Грип

1561 училища в грипна ваканция

29-01-2019 12:24
Clinica.bg

press@clinica.bg
1561 училища в грипна ваканция По 15 деца на ден приемат в УМБАЛ-Пловдив, заради усложнения от вирусни инфекции
1561 училища са затворени, заради грипа, който превзе 22 области в страната. Вирусните инфекции водят до сериозни усложнения, заради които в УМБАЛ-Пловдив се приемат по 15 деца на ден.
В неочаквана ваканция от днес са учениците от 61 школа в Монтана и от 32 във Враца. Продължава да не се учи в 267 училища в София-град, в 124 в област Благоевград, в 105 - в област Плевен, в 41 - в област Кюстендил.
a
В грипна ваканция са и учениците
a
от 194 учебни заведения в Пловдивско, от 83 в област Велико Търново, от 70 - в Русе, от 59 - в Разград, от 69 - в Добрич, и от 72- в Кърджали. Няма учебни занятия още и в 122 училища в област Варна, в 122- в Пазарджик, в 80 - в Хасково, и в 11 - в София област, в 32 във Видин.
f
В предгрипна обстановка остава Търговище.

Десет допълнителни временни легла са разкрити в Детското отделение на УМБАЛ-Пловдив, а в момента всички 55 - са заети от болни деца, съобщи началникът д-р Анеса Георгиева. Повечето от тях са приети след усложнения от прекарани вирусни инфекции и се лекуват от пневмония или бронхиолитит. Педиатрите в отделението всеки ден изписват по около15 малки пациенти, а на тяхно място се приемат още толкова. От приетите в стационара болни деца

 

преобладават тези на възраст от 1 до 5 години.

 

Кърмачетата и големите хлапета са по-малко засегнати. Майките водят децата си в болницата заради висока температура до 40 градуса от 2-3 дни, болки в гърлото, кашлица, хрема, обясни д-р Георгиева.

Дишането може да бъде ускорено и затруднено, а в тежките случаи да се изяви и цианоза. Децата са отпаднали, неспокойни или сънливи, апетитът е понижен.

 

В някои от случаите към респираторната

 

симптоматика се добавя и стомашно-чревно разстройство - болки в корема, повръщане, със или без диария. Независимо, че е по-рядко, трябва да се отбележи и възможността за усложнения и от други органи и системи (нервна, отделителна) при тези вирусни инфекции.

Като се има предвид, че за една календарна година

 

приблизително 150 млн. деца в света боледуват

 

от пневмония, а 10-20 милиона от тях се хоспитализират, особено в този сезон, няма нищо необичайно в тази ситуация, добави лекарката и продължи. Родителите не бива да провеждат самолечение на своите деца, а при поява на първи симптоми да се обръщат към лекар, особено в епидемична обстановка, напомни д-р Георгиева.Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Вече трети ден болните от морбили се увеличават. Съседните ни страни също са засегнати от опасното заболяване. Какви са рисковете да заразата да прерастне в епидемия, как да се избегне болестта и защо е важно отговорното отношение на родители и лекари, попитахме главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Морбилите покосиха 72 деца в Европа

Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Заразените станаха 21, сред тях е 27 годишен мъж, върнал се от Италия, в Разлог лекували болните в детското вместо в инфекциозното отделение, казва д-р Ангел Кунчев
Пет деца с морбили в „Св. Анна

Пет деца с морбили в „Св. Анна

Те са леко, до средно увредени от болестта, казва началникът на Инфекциозното отделение д-р Петър Петров
17 със симптоми на морбили

17 със симптоми на морбили

Заразата е доказана при петима, личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта, казва проф. Тодор Катарджиев
3050 са носителите на ХИВ у нас

3050 са носителите на ХИВ у нас

Тази година мотото на АНТИСПИН кампанията е  „Узнай своя статус"
Първи случай на морбили в София

Първи случай на морбили в София

37 годишна жена е настанена в Инфекциозна болница, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Грипът си отива окончателно

Грипът си отива окончателно

Още четири области отменят епидемията до края на седмицата

Падна грипната епидемия в 4 области

Падна грипната епидемия в 4 области

От днес във Враца вдигат карантината
Грипът си отива в 11 области

Грипът си отива в 11 области

Удължават ваканцията за учениците в Монтана, броят на болните там расте
1 2 3 4 5 ... 8 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Болест ли е любовта?

Февруари 2019