Зараза

Грипът затвори 1015 училища

24-01-2019 11:51
Clinica.bg

press@clinica.bg
Грипът затвори 1015 училища16 области са в епидемия, в останалите региони заболеваемостта също расте
Грипът затвори почти половината от училища в страната-1015. Епидемията вече обхвана и 16 области или по-голямата част от страната. В останалите райони от България пък заболелите са достигнали предепидемични нива, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Основният щам е А(H1N1) или така нареченият свински грип, като има случаи на А(H3N2) . У нас вече има един доказан смъртен случай на 5-годишно дете и още няколко, при които има съмнения, че пациентите са починали заради заразата.

При свинския грип смъртните случаи не са толкова, колкото при други щамове, но неговите жертви стават по-млади хора и деца, заради което

 

обществото става чувствително към заразата.

 

Грипната ваканция започна от днес за учениците от 72 училища в област Кърджали. 32 школа в област Видин също ще останат затоворени. Продължават да не учат децата от 71 учебни заведения в Сливенска област и от 80 в област Хасково.

Уроците са преустановени още в 194 школа в област Пловдив, в 122 във Варненско и 69 в Добрич. В София-област класните стаи ще останат празни в 97 учебни заведения. В 194 училища в област Пловдив, в 122 училища в област Варна, и в 69 училища в област Добрич не се провежда учебен процес, както и в 97 училища в София-област.

От утре в грипна ваканция
 
излизат учениците в община Луковит. РЗИ-Ловеч обявява грипна епидемия на територията на общината, като е  издадено предписание за прекратяване на учебните занятия  за периода от 25.01.2019 г. до 30.01.2019 г. включително. От днес пък директорът на РЗИ-Перник отменя грипната епидемия на територията на област Перник. Противоепидемичните мерки обаче остават в сила до второ нареждане.

 

Удължена е грипната ваканция за учениците

 

от 122 училища в област Пазарджик до 25 януари и в 43 учебни заведения в Ямбол до 28 януари, включително.

В 60 училища в област Смолян също са в грипна ваканция и днес. Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. Това са СУ "Кл. Охридски", Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ "Хр. Павлович" в гр. Дупница.

 

Занятия все още няма в 5 училища

 

в област Бургас, а в област Враца в ОУ "Христо Ботев" в с. Крушовица по предписание на РИОКОЗ.

В област Силистра в Професионалната гимназия по селско стопанство в гр. Ситово, и в три училища в област Разград - ОУ "Христо Ботев" в с. Острово, ОУ "Христо Ботев" в с. Веслец и в ОУ „ Васил Левски" в с. Сушево, община Завет, няма учебни занятия поради висока заболеваемост.

Към днешна дата грипна епидемия

е обявена на територията на следните 15 области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Не вярвам да се стигне до национална епидемия от морбили

Вече трети ден болните от морбили се увеличават. Съседните ни страни също са засегнати от опасното заболяване. Какви са рисковете да заразата да прерастне в епидемия, как да се избегне болестта и защо е важно отговорното отношение на родители и лекари, попитахме главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Морбилите покосиха 72 деца в Европа

Морбилите покосиха 72 деца в Европа

България пламва в морбили. Те обаче превзеха Европа още през миналата година. Къде заразата бе най-разпространена и защо, вижте в анализа за 2018 г. на Световната здравна организация.

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Извънредни ваксини при взрив от морбили

Заразените станаха 21, сред тях е 27 годишен мъж, върнал се от Италия, в Разлог лекували болните в детското вместо в инфекциозното отделение, казва д-р Ангел Кунчев
Пет деца с морбили в „Св. Анна

Пет деца с морбили в „Св. Анна

Те са леко, до средно увредени от болестта, казва началникът на Инфекциозното отделение д-р Петър Петров
17 със симптоми на морбили

17 със симптоми на морбили

Заразата е доказана при петима, личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта, казва проф. Тодор Катарджиев
3050 са носителите на ХИВ у нас

3050 са носителите на ХИВ у нас

Тази година мотото на АНТИСПИН кампанията е  „Узнай своя статус"
Първи случай на морбили в София

Първи случай на морбили в София

37 годишна жена е настанена в Инфекциозна болница, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Грипът си отива окончателно

Грипът си отива окончателно

Още четири области отменят епидемията до края на седмицата

Падна грипната епидемия в 4 области

Падна грипната епидемия в 4 области

От днес във Враца вдигат карантината
Грипът си отива в 11 области

Грипът си отива в 11 области

Удължават ваканцията за учениците в Монтана, броят на болните там расте
1 2 3 4 5 ... 15 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Болест ли е любовта?

Февруари 2019