Обрат

Виена отново ще трансплантира българи

25-01-2019 12:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Виена отново ще трансплантира българиПращаме наши лекари за обучение в Австрия, така че до 2021 г. да правим белодробните присаждания у нас
До петима българи годишно Клиниката по белодробна хирургия във Виена. Едновременно наши специалисти ще се обучават в Университетската болница в Австрия, така че най-късно в началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършат и у нас. За това се договориха българското правителство и светилото проф. Валтер Клепетко, шеф на Клиниката по белодробна хирургия във Виена, който е на посещение у нас.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение", каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата с австрийския медик и здравния министър Кирил Ананиев.

Тримата обсъдиха възможностите,

които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант". Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът, здравният министър и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България.

Те се обединиха около мнението, че тя

трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

А проф. Клепетко пое ангажимент,

да приема български пациенти, докато присаждането на бял дроб не стане възможно у нас. Трансплантациите във Виена могат да започнат веднага, след като България прецени кои българи са готови за операция. "Много се надяваме първата селекция да е от млади хора това, които имат сериозни проблеми в белия дроб и да ги дарим със здраве", каза Ананиев.

Междувременно във Виена ще заминават

на обучение хирурзи от "Св. Екатерина" и пулмолози от ВМА. То ще се извърши в рамките на две години. След трансплантациите на български пациенти във Виена проследяването ще бъде в болница "Св. Екатерина".
"Имаме голям съвместен проект пред нас. Искаме да направим трансплантацията на бял дроб възможна в България. Голямата предпоставка е донорството ма органи. Централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи", каза проф. Клепетко.

Подписаното споразумение за обучение и

квалификация на български лекари във Виена вече е изпратено в Евротрансплант. "Това е изключително важен акт. В близките дни ще направим и официално заявление за членство в Евротрансплант. Във връзка с прекратената възможност българи да заминават за белодробни трансплантации в чужбина, проф. Клетко заяви, че променени правила на Европейската агенция са допринесли за проблема. Хирургът ще консултира и националната ни програма за донорство, а днес ще посети болница "Св. Екатерина".ВМА разшири трансплантационните екипи

ВМА разшири трансплантационните екипи

Вече не една, а две клиники участват в реализирането на донорските ситуации, казва генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски
Четири нови трансплантации

Четири нови трансплантации

Това се случи в навечерието на Европейския ден на донорството на 12 октомври
30 трансплантирани се включиха в маратона на София

30 трансплантирани се включиха в маратона на София

По този начин те отбелязаха Европейския ден на донорството
МЗ с цел за до 100 донора на година

МЗ с цел за до 100 донора на година

Очаквам да чуя какво още трябва да свърши държавата, за да се облекчи труда ви, каза зам.-министър Бойко Пенков на координаторите
1153 българи чакат нов орган

1153 българи чакат нов орган

В Европейския ден на донорството НДК ще светне в червено
35 на сто от европейците не дочакват трансплантация

35 на сто от европейците не дочакват трансплантация

Данните бяха съобщени по време на откриването на изложбата „Да дариш живот"
1145 души у нас чакат за трансплантация

1145 души у нас чакат за трансплантация

Страната ни спешно се нуждае от санитарен самолет, стана ясно след среща на ИАМН с пациентски организации
16 лекари заминават за Виена на обучение

16 лекари заминават за Виена на обучение

Вече ще се търси най-доброто място за трансплантация на пациентите, включително извън ЕС, каза министър Ананиев
По 3 хил. евро на трафикант за донор

По 3 хил. евро на трафикант за донор

Двама са осъществявали връзката на желаещите да "дарят" орган и нуждаещите се
Разкриха канал за трафик на донори

Разкриха канал за трафик на донори

За участие в схемата са задържани четирима души
1 2 3 4 5 ... 14 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019