Обрат

Виена отново ще трансплантира българи

25-01-2019 12:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Виена отново ще трансплантира българиПращаме наши лекари за обучение в Австрия, така че до 2021 г. да правим белодробните присаждания у нас
До петима българи годишно Клиниката по белодробна хирургия във Виена. Едновременно наши специалисти ще се обучават в Университетската болница в Австрия, така че най-късно в началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършат и у нас. За това се договориха българското правителство и светилото проф. Валтер Клепетко, шеф на Клиниката по белодробна хирургия във Виена, който е на посещение у нас.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение", каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата с австрийския медик и здравния министър Кирил Ананиев.

Тримата обсъдиха възможностите,

които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант". Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът, здравният министър и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България.

Те се обединиха около мнението, че тя

трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

А проф. Клепетко пое ангажимент,

да приема български пациенти, докато присаждането на бял дроб не стане възможно у нас. Трансплантациите във Виена могат да започнат веднага, след като България прецени кои българи са готови за операция. "Много се надяваме първата селекция да е от млади хора това, които имат сериозни проблеми в белия дроб и да ги дарим със здраве", каза Ананиев.

Междувременно във Виена ще заминават

на обучение хирурзи от "Св. Екатерина" и пулмолози от ВМА. То ще се извърши в рамките на две години. След трансплантациите на български пациенти във Виена проследяването ще бъде в болница "Св. Екатерина".
"Имаме голям съвместен проект пред нас. Искаме да направим трансплантацията на бял дроб възможна в България. Голямата предпоставка е донорството ма органи. Централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи", каза проф. Клепетко.

Подписаното споразумение за обучение и

квалификация на български лекари във Виена вече е изпратено в Евротрансплант. "Това е изключително важен акт. В близките дни ще направим и официално заявление за членство в Евротрансплант. Във връзка с прекратената възможност българи да заминават за белодробни трансплантации в чужбина, проф. Клетко заяви, че променени правила на Европейската агенция са допринесли за проблема. Хирургът ще консултира и националната ни програма за донорство, а днес ще посети болница "Св. Екатерина".Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Обменяме органи за трансплантация с Румъния

Ще се организират семинари, работни срещи и конференции между двете страни
„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

„Александровска“ търси донори на костен мозък и стволови клетки

Целта е намиране на подходящи донори за Михаела Димитрова от гр. Перник
Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Първи трансплантации за 2020 година(ОБНОВЕНА)

Тази нощ в УМБАЛ „Александровска" мъж и жена получиха нови бъбреци, в болница "Лозенец" пък мъж получи черен дроб
Първа донорска ситуация за 2020 г.

Първа донорска ситуация за 2020 г.

Tя е реализирана в Плевен, жена на 36 г. е изпаднала в мозъчна смърт, а близките й дават съгласие органите й да бъдат трансплантирани
Нова донорска ситуация в Плевен

Нова донорска ситуация в Плевен

63-годишен мъж от Плевен дава шанс за живот на българи, чакащи за трансплантация, казаха от ИАМН
51% от българите готови да станат донори

51% от българите готови да станат донори

МС прие Националната програма за насърчаване на трансплантациите до 2023 г
Нов шанс за живот на двама

Нов шанс за живот на двама

На 31 годишен мъж от Монтана извършиха бъбречна трансплантация в Александровска, а на 46-годишен от Стара Загора чернодробна трансплантация във ВМА
Нова донорска ситуация във Варна

Нова донорска ситуация във Варна

Близките на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взеха решение да дарят органите й на нуждаещи се пациенти
Търново е водеща донорска база

Търново е водеща донорска база

От общо 13 донорски ситуации за 2019 г., 5 са реализирани в „Д-р Стефан Черкезов"
Връчват награди за принос към донорството

Връчват награди за принос към донорството

Призове ще получат координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020