Консулт

Какво се промени за хората с увреждания от 2019

25-01-2019 07:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
Какво се промени за хората с увреждания от 2019Повече информация може да получите безплатно на телефона на социалното министерство - 0800 88 001

Нов закон за хората с увреждания влезе в сила от тази година. Какви промени предвижда той при формиране на финансовата помощ, как човек може да кандидатства за нея, вижте в консулта на министерство на труда и социалната политика (МТСП). Повече информация може да получите безплатно на телефон 0800 88 001. Линията се поддържа от експерти на МТСП.

От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Тя заменя досега изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер от 25%. Размерът на месечната финансовата подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя спрямо линията на бедност в България, която за 2019 г. е 348 лв. и се актуализира ежегодно. По този на начин всяка година ще се увеличава и размерът на помощта.


Кой и къде кандидатства за финансова подкрепа


Заявление трябва да подадат хората с трайни увреждания с 50 и над 50%, които не са получавали месечна добавка за социална интеграция. За да получат новата финансова подкрепа, тези хора трябва да го входират в Дирекция „Социално подпомагане" по настоящ адрес не по-късно от 31 март 2019 г. Въз основа на него те ще получат месечната финансова подкрепа, но до края на март индивидуална оценка на потребностите им не се изготвя. Заповедта за отпускане на месечна финансова подкрепа се издава в срок до края на месеца, следващ месеца на подаване на документите (§6,ал.5 от ПЗР на ЗХУ). Влезлите в сила до 31 декември 2018 г. индивидуални административни актове за отпускане на месечни добавки за социална интеграция се преобразуват служебно от АСП в месечна финансова подкрепа (§7,ал.2 от ПЗР на ЗХУ). В случай, че определената месечна финансова подкрепа е в по-малък размер от изплащаната до влизането в сила на закона, се отпуска по-благоприятната за лицето (§7, ал.3 от ПЗР на ЗХУ).


Какъв е размерът на финансовата подкрепа


Той зависи от степента на увреждане:

- От 50 до 70,99% - 7% от линията на бедност или 24,36 лв.

- От 71 до 90% - 15% от линията на бедност или 52,20 лв.

- Над 90% - 25% от линията на бедност или 87 лв.

- Над 90% с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест - 30% от линията на бедност или 104,40 лв.

- Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв.

С промените за човек със степен на увреждане над 90% с право на чужда помощ, който получава като основна социална пенсия за инвалидност, подкрепата ще се увеличи с над 134 лв. За човек със степен на увреждане 71-90% подкрепата ще се увеличи или ще запази досегашния си размер.


Срокове за изплащане на помощта


Финансовата подкрепа се изплаща от Агенцията за социално подпомагане до края на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Помощта за януари ще се плати през февруари. Плащането се извършва по избран от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път.


Други услуги за хората с увреждания


Агенцията за социално подпомагане предоставя и услуги в домашна среда. Към 21 януари са сключени споразумения с 285 общини за предоставянето на социалните услуги - „Личен асистент", „Социален асистент" и „Домашен помощник". Предстои потвърждаването на още 8 изпратени от Агенцията споразумения, с което общият им брой ще достигне 293. Очаква се над 25 550 души в цялата страна да получат подкрепа от лични и социални асистенти и домашни помощници.Какви са правата на здравноосигурените

Какви са правата на здравноосигурените

Ако ви се налага да търсите медицинска помощ за дете, когато личният лекар не е на работа, отново трябва да посетите дежурния кабинет, казват от УМБАЛ-Бургас
Безработните дължат по 22.4 лв. месечно за здраве

Безработните дължат по 22.4 лв. месечно за здраве

До 25 февруари трябва да се плати вноската за януари, напомнят от НАП
Предлагат детегледачи за родителите

Предлагат детегледачи за родителите

Агенцията по заетостта започва да набира желаещи за услугата от 21 януари

Как да пазаруваме на Черен петък?

Как да пазаруваме на Черен петък?

Високият процент отстъпка не е гаранция, че купувате изгодно, казват от КЗП
Кога антибиотиците не действат

Кога антибиотиците не действат

Неправилната употреба на тези хапчета произвежда супербактерии, срещу които няма лек

Изтича срокът за коригиращите декларации

Изтича срокът за коригиращите декларации

Днес е последният ден, в който гражданите и фирмите могат да поправят сами документите си към НАП
Кой първолак има право на финансова помощ

Кой първолак има право на финансова помощ

Заявления се приемат до средата на октомври, напомнят от Агенцията за социално подпомагане
Дават пари, за да вземеш безработен

Дават пари, за да вземеш безработен

Стимулите за работодателите са Агенцията по заетостта и са за три години

Хора с увреждания с право на безплатен адвокат

Хора с увреждания с право на безплатен адвокат

Юридическата помощ се предоставя по наказателни и по граждански дела, казва Стефка Цанкова

Въвеждат нови образци за болнични и майчинство

Въвеждат нови образци за болнични и майчинство

До 15 юли ще се приемат старите удостоверения за изплащане на парични обезщетения

1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019