законотворчество

Повече пари за зъболечение

29-01-2019 16:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Повече пари за зъболечениеС 12 % са увеличени цените на две дейности- вадене на зъб и пломби
Вече официално ще има повече пари за зъболечение. Това стана факт след като Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Управителният съвет на Българския зъболекарски съюз подписаха Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за денталните дейности за 2018 г. Договорът бе приподписан от министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев.
С 12 процента е увеличен пакета от дейности в специализираната и първичната дентална помощ, касаещ дейностите вадене на зъби и пломби. По думите на председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков едва 20 на сто от възрастните и от децата, обаче се възползват от зъболечение по Здравна каса. Той коментира, че ако държавата отпусне 800 милиона лева то специалистите по дентална медицина ще направят достойни пакети за всяка една възрастова група. „За децата има такъв пакет, но за здравноосигурените над 18 пакетът е доста оскъден", коментира д-р Шарков.

 

Той разказа, че пакета за децата е най-богат

и при него има най-малко доплащане. Най-честото се получава в случаите, когата има усложнение при лечението на кариесите. Не са малко случаите, когато това става заради родителска небрежност. Напълно безплатно е лечението на деца в неравностойно положение, които са настанени в различните социални институции, както и на тези с уреждания.

Нараства броят на възрастните хора

между 65 и 69 години, които се възползват от възможността да си поставят протези по НЗОК, като за периода септември - декември миналата година броят нараства от 200 на 2500 души, съобщи още д-р Николай Шарков. Положителните промени, залегнали в Договора, ще доведат до повишаване на качеството на денталните услуги и до подобряване на оралното здраве на гражданите, категорични са специалистите.Твърде рано разпуснахме мерките

Твърде рано разпуснахме мерките

Ковид-19 промени живота на всички. Пандемията e изпитание за медиците, за тези, които са пряко ангажирани с диагностиката и лечението на вируса, така и за всички останали. Как се отрази тя на зъболекарите, успя ли държавата да намери механизъм за компенсации и на тези стоматолози, които нямат договор с НЗОК и как студентите по дентална медицина ще наваксат пропуснатото през втория семестър, попитахме д-р Николай Шарков. Той е председател на Българския зъболекарски съюз.
Дискриминация с протезите за възрастни

Дискриминация с протезите за възрастни

Административният съд в София потвърди решение на Държавната комисия
Хвърлят амалгамата разделно от НГ

Хвърлят амалгамата разделно от НГ

РЗИ ще контролира спазването на новата разпоредба
Намаляват кариесите при децата

Намаляват кариесите при децата

18 годишните са с повече проблеми със зъбите, отчете Националната програма за профилактиката на оралните заболявания
Хвърлят амалгамата разделно

Хвърлят амалгамата разделно

Новите разпоредби на МЗ ще охарчат стоматолозите
Диамантена усмивка

Диамантена усмивка

Днес искрящо белите зъби са мания на Запад и на Изток. Брекетите, порцелановите фасети и украшения за зъби са само част от услугите, които ни водят при зъболекаря. За тях разговаряме с д-р Евелина Перчинска.
Има ли безплатни протези

Има ли безплатни протези

Касата ще плати труда само за най-евтините пластмасови изделия, подходящи за хора без нито един зъб, казват специалистите
Изобилие от зъболекари в градовете

Изобилие от зъболекари в градовете

В сектора има скрита безработица, твърди председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Зъболекарите подписват рамков договор утре

Зъболекарите подписват рамков договор утре

От септември касата ще плаща част от протезирането на пенсионерите

Един зъб изпили ли се, след време загива

Един зъб изпили ли се, след време загива

Кога се налага слагането на импланти, по-добри ли са те от протезите, попитахме ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология в лечебното заведение доц. Желю Димов.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020