Обрат

Виена отново ще трансплантира българи

25-01-2019 12:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Виена отново ще трансплантира българиПращаме наши лекари за обучение в Австрия, така че до 2021 г. да правим белодробните присаждания у нас
До петима българи годишно Клиниката по белодробна хирургия във Виена. Едновременно наши специалисти ще се обучават в Университетската болница в Австрия, така че най-късно в началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършат и у нас. За това се договориха българското правителство и светилото проф. Валтер Клепетко, шеф на Клиниката по белодробна хирургия във Виена, който е на посещение у нас.

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение", каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата с австрийския медик и здравния министър Кирил Ананиев.

Тримата обсъдиха възможностите,

които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант". Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът, здравният министър и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България.

Те се обединиха около мнението, че тя

трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

А проф. Клепетко пое ангажимент,

да приема български пациенти, докато присаждането на бял дроб не стане възможно у нас. Трансплантациите във Виена могат да започнат веднага, след като България прецени кои българи са готови за операция. "Много се надяваме първата селекция да е от млади хора това, които имат сериозни проблеми в белия дроб и да ги дарим със здраве", каза Ананиев.

Междувременно във Виена ще заминават

на обучение хирурзи от "Св. Екатерина" и пулмолози от ВМА. То ще се извърши в рамките на две години. След трансплантациите на български пациенти във Виена проследяването ще бъде в болница "Св. Екатерина".
"Имаме голям съвместен проект пред нас. Искаме да направим трансплантацията на бял дроб възможна в България. Голямата предпоставка е донорството ма органи. Централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко важно е да се даряват органи", каза проф. Клепетко.

Подписаното споразумение за обучение и

квалификация на български лекари във Виена вече е изпратено в Евротрансплант. "Това е изключително важен акт. В близките дни ще направим и официално заявление за членство в Евротрансплант. Във връзка с прекратената възможност българи да заминават за белодробни трансплантации в чужбина, проф. Клетко заяви, че променени правила на Европейската агенция са допринесли за проблема. Хирургът ще консултира и националната ни програма за донорство, а днес ще посети болница "Св. Екатерина".Искаме европари за хеликоптери

Искаме европари за хеликоптери

Санитарният въздушен транспорт ще е за реакция при донорски ситуации, темата е поставена на заседанието на Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург
Българка официално в листата на Евротрансплант

Българка официално в листата на Евротрансплант

Казаха ми да бъда 24 часа на телефона и когато ми се обадят да съм на летището до 2 часа, разказа Илияна Христова
Над 40 пациенти с нов шанс за живот

Над 40 пациенти с нов шанс за живот

Данните са за периода от 2018 г. до сега, воден флашмоб в подкрепа на донорството се проведе във Варна
Изкуство в подкрепа на донорството

Изкуство в подкрепа на донорството

Студентите от НБУ се включват със свои произведения
Нов шанс за живот за двама пациенти

Нов шанс за живот за двама пациенти

Бъбречните трансплантации са извършени в Александровска болница
Българка с шанс за трансплантация във Виена

Българка с шанс за трансплантация във Виена

Министерство на здравеопазването трябва да изпрати аванс от 50 000 евро на клиниката на проф. Клепетко
Обучението за белодробни трансплантации стартира

Обучението за белодробни трансплантации стартира

На Гергьовден българските медици заминават за Виена
Откриват втората чешма на донорството

Откриват втората чешма на донорството

В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, казаха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност
20 годишен с ново сърце

20 годишен с ново сърце

Първата такава трансплантацията за годината беше извършена в „Св. Екатерина", донорът е 28 годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен
Само 5 болници подават донори

Само 5 болници подават донори

Административни, нормативни и финасови са причините голяма част от координаторите по донорство да не работят активно, каза д-р Сибила Маринова началник на Реанимацията в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов"
1 2 3 4 5 ... 12 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019