастлив онзи, който на нищо не се учудва. За 57 години съм видял всичко и доборо и лошо. Възхищавам се на хубавите неща, старая се да надживявам лошотията, но оскотяването на хората, злобата, омразата и предателството едва ли може да бъде подкрепено.
 
Разговорът ни неусетно се прехвърля

върху медицината. Ракът на млечната жлеза е най-честият карцином, казва той. И второто по смъртност заболяване при жените, след рака на белия дроб. Годишно в световен мащаб се диагностицират между 1000 000 – 1000 500 случаи, обяснява професора. В България годишно се диагностицират около 3 800 случая, уточнява той. Ако се направи една национална скринингова програма, вероятно заболелите ще са повече, казва той. Държавата е длъжница на пациентите в областта на профилактиката и на скринига, категоричен е професора. „Липсва национална скринингова програма, не само за рака на гърдата, но и за всичките социално значими заболявания. Дават се много пари за лечение, но не и за скриниг." СЗО е доказала, че 40 на сто от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, ако бъдат открити навреме, в нулев или в първи стадии. Ние оперираме тук най-често във втори стадии, докато целта на съвременната онкология е откриването на нулев и първи стадий.

Разговорът ни неусетно се прехвърля

върху медицината. Ракът на млечната жлеза е най-честият карцином, казва той. И второто по смъртност заболяване при жените, след рака на белия дроб. Годишно в световен мащаб се диагностицират между 1000 000 – 1000 500 случаи, обяснява професора. В България годишно се диагностицират около 3 800 случая, уточнява той. Ако се направи една национална скринингова програма, вероятно заболелите ще са повече, казва той. Държавата е длъжница на пациентите в областта на профилактиката и на скринига, категоричен е професора. „ Липсва национална скринингова програма, не само за рака на гърдата, но и за всичките социално значими заболявания. Дават се много пари за лечение, но не и за скриниг." СЗО е доказала, че 40 на сто от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, ако бъдат открити навреме, в нулев или в първи стадии. Ние оперираме тук втори стадии.Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020