Преговори

Синдикатите искат 40% ръст на заплатите

07-09-2016 15:36
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Синдикатите искат 40% ръст на заплатите  Работодателите са категорично против вдигането на минималните доходи
Средно с 40% да се увеличат минималните заплати в здравеопазването предлагат от най-големия синдикат у нас - КНСБ. Работодателите обаче са категорично против. Преговорите между двете страни и държавата трява да продължат тези дни в здравното министерство.

Увеличението от 40%, което предлагат синдикатите засяга колективния трудов договор (КТД) в сферата. С него се определят минималните заплати в сектора и те не могат да са по-ниски от минималните осигурителни доходи. Последната промяна на КТД в здравеопазването беше направена през 2014 г., голяма част от възнагражденията обаче запазиха размера си от 2012 г. Затова сме изчислили увеличението на база вдигането на минималната заплата с 4 години назад, обясни д-р Пламен Радославов от КНСБ.

Конкретните предложения за повишаване на минималните заплати в спешната помощ, психиатричните болници и домовете за деца са 750 лв. за сестра от 600 лв., 1230 за началник на клиника от 850 лв., а за начинаещ лекар – 950 от 650 лв. В университетските и областните болници предложенията са малко по-високи. Например за шеф на клиника там минималната заплата трябва да стане 1250 от 1000 лв.

От КНСБ предлагат и увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД). То обаче е много по-малко и е съобразено с ръста на реалните средни доходи в сектора за изминалата година. Така например предложението за сестрите е прагът да се увеличи от 626 лв. на 664 лв. или с 6%. МОД за началник на клиника сега е 1062 лв, предлагаме да стане 1105 лв. или да се вдигне с 4%, каза д-р Радославов. Постоянно говорим за това, че напускат сестри и лекари, че нямаме кадри, това е начин да ги задържим, обясни д-р Иван Кокалов, зам. председател на КНСБ.

Работодателските организации обаче са категорично против. Според тях увеличението на минималните заплати или осигурителни доходи ще ги изправи пред финансови затруднения. «Злоупотребата с числата продължава. Тя вече се разхожда и из бюджетната рамка. Всъщност, реалното число на минималната заплата не е 460, а е 510 и нагоре, тъй като трябва да се добавят и задължителните класове за прослужено време. Това не е договаряно в НСТС, а синдикатите вече разнасят проект на договор за сектор „здравеопазване", където се предвижда да скочи възнаграждението на управленския персонал», коментира Евгений Иванов от КРИБ.

Ние предложихме да не се водят разговори на тази тема, служебно налагане на МОД е ненормална практика, добави Петър Денев от БСК. Според него, ако министър наложи по-високи МОД, ще направи груба административнна намеса в практиката. Ако става дума само за държавно предприятие, държавата може да налага поодбно увеличение, но в останалите няма право да се намесва, категоричен е той. Работодателите обаче нямат възражения увеличения да се договарят в колективния трудов договор на всяка болница поотделно, ако в нея има действащ синдикат.С отпуск при доброволна изолация

С отпуск при доброволна изолация

РЗИ са получили подробни инструкции, каза министър Кирил Ананиев
Линейки ще карат съмнителни за коронавирус

Линейки ще карат съмнителни за коронавирус

От автопарка на ЦСМП няма отделни коли, ще се прилага спешна дезинфекция, каза д-р Гелев
Поръчани са още 100 термокамери

Поръчани са още 100 термокамери

Те ще бъдат монтирани на сухопътните ни граници, каза началникът на ВМА и председател на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски
70% от зависимите със съпътстваща диагноза

70% от зависимите със съпътстваща диагноза

Психиатри алармират, че пациентите им нямат пълен достъп до лечение и рехабилитация
Нова апаратура в „Света Марина“ във Варна

Нова апаратура в „Света Марина“ във Варна

Здравното министерство инвестира 1 млн. лв. в Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

От първи март ще има още едно увеличение на заплатите на персонала, каза проф.Коруков
Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Ликвидатори на лечебното заведение са забавили процедурата, назначени са нови, съобщи здравният министър
Без лимити за ПЕТ скенер

Без лимити за ПЕТ скенер

Отпада ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания годишно, каза министър Кирил Ананиев
Без промени в здравеопазването за българите на Острова

Без промени в здравеопазването за българите на Острова

Правилата остават същите в преходния период до края на годината, каза министър Ананиев
1 2 3 4 5 ... 203 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020