Интервю

ХОББ обича пушачите

04-02-2016 10:37
ХОББ обича пушачитеБелият дроб се възстановява от цигарите минимум десет години, казва д-р Наталия Стоева
Зимата е един от най-рисковите сезони за хората с белодробни заболявания. Вирусите и бактериите, които ни разболяват през това време, причиняват допълнителни усложнения на хората с ХОББ, които могат да бъдат и фатални. Какво означава сложната абревиатура, кои хора засяга диагнозата и как да намалим риска от заболяването, попитахме д-р Наталия Стоева, началник на отделението по "Пулмология" в МБАЛ Токуда в София.
- Д-р Стоева, какво се крие зад абревиатурата ХОББ?

- ХОББ е хронична белодробна болест, която се характеризира с обструкция на дихателните пътища, тоест със стесняването им. Този процес протича с години и десетилетия, като започва с малките дихателни пътища. Обикновено това се случва при пушачи в резултат на многогодишната им експозиция на тютюнев дим. Но не са застраховани и хора, които работят във вредна среда с много дим и запрашяване, живеят с пушачи или имат вродено предразположение към заболяването в резултат на генетични дефекти.

- В каква възраст обикновено се проявява заболяването?

- Обикновено отнема десетилетия и не засяга всички пушачи, а само една част от тях, които имат някаква предпоставка.

- Кои са предпоставките?

- Засега не е ясно, медицинската наука все още търси кои са гените, фенотиповете, които дават предпоставките да се развие това заболяване, но все още нещата не са съвсем ясни.

- Мъжете или жените са по-застрашени?

Визитка

 

Д-р Наталия Стоева е началник отделение "Пулмология" в МБАЛ Токуда в София. Завършила е медицина през 1982 г. в МУ-София. Има две специалности - по "Вътрешни болести" и "Пулмология". След завършването си специализира "Вътрешни болести" като клиничен ординатор в Института по вътрешни болести на МУ-София. Работи в МБАЛ – Сандански. От 1989 г. е преподавател по "Бедробни болести" в МУ, последователно като асистент, старши и главен асистент в СБАЛББ „Света София". Научните й интереси са в сферата на бронхиалната астма и ХОББ. Има дългогодишен опит в спешната пулмология и пулмологична реанимация. В МБАЛ „Токуда Болница София" е от самото начало.

- Определено ХОББ се среща по-често при мъжете, но мисля, че при жените заболяването е подценено, защото ние го търсим стандартно повече при мъжете и то пушачи. Някак си подценяваме факта, че често жените живеят с мъже пушачи.

- В каква възраст обикновено се появяват симтомите на заболяването?

- Стандартно след 40 години, обикновено това е рисковият контигент, затова гледаме към тези хора, когато мислим за ХОББ. Но болестта се среща и при по-млади хора. Това обикновено са пушачи, които са имали генетичен дефект като алфа-едно антитрипсинов дефицит. Той е единственият доказан патологичен ген, който може да причини ХОББ.

- Кои са симптомите, които карат човек да мисли, че развива това заболяване?

- За съжаление пациентите така свикват с тях, че не ги забелязват, пропускат и вторите и петите и десетите, докато нещата станат много напреднали. В смисъл, че казват – „това е моята дългогодишна пушаческа кашлица", или –„ малко се задъхвам, но аз съм на 45 или 50 и съм понапълнял, сигурно е за това". А двата основни симптома са точно кашлица и задуха. Едва когато тези симптоми станат неконтролируеми и много напреднали, хората идват при нас. По тази причина диагностицирането на ХОББ става в късните стадии – трети и четвърти. По изключение по-рано, ако човек дойде за други проблеми и забележим, че има ХОББ.

- Как диагностицирате заболяването?

- След като имаме данните, че пациентът е пушач, задъхва се, изложен е на вредности, има кашлица, за да поставим диагнозата, непременно трябва да имаме оценка и на функцията на белия му дроб. Това се прави във функционални лаборатории, които имат възможността да измерват виталния капацитет, функционалния капацитет дифузионния капацитет на белия дроб. За съжаление много често у нас диагнозата ХОББ поставят хора, които не са направили никакви изследвания, само защото някой има задух или кашлица. Недопустимо е това да се случва. Трябва да се извърши функционална и дифузионна диагностика, защото критерият е да открием, че пациентът, който се оплаква от кашлица и задух, има функционални нарушения.

- Какво означава това в цифри?

- С функционалните измервания измерваме обемите на белия дроб - колко са се намалили, както и скоростта на издишване. За всяка възраст и пол обаче има различни параметри. Но като цяло пациентът трябва да има запазена функция над 80% от нормата, за да сме спокойни за неговия респираторен обем. Скоростта на издишване се измерва в дебити и представлява обем издишан за една секунда, това е най-основният критерий. Когато скоростта се забви, това означава, че пациентът издишва през по-тясна тръба, ако тази скорост е под 80% от нормата, приемаме , че той има проблем.

- Как старее белия дроб?

- Белият дроб старее ежегодо, като губи част от функциите си. Когато губи повече от 40 милилитра на година, има проблем. При хобаджиите тази загуба достига до 70 милилитра и повече обем въздух за година.

- Кои сезони са най-притеснителни за хората с ХОББ?

- Пациентите с ХОББ са застрашени целогодишно от влошавания, но вирусите и бактериите са най-честите причини за тези екзоцербации (усложнения). В този смисъл есенно-зимният сезон е най-проблематичен и тогава приемаме най-много хора за лечение. През лятото обаче има друг проблем - въздухът е по-разреден и сух, има повече прах и това също води до усложнения.

- Какви са усложненията?

- ХОББ е много сериозна болест, която в късните стадии може да доведе до дихателна недостатъчност. Тогава болните са приковани към дихателен апарат вкъщи. Има апарати, които човек може да носи на рамо, докато ходи, но у нас здравната каса не реимбурсира нито един лев за тях, а те струват 7 хил. лв. Това е недопустимо, защото ХОББ е третата причина за смъртност по света. В същото време се дават хиляди левове за стентове, които се слагат при сърдечносъдовите заболявания. Освен това ХОББ може да доведе до инфаркти, инсулти, депресии. Обикновено той протича с три до пет коморбидни състояния, тоест усложнения, които също имат своите потребности.

- Каква е продължителността на живот след поставянето на диагнозата?

- Много е различно, има болни, които могат да живеят с десетилетия, спират цигарите, провеждат лечение, правят профилактика, но има и бързо прогресиращи случаи, които в рамките на 5-6 години приключват.

- Има ли лечение, което да доведе до пълното отстраняване на болестта?

- Не, има само поддържаща терапия, която за съжаление също не е достатъчно ефективна, защото симптомите остават. Борим се срещу прогресията на заболяването, усложненията, но загубената функция на белия дроб не може да се възстанови.

- Очакват ли се скоро нови лекарства?

- В тази област се работи много, редица авторитетни фирми са въвлечени в тази дейност, но за съжаение все още сме на ниво да се борим срещу прогресията на заболяването. Това, което е излязло като медикамент на пазара, здравната каса го реимбирсира, но такива потребности като кислорода, което струва по-малко, остават в страни.

- Каква е честотата на заболяването у нас?

- Около 7% е по света. За България обаче излезе друга статистка - 12% за плевенския регион. Според мен това е по-достоверната цифра. Защото честотата зависи от състоянието на въздуха, тютюнопушенето, от точността на медицинската наука, критериите, по които се поставят диагнозите.

- Увеличава ли се честотата на заболяването?

- У нас да. В някои развити страни обаче заболяването е стагнирано, а сърдечносъдовите вървят надолу. Ние обаче сме далече от тази статистика.

- Забраната на тютюнопушенето на обществени места не оказа ли влияние?

- Мисля, че тези мерки са много важни, както и даването на много здравна информация за вредата от тютюнопушенето. Трябва да се ограничи тютюнопушенето и да се намали замърсяването на въздуха. Но тютнопушенето е първият рисков фактор.

- Ако един човек е пушил и спре, колко време е нужно, за да се възстанови белия му дроб?

- Трябва да минат поне десет години, за да намалее риска от белодробен рак. Но при ХОББ промените в белодробния паренхим не могат да се възстановят напълно. При някои пациенти сме наблюдавали частично подобряване, но затова се иска време – след една година можем да кажем дали има обратимост на белия дроб. На сто процента обаче органът не може да се възстанови.Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Става дума за изключително рядък и интересен случай при пациент, приет в Урологията на лечебното заведение
Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

При 81 от тях се установи хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които бяха насочени за лечение, казва д-р София Ангелова
Четири витамина са с антивирусен ефект

Четири витамина са с антивирусен ефект

Това са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А, каза доц. Снежина Михайлова
7500 крачки на ден за здраве

7500 крачки на ден за здраве

Повече над това не удължава живота, каза кардиологът доц. Сотир Марчев
След поста включвайте продуктите един по един

След поста включвайте продуктите един по един

Червеното месо е трудно за усвояване и не бих го препоръчала като първа стъпка в първите дни след пост, каза д-р Паскалева
Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски

Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в топ 4 в света

Признанието е в резултат на дарена апаратура от Българската Коледа
250 отново чуват след операция във ВМА

250 отново чуват след операция във ВМА

Лечебното заведение отбелява 15-ата годишнина от първата кохлеарна имплантация, извършена там
10 фактора обострящи псориазиса

10 фактора обострящи псориазиса

Сред тях са тютюнопушенето, татуировките, климата, както и някои лекарства, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Приета е в Александровска болница в тежко състояние, поставени са два стента
Гноeн хидраденит засяга младите

Гноeн хидраденит засяга младите

Депресията е най-честото съпътстващо състояние на рядкото заболяване, казват специалистите от Асоциацията за развитие на медицинската общност
1 2 3 4 5 ... 40 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020