интервю

Този път грипът поваля младите

28-01-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Този път грипът поваля младитеСредно интензивна грипна вълна, но с мълниеносна пневмония ни мори тази зима, това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор
Грипната вълна обхвана почти цяла България. Тази годнина доминиращият тип на вируса е А (H1N1) или така нарачения свински грип. Той поразява малки деца и хора в активната възраст. Вече има и смъртни случаи от усложнения на заразата. С какво този щам на вируса е по-различен от другите в семейството на грипа и как да се пазим от усложненията, попитахме главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
- Д-р Кунчев, какво е характерното за тазгодишната грипна вълна?

- Като време на протичане и като модел на епидемия не се отличава с нещо кой знае какво. Още от есента предположихме, че в края на януари или началото на февруари ще се стигне до епидемия. Това вече е факт. СЗО пък съвсем точно предвиди трите най- вероятни грипни щама, които ще циркулират. Оказа се, че един от тях е вощещ у нас Н1N1- Мичигън. Това също е добре, защото ваксината, която включва този щам е достатъчно ефективна и предпазва хората. Ако обаче има някакви специфични характеристики на тазгодишната епидемия те са в две насоки. Заболеваемостта до момента не е чак толкова висока, както през други години сме имали. Характерно е засягането на хората в определена възрастова група, така както беше при пандемията 2010-2011г., заболяват младите в активната възраст и малките деца, не толкова възрастните хора. Това беше характерно и тогава и сега, на тези щамове това им е специфичното. Второто е, че макар да не са високи като процентност усложненията, те са доста тежки. Имаме случаи, макар и много рядко, на развитие на мълниеносни много тежки пневмонии, които водят в рамките на 2-3 дни до тежка дихателна недостатъчност, понякога несъвместима с живота. Пак казвам на стотиците хиляди разболели се в този период, грипът може да мине без никави усложнения. По време на една грипна епидемия се засягат от 300- 400 хиляди души до 1000 000- 1000 500 души. Сега тази не е от най-интензивните грипни епидемии. Това което виждаме е, че в рамките на 3-4 седмици в почти всяка област имаше заболели, техният брой нарастваше и почти не остава област и населено място, които да не са засегнати от грипа.

- В пика на грипната епидемия ли сме сега?

- Може да се каже. Тази седмица се включиха нови области, но пък тези, които първи бяха ударени вече започват постепенно да вървят към нормализиране. Характерно за грипа е голямата динамика. Бързо се достига се пик, след това започва естествен спад и нормализация на заболеваемостта.

- Кога може да се очаква края на грипната епидемия?

- В началото на февруари ще има области, в които няма да има вече епидемични стойности. Едва към края на месец февруари ще е достигне до пълно нормализиране на ситуацията. Причина за това е наличието на така наречената епидемична опашка, която макар и в не високи стойности, но продължава да отчита случаи на заболели, които имат нужда от болнично лечение.

- Мълниеносната пневмония, която е характерното усложнение на грипа сега, по какво можем да познаем, че идва?

- Пневмонията е най-често срещаното усложнение на грипа. Само че при този щам, освен че тя е най-честото е и най-

тежкото. Освен нея са отитите, като във всички областни градове, където има епидемия виждате, че детските отделения са пълни с точно такива случаи. Вирусните пневмонии ги наричаме атипични, защото типичната пневмония е бактериалната, тя се чува на слушалка, бързо се установява. При вирусните, които засягат интестиналната тъкан, за това ги наричаме атипични, обикновенно те по-малко се чуват на слушалка, за тях трябва рентгеново изследавне, където много ясно се вижда кой дял на белия дроб е засегнат. Характерното за тях, че ако не се започне специфичното антивирусно лечение навреме, имат склонност към тежко протичане, към развитие на дихателна недостатъчност. При тези няколко случаи, които бяха съобщени, това е основната причина за настъпване на смъртен изход.
- Колко към момента са смъртните случаи, за които е доказано, че са вследствие на грипа?

- За малко, общо взето. Много е динамична обстановката, за да бъда конкретен. До 25 януари случаите са 7 , за които има проведени изследвания и има доказан грипен вирус. Вероятно случаите са повече, но пациентите не преминават през виросологични изследвания. На фона на грипната епидемия, ако човекът е имал пневмония, вероятността тя да се дължи на грипа е много голяма - над 90%. Така че има и други случаи. При тях, обаче като причина за смъртта е вписано някое друго от придружаващите заболявания, особено при по-възрасните хора. Съвсем точна статистика няма, но ние виждаме какво става и в съседните страни Турция, Гърция и Румъния. И при тях е същия процент на усложненията и смъртността, като при нас.

- Този щам на грипния вирус с какво се различава от същия гостувал преди години у нас? Колко жертви взе тогова грипа?

- Такъв паралел сега не може да се направи, защото сега сме в разгара на епидемията. Рано е за сравнения. Щамът който върлува сега е генетично близък до щамът, с който се срещнахме преди няколко години. Той повтаря и някои от неговите характеристики. Като засягането на същите възрастови групи, с по-честите тежки усложнения. Разбира се има си и негови характерни особености, но специфичното е, че смъртните случаи са на хора в активна възраст, в добро общо здравословно състояние.

- Кой елемент от хода на болестта може да даде сигнал, че настъпват усложненията?

- Обикновено тежките усложнения са на базата на специфичните характеристики на вируса или при състояния на организма, понякога когато има засегнат имунитет заболяването протича по-тежко. Ако трябава да степенуваме по важност какво може да направим като превенция- първо имунизация на хора в рисковите групи. При неимунизираните от населението да не се подценява заболяването, защото е важно кога започва болничиното лечение, дали в първите два-три дни или в по-късените етапи. Като критерии за това, кога имаме нужда от помощ, най-точното е да се каже - ако се задържат симптомите повече от 3-4 дни, високота температура, общата отпадналост, която е много характерна за грипа, главоболието, болките по мускулите и ставите, ако кашлицата се задържа и не отмива и се задълбочава и става влажна и отхрачваща, това означава, че се е добавила и бактериална компонента. Тогава имаме нужда от преглед при лекар, а в повечето случаи и от болнично лечение.

- Какви са изводите от грипната вълна, която преживяха хората от другата страна на света?

- Малко са несравняеми данните между Северното и Южното полукълбо, защото има половин година разстояние. И много често щамът А се сменя. Ако има нещо характерно, то е че грипът е изключително изменчив генетично. Той непрекаснато вади нови и нови щамове и тези от тях, които имат някакви предимства, конкурентни са и лесно се предават, предизвикват заболяване. Устоичиви ли са на външна среда и на дезенфектанти, съответно се утвърждават и стават причинители на епидемия. Този процес е непрекъснат, така че какво се случва в Южното полукълбо не върши работа какво ще се случи в Северното полукъбо. Вероятно и това, което сега се случва тук няма да е показателно и да е от полза през летния сезон, когато ще започне грипната епидемия в Южното полукълбо.

- Как се разбира кой щам ще ни атакува последваща зима?

- СЗО има 240 лаборатории които буквално ежедневно изследават проби от вируси, които цуркулират сред населението. На базата на резултатите се прави прогнозата кой щам най-вереоятно ще предизвика следваща епедемия. Това трябава да се направи навреме, защото производството на ваксини отнема време. Сега на 22-24 февруари в Пекин е следавщата среща на СЗО, където трябава да се препоръчат новите щамове за Южното полукълбо, за да има време те да бъдат произведени. Това е непрекъснат процес. Имали сме за съжаление години с леко разминаване на щамовете, миналата година например беше така. Ваксините пазят, не толкова да не се разболеем от грип, а от евентуалните усложнения, които може да предизвика той. Ето доказват го и починалите у нас до момента, те не са били имунизирани с вакасина.Украинци нападнаха евакуирани от Китай сънародници

Украинци нападнаха евакуирани от Китай сънародници

В Италия има още един заразен с коронавируса, съобщиха здравните власти
БАБХ затвори предприятие за пилешко месо

БАБХ затвори предприятие за пилешко месо

Над 82 тона продукти ще бъдат унищожени, защото са с изтичащ срок на годност
2004 вече са жертвите на коронавируса

2004 вече са жертвите на коронавируса

Въпреки това се задържа тенденцията за намаление на броя на новозаразените
Над 1800 са починалите от КОВИД-19 (ОБНОВЕНА)

Над 1800 са починалите от КОВИД-19 (ОБНОВЕНА)

Заболелите извън провинция Хубей намаляват всеки ден, съобщават китайските власти
860 питали по телефона за коронавируса

860 питали по телефона за коронавируса

Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат
Отрицателна е пробата на украинеца

Отрицателна е пробата на украинеца

44-годишният мъж беше изолиран в болница в Стара Загора със съмнения за коронавирус
Отмениха грипната епидемия в Пазарджишко

Отмениха грипната епидемия в Пазарджишко

Национланата референтна лаборатория през миналата седмица е дозала 6 грипни вируса A(H1N1), 42 вируса A(H3N2) и 3 вируса B/Victoria
Няма повишаване на заразените извън Китай

Няма повишаване на заразените извън Китай

В азиатската страна 1380 души са починали, сред тях има шестима медици, заявиха от СЗО
Обсъждат мерки при пандемия от коронавирус в ЕС

Обсъждат мерки при пандемия от коронавирус в ЕС

Предпазното облекло е предизвикателство N 1 за България, здравните министри се събират в Брюксел в четвъртък
Написаха правилата за изследване на короновируса

Написаха правилата за изследване на короновируса

НЦЗПБ утвърди стъпките при доказване на заразата
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020