Зараза

Грипът превзе и столицата (обновена)

25-01-2019 11:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипът превзе и столицата (обновена)Здравните власти обявявиха епидемия в още седем области на страната, Силистра и Перник я отменят

Грипът превзе и столицата. От понеделник ще затворят училищата и в София, а консултациите и свижданията в болниците се преустановяват. Това съобщиха от здравното министерство днес.

Столицата няма да е единствената област, която ще започне седмицата с грипна епидемия. Аналогично е положението в Разгард, Благоевград и Кюстендил. Във Велико Търново епидемия е обявена от днес, а в Плевен и Русе от утре. С тях регионите, които ще са в грипна епидемия в страната вече стават 22.

Те са София, Благоевград, Кюстендил,

Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, Русе, Плевен, Разград, както и на територията на община Луковит. РЗИ-Добрич е взела решение епидемията в областта да се удължи с още два дни 28-29 януари включително. Грипът започна да отпуща хватката си в Силистра и Перник, където епидемията е отменена. Повечето училища в страната обаче са във ваканция.

Учениците от София и Благоевград, Кюстендил


и Плевен излизат в грипна ваканция от понеделник – 28 януари 2019 г, съобщиха от образователното министерство (МОН). Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. В столицата и в Плевен неучебните дни продължават до 5 февруари включително, когато е междусрочната ваканция. Учениците трябва да са на училище на 6 февруари.


В момента занятия няма в 1039 школа,


съобщиха от МОН. По предписания на РЗИ са затворени по 8 училища в областите Враца и Кюстендил, по 7 в Ловеч и Силистра, и 4 в област Бургас. Продължава да не се учи в 194 училища в област Пловдив, в по 122 училища в областите Варна и Пазарджик, в 80 в област Хасково, в 69 в област Добрич, както и в 97 в София-област.


Удължена е грипната ваканция за учениците


в 43 школа в област Ямбол до 28 януари включително. Не се учи в още 72 училища в област Кърджали, в 60 в област Смолян, в 71 в област Сливен, в 38 в област Перник и в 32 училища и в две детски градини във област Видин.

В три училища в област Разград - ОУ "Христо Ботев" в с. Острово, ОУ "Христо Ботев" в с. Веслец и в ОУ „ Васил Левски" в с. Сушево, община Завет, също не провеждат занятия поради висока заболеваемост.

Тази година заразата протича по-тежко,

с доста усложнения, тъй като основният й причинител е А(H1N1) или така нареченият свински грип. Другият основен причинител на болестта е А (H3N2). Ако се почувствате зле, за да избегнете проблеми, е добре да посетите лекар. Консултациите са задължителни особено за децата и хората над 65 години, при които грипът води до усложнения по-често.Издирили 7000 деца без ваксини

Издирили 7000 деца без ваксини

Всички те са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола
Морбили застъпва все повече в София

Морбили застъпва все повече в София

Случаите станаха общо 497, договаряме около 200 допълнителни ваксини за възрастни
Започва Европейската седмица на ваксините

Започва Европейската седмица на ваксините

Здравето на децата зависи от ангажираността на родителите, припомнят от СЗО
РЗИ прави списък на децата без ваксини

РЗИ прави списък на децата без ваксини

Столичната здравна инспекция спусна допълнителни противоепидемични мерки в градини и училища
Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

Случаите на морбили у нас продължават да растат. Защо се стигна до епидемичните взривове в няколко области, има ли вече опасност от национална епидемия и за какви други заразни болести, трябва да бъдем нащрек със затопляне на времето, попитахме проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.
Морбили покоси и медици

Морбили покоси и медици

10 души от медицинския персонал на бившата Окръжна болница в София са се разболели от морили, каза доц. Ангел Кунчев
Морбили в осем области у нас

Морбили в осем области у нас

355 са съобщените случаи, доказани са 300, показва епидемичната справка на МЗ
Висок риск от нилска треска у нас

Висок риск от нилска треска у нас

10 пъти са се увеличили случаите през миналата година, кметовете да предприемат мерки срещу комари, казва проф. Тодор Кантарджиев
282 са случаите на морбили

282 са случаите на морбили

Продължават мерките срещу разпространението на хепатит А във „Факултета"
Сухото време увеличи ку-треската

Сухото време увеличи ку-треската

От началото на 2019 г. случаите са 12, за същия период на миналата година е бил само 1, заразените с морбили вече са 240
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2019