Преговори

Синдикатите искат 40% ръст на заплатите

07-09-2016 15:36
Работодателите са категорично против вдигането на минималните доходиСиндикатите искат 40% ръст на заплатите
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Средно с 40% да се увеличат минималните заплати в здравеопазването предлагат от най-големия синдикат у нас - КНСБ. Работодателите обаче са категорично против. Преговорите между двете страни и държавата трява да продължат тези дни в здравното министерство.

Увеличението от 40%, което предлагат синдикатите засяга колективния трудов договор (КТД) в сферата. С него се определят минималните заплати в сектора и те не могат да са по-ниски от минималните осигурителни доходи. Последната промяна на КТД в здравеопазването беше направена през 2014 г., голяма част от възнагражденията обаче запазиха размера си от 2012 г. Затова сме изчислили увеличението на база вдигането на минималната заплата с 4 години назад, обясни д-р Пламен Радославов от КНСБ.

Конкретните предложения за повишаване на минималните заплати в спешната помощ, психиатричните болници и домовете за деца са 750 лв. за сестра от 600 лв., 1230 за началник на клиника от 850 лв., а за начинаещ лекар – 950 от 650 лв. В университетските и областните болници предложенията са малко по-високи. Например за шеф на клиника там минималната заплата трябва да стане 1250 от 1000 лв.

От КНСБ предлагат и увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД). То обаче е много по-малко и е съобразено с ръста на реалните средни доходи в сектора за изминалата година. Така например предложението за сестрите е прагът да се увеличи от 626 лв. на 664 лв. или с 6%. МОД за началник на клиника сега е 1062 лв, предлагаме да стане 1105 лв. или да се вдигне с 4%, каза д-р Радославов. Постоянно говорим за това, че напускат сестри и лекари, че нямаме кадри, това е начин да ги задържим, обясни д-р Иван Кокалов, зам. председател на КНСБ.

Работодателските организации обаче са категорично против. Според тях увеличението на минималните заплати или осигурителни доходи ще ги изправи пред финансови затруднения. «Злоупотребата с числата продължава. Тя вече се разхожда и из бюджетната рамка. Всъщност, реалното число на минималната заплата не е 460, а е 510 и нагоре, тъй като трябва да се добавят и задължителните класове за прослужено време. Това не е договаряно в НСТС, а синдикатите вече разнасят проект на договор за сектор „здравеопазване", където се предвижда да скочи възнаграждението на управленския персонал», коментира Евгений Иванов от КРИБ.

Ние предложихме да не се водят разговори на тази тема, служебно налагане на МОД е ненормална практика, добави Петър Денев от БСК. Според него, ако министър наложи по-високи МОД, ще направи груба административнна намеса в практиката. Ако става дума само за държавно предприятие, държавата може да налага поодбно увеличение, но в останалите няма право да се намесва, категоричен е той. Работодателите обаче нямат възражения увеличения да се договарят в колективния трудов договор на всяка болница поотделно, ако в нея има действащ синдикат.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
1 2 3 4 5 ... 429 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ