Обрат

Виена отново ще трансплантира българи

25-01-2019 12:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Виена отново ще трансплантира българиПращаме наши лекари за обучение в Австрия, така че до 2021 г. да правим белодробните присаждания у нас
До петима българи годишно Клиниката по белодробна хирургия във Виена. Едновременно наши специалисти ще се обучават в Университетската болница в Австрия, така че най-късно в началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършат и у нас. За това се договориха българското правителство и светилото проф. Валтер Клепетко, шеф на Клиниката по белодробна хирургия във Виена, който е на посещение у нас.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение", каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата с австрийския медик и здравния министър Кирил Ананиев.

Тримата обсъдиха възможностите,

които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант". Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът, здравният министър и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България.

Те се обединиха около мнението, че тя

трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

А проф. Клепетко пое ангажимент,

да приема български пациенти, докато присаждането на бял дроб не стане възможно у нас. Трансплантациите във Виена могат да започнат веднага, след като България прецени кои българи са готови за операция. "Много се надяваме първата селекция да е от млади хора това, които имат сериозни проблеми в белия дроб и да ги дарим със здраве", каза Ананиев.

Междувременно във Виена ще заминават

на обучение хирурзи от "Св. Екатерина" и пулмолози от ВМА. То ще се извърши в рамките на две години. След трансплантациите на български пациенти във Виена проследяването ще бъде в болница "Св. Екатерина".
"Имаме голям съвместен проект пред нас. Искаме да направим трансплантацията на бял дроб възможна в България. Голямата предпоставка е донорството ма органи. Централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи", каза проф. Клепетко.

Подписаното споразумение за обучение и

квалификация на български лекари във Виена вече е изпратено в Евротрансплант. "Това е изключително важен акт. В близките дни ще направим и официално заявление за членство в Евротрансплант. Във връзка с прекратената възможност българи да заминават за белодробни трансплантации в чужбина, проф. Клетко заяви, че променени правила на Европейската агенция са допринесли за проблема. Хирургът ще консултира и националната ни програма за донорство, а днес ще посети болница "Св. Екатерина".Спартан излетя за трансплантация (ОБНОВЕНА)

Спартан излетя за трансплантация (ОБНОВЕНА)

Екипът на проф. Владов присади във ВМА черен дроб на 58-годишен пациент
Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Уролозите са дисиденти, надникват в забраненото

Преди дни лекарите от Александровска болница отбелязаха тържествено 50-годишнината от първата успешна трансплантация на бъбрек. По време на празника почетен знак за цялостен принос за развитие на трансплантациите в България получи проф. Петър Панчев, завеждащ направление по онкоурология. Попитахме го за историята и настоящето на тази дейност у нас.
Казваш за донорството на картонче

Казваш за донорството на картонче

Програмата „Дари живот" на МЗ трябва да подпомогне трансплантациите
Ананиев готви план за трансплантациите

Ананиев готви план за трансплантациите

Той трябва да го представи пред НС до 1 април, гласуваха народните представители
8 медици в екипа за обучение във Виена

8 медици в екипа за обучение във Виена

Той ще включва по двама пуломолози, сърдечни хирурзи, реаниматори и рехабилитатори
ЕС с конференция за донорството

ЕС с конференция за донорството

Срещата ще се състои в Брюксел на 18 февруари тази година

Хърватия ни помага за донорството

Хърватия ни помага за донорството

Наши лекари и координатори ще ходят на обучения там при сключване на двустранно споразумение
Клепетко идва за трансплантациите

Клепетко идва за трансплантациите

На 25 януaри известното светило ще се срещне със здравния министър Кирил Ананиев
Млада жена спасява три живота

Млада жена спасява три живота

Донорската ситуация е станала във Варна, трета е за декември

54-годишна жена дари живот на двама

54-годишна жена дари живот на двама

Черният дроб бе присаден във ВМА, а единият бъбрек в Александровска болница
1 2 3 4 5 ... 11 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019