Нефрология

Изследване за 2 лв. може да спаси бъбрека

08-09-2016 08:30
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Изследване за 2 лв. може да спаси бъбрекаЧесто млади хора, които не са боледували преди, направо влизат на диализа, казва проф. Боряна Делийска
Не всички заболявания на бъбреците са свързани с болка като образуването на камъни в тях. Затова често те се установяват на доста късен и напреднал етап на развитие. За да си спестим усложненията трябва да се изследваме редовно, съветва проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".
Проблемът със сериозните бъбречни заболявания е, че те не са придружени с някакви клинични симптоми. Ако
Визитка

Проф. Боряна Делийска е зам.-директор по научната и учебна дейност на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" и началник на Клиника по нефрология. Завършила е медицина в МУ София през 1982 г. През 1999 защитава научна и образователна степен „доктор" и през 2000 г. се хабилитира като доцент в Първа нефрологична клиника. От 2001 е началник на клиниката. През 2009г. защитава научна степен „Доктор на медицинските науки" и от 2012 г. е професор по нефрология.

Член на Българското дружество по нефрология, като от 1988 е в Управителния съвет, член на Европейската асоциация по диализа и трансплантация, на Европейската бъбречна асоциация, на Световното дружество по нефрология.

човек има камък в бъбрека, го боли и той търси лекар, но голямата „подлост" на бъбречната недостатъчност е, че дълго време не боли. Пациентът търси помощ и когато има високо кръвно, а при 30-40% от случаите то е на базата на бъбречно заболяване, което ако не се лекува, нещата стават сериозни, обяснява проф. Боряна Делийска. И допълва: затова не се уморявам да повтарям, че едно изследване на урината, дори личният лекар да няма направления, може да се направи от всеки, защото струва 2-3 лв. Тежки заболявания като гломерунефритите нямат никакви симптоми, може да се появи високо кръвно в даден момент и нищо повече. Но процесът работи. Ти лекуваш кръвното, но не лекуваш първопричината. И в даден момент, пациентът идва с бъбречна недостатъчност. Много пъти сме имали такива болни, които директно влизат на диализа, казва специалистът. Не е уточнено състоянието, не е изследвано, той е млад човек и никога нищо не го е боляло. Даже не си е проверявал кръвното, защото като го боли глава, мисли, че е от преумора. Процесът обаче е работил и се стига до страшно влошена бъбречна функция, категорична е проф. Делийска.

Бъбречната недостатъчност е трайно и прогресиращо влошаване на бъбречната функция. Белег за това е креатининът, обяснява нефрологът. Изследва се кръвта, но по-просто е, когато се изследва урината. Така винаги може да се хване една бъбречна патология. Има ли белтък в урината, има ли някакви отклонения на еритроцитите например, трябва да се търси причината и да се отиде при специалист. Това е много важно, но хората продължават да не си изследват урината, казва професорът. И подчертава, че при високо кръвно, при диабет е задължително да се пусне изследване, за да се види състоянието на бъбреците. Има заболявания като гломерулопатиите, които атакуват младите хора до 40 години. Има заболявания, които се проявяват вече в напреднала възраст, защото населението застарява. Имаме болни на 85-86 години, които са с влошена бъбречната функция. При някои е естествената умора на бъбрека. С годините, както има бръчки и бяла коса, така и бъбрекът реагира, не остава вечно млад, дава пример нефрологът. Така че един леко повишен креатинин и една леко влошена бъбречна функция, не е ненормално състояние за възрастен човек, но пак трябва да се види точно за какво става въпрос.

При бъбречната недостатъчност първо се прави опит да се намери първопричината, довела до влошената бъбречна функция. Какво е заболяването на бъбрека. Проблемът е, че с урината не се изхвърлят токсините от разграждането на белтъците. Затова е важно заболяването да се проследява от нефролог, било диспансерно в извънболничната помощ, било в болницата.

Има неща, които могат да се коригират с медикаменти, с промяна в начина на живот, може да се забави прогресията на бъбрека, казва лекарката. И дава пример с пациенти, при които е забавено влошаването с 15 години. Но ако не се вземат мерки, в един момент болните ще стигнат до хемодиализата.

Лош прогностичен белег за всяко бъбречно заболяване е, когато то се диагностицира при повишен креатинин или при намалена бъбречна функция. Това означава, че половината от бъбречната тъкан не работи и шансът да спасиш останалата, вече не е толкова голям, обяснява проф. Делийска. И допълва, че пътят на пациента е ясен - след като си направи изследване на урина, отива при личния лекар и той го пренасочва към специалист. По думите й голяма част от личните лекари вече са доста компетентни в нефрологията. Самата проф. Делийска редовно води лекции на общопрактикуващи лекари и се радва, че те са активни в обучението си и вече знаят – на всяко отклонение в една обикновена урина трябва да се обърне внимание и да се придвижи пациента към специалист.

Част от бъбречните заболявания не се развиват много бързо и това е добре - и гломерулонефритите и влошената бъбречна функция, за да се е повишил креатинина, означава, че са минали доста години, обяснява професорът. Но само да се наблюдават показателите от личните лекари не е достатъчно. Наблюдението трябва да е от специалист, който ще лекува пациента. Включително кардиолозите, при високо кръвно, вече първо изпращат пациентите на нефролог, за да се изключи бъбречна причина, преди да започнат системното лечение, споделя лекарката. И заключава: Органите са свързани. Не може един болен бъбрек да не увреди сърцето, както и обратното. Организмът е мрежа, която реагира и дава сигнали. Въпросът е лекарят да може да ги чуе. Да ги усети и да е компетентен да насочи съответния болен към подходящия специалист.Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ

Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ

България е на първо място в ЕС по брой заболели от белодробни болести, а ХОББ  е трета причина за преждевременна смърт
Сокът от лайм предизвиква дерматит

Сокът от лайм предизвиква дерматит

Тези кожни проблеми, въпреки неалергични, са доста драматични, каза доц. Янкова
Депутатите измериха кръвната си захар

Депутатите измериха кръвната си захар

Председателят на НС Цвета Караянчева откри кампанията по повод Световния ден за борба с диабета
„Променяме диабета“ в Пловдив

„Променяме диабета“ в Пловдив

Пешеходен маратон с кауза и безплатно измерване на кръвната захар ще се проведат на „Гребната база" на 16-ти ноември
4300 с кожни карциноми за година

4300 с кожни карциноми за година

Специалисти представиха най-новите терапии за лечение на злокачествените заболявания
Очакват ръст на инсултите в ЕС

Очакват ръст на инсултите в ЕС

Пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на високото кръвно налягане, казва aкад. Иван Миланов
Онконавигатор ще напътства пациентите

Онконавигатор ще напътства пациентите

Специална интернет платформа ще дава информация за възможностите за диагностика и лечение у нас
Откриха нови пациенти с кардиоренален синдром

Откриха нови пациенти с кардиоренален синдром

Близо 100 души се прегледаха по време на кампанията „Сърце&бъбрек, съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
500 000 са болните от ХОББ у нас

500 000 са болните от ХОББ у нас

Само една пета от пациентите се лекуват, каза проф. Костов
500 ендоваскуларни процедури за 6 години

500 ендоваскуларни процедури за 6 години

Близо 70% от нуждаещите се от транскатетърна клапна аблация, не я получават
1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019