Зараза

Грипът превзе и столицата (обновена)

25-01-2019 11:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипът превзе и столицата (обновена)Здравните власти обявявиха епидемия в още седем области на страната, Силистра и Перник я отменят

Грипът превзе и столицата. От понеделник ще затворят училищата и в София, а консултациите и свижданията в болниците се преустановяват. Това съобщиха от здравното министерство днес.

Столицата няма да е единствената област, която ще започне седмицата с грипна епидемия. Аналогично е положението в Разгард, Благоевград и Кюстендил. Във Велико Търново епидемия е обявена от днес, а в Плевен и Русе от утре. С тях регионите, които ще са в грипна епидемия в страната вече стават 22.

Те са София, Благоевград, Кюстендил,

Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, Русе, Плевен, Разград, както и на територията на община Луковит. РЗИ-Добрич е взела решение епидемията в областта да се удължи с още два дни 28-29 януари включително. Грипът започна да отпуща хватката си в Силистра и Перник, където епидемията е отменена. Повечето училища в страната обаче са във ваканция.

Учениците от София и Благоевград, Кюстендил


и Плевен излизат в грипна ваканция от понеделник – 28 януари 2019 г, съобщиха от образователното министерство (МОН). Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. В столицата и в Плевен неучебните дни продължават до 5 февруари включително, когато е междусрочната ваканция. Учениците трябва да са на училище на 6 февруари.


В момента занятия няма в 1039 школа,


съобщиха от МОН. По предписания на РЗИ са затворени по 8 училища в областите Враца и Кюстендил, по 7 в Ловеч и Силистра, и 4 в област Бургас. Продължава да не се учи в 194 училища в област Пловдив, в по 122 училища в областите Варна и Пазарджик, в 80 в област Хасково, в 69 в област Добрич, както и в 97 в София-област.


Удължена е грипната ваканция за учениците


в 43 школа в област Ямбол до 28 януари включително. Не се учи в още 72 училища в област Кърджали, в 60 в област Смолян, в 71 в област Сливен, в 38 в област Перник и в 32 училища и в две детски градини във област Видин.

В три училища в област Разград - ОУ "Христо Ботев" в с. Острово, ОУ "Христо Ботев" в с. Веслец и в ОУ „ Васил Левски" в с. Сушево, община Завет, също не провеждат занятия поради висока заболеваемост.

Тази година заразата протича по-тежко,

с доста усложнения, тъй като основният й причинител е А(H1N1) или така нареченият свински грип. Другият основен причинител на болестта е А (H3N2). Ако се почувствате зле, за да избегнете проблеми, е добре да посетите лекар. Консултациите са задължителни особено за децата и хората над 65 години, при които грипът води до усложнения по-често.Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Вече трети ден болните от морбили се увеличават. Съседните ни страни също са засегнати от опасното заболяване. Какви са рисковете да заразата да прерастне в епидемия, как да се избегне болестта и защо е важно отговорното отношение на родители и лекари, попитахме главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Морбилите покосиха 72 деца в Европа

Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Заразените станаха 21, сред тях е 27 годишен мъж, върнал се от Италия, в Разлог лекували болните в детското вместо в инфекциозното отделение, казва д-р Ангел Кунчев
Пет деца с морбили в „Св. Анна

Пет деца с морбили в „Св. Анна

Те са леко, до средно увредени от болестта, казва началникът на Инфекциозното отделение д-р Петър Петров
17 със симптоми на морбили

17 със симптоми на морбили

Заразата е доказана при петима, личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта, казва проф. Тодор Катарджиев
3050 са носителите на ХИВ у нас

3050 са носителите на ХИВ у нас

Тази година мотото на АНТИСПИН кампанията е  „Узнай своя статус"
Първи случай на морбили в София

Първи случай на морбили в София

37 годишна жена е настанена в Инфекциозна болница, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Грипът си отива окончателно

Грипът си отива окончателно

Още четири области отменят епидемията до края на седмицата

Падна грипната епидемия в 4 области

Падна грипната епидемия в 4 области

От днес във Враца вдигат карантината
Грипът си отива в 11 области

Грипът си отива в 11 области

Удължават ваканцията за учениците в Монтана, броят на болните там расте
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Болест ли е любовта?

Февруари 2019