Надзор

До 169 млн. на месец за болниците

21-01-2019 13:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
До 169 млн. на месец за болницитеПлануваните разходи за онколекарства са с 22 милиона повече, отколкото през миналата година

От 163 млн. до 169 млн. лв. на месец планира да плаща здравната каса на болниците тази година. Това предвижда разпределението на бюджета на фонда, който Надзорният му съвет разглежда днес.

Малко над 2 млрд. лв. са парите за болниците през тази година. Те са повече с касовото изпълнение за миналата, което възлиза на 1.88 млрд. лв. Заради това са по-щедри и месечните средства за клиниките. Те ще варират от 163 до 169 млн. лв., като най-малък ще е бюджетът за август, който се плаща през септември, а най-щедър – за март, който болниците на практика получават през април. С повечето средства ще се посрещнат разходите по две нови пътеки – за лечение на деца до 1 година след операция за сърдечни малформации, както и за генетично типизиране за онколекарствата. Също така за покриване на увеличените стойности на 13 пътеки. Тази година обаче има и намаление на парите за 5 пътеки, както и за изследването с ПЕТ-скен.


Разходите за медикаменти са общо 1.11 млрд. лв.


Очакванията на касата са те да достигат около 100 млн. лв. на месец. Разликата на средствата от фонда смятат да компенсират с постъпленията от отстъпки и с по-малко разходи. С 33.7 млн. лв. по-малко са плануваните средства за медикаменти за домашно лечение. През 2018 г. касата е дала за тях 766 млн. лв. след отстъпките, а за 2019 г. разполага със 734 млн. лв.


На практика обаче намаление няма,


Защото точно толкова милиона бяха прехвърлени за плащане от 2017 г. в 2018 г. За тази година обаче няма подобни проблеми, тъй като касата се разплати с всички договорни партньори. В същото време са заложени повече пари за онколекарствата – ако през миналата година след отстъпките касата е дала 363 млн. лв., то сега тя планува да плати 385 млн. лв.


Тази година повече са плануваните средства


и в извънболничната помощ, включително и за зъболекарите, които през миналата година се разделиха с част от бюджета си. Сега те ще получат 167 млн. лв. или с 21 млн. повече от 2018 година. С тези средства са увеличени цените на дейностите за обтурации и вадене на зъби с 12%, като стойностите заплащани от пациентите остават непроменени. За вземането на мярка за протези на възрастните хора са заделени 6.5 млн. лева.Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

Търси се спешно кръв АВ отрицателна!

За 26-годишно момче блъснато от кола
Да има КП за операция на затлъстяването

Да има КП за операция на затлъстяването

Пациентската организация „Моят живот" е изпратила писмо до Министерство на здравеопазването
В златната среда сме по психично здраве

В златната среда сме по психично здраве

За първи път от години правителството постави на фокус психиатричната помощ и проблемите в нея. Наскоро Европейската асоциация в тази област представи доклад с остри критики към сектора. Какви са най-спешните проблеми за решаване, какво е психичното здраве на нацията ни и как да се справим със стигмата, попитахме доц. Христо Хинков.
100 нападнати екипи за последните 2 години

100 нападнати екипи за последните 2 години

Влизаме в ромските махали, за да обясним каква е разликата между спешно и неотложно състояния, каза Милка Василева, председател на БАПЗГ
ИАМО проверява удовлетвореността на пациентите

ИАМО проверява удовлетвореността на пациентите

Експертите в агенцията са разработили електронна анкета на сайта си

Нов случай на агресия

Нов случай на агресия

Потърпевш е медик от филиала за спешна помощ в Нова Загора
Електронизация, верификация, фискализация

Електронизация, верификация, фискализация

Всички аптеки ще влязат в XXI век, но за чия сметка и в чия полза, пита Юлиан Узунов

Дават резерва според разходите на НЗОК

Дават резерва според разходите на НЗОК

Касата сключва договори с пет общински болници по изключение заради нуждата от медицинска помощ

Преобразуват Лозенец за 6 месеца

Преобразуват Лозенец за 6 месеца

Поправките, които оставят властта без болница, вече са обнародвани в Държавен вестник
Няма фалшиви лекарства в аптеките ни

Няма фалшиви лекарства в аптеките ни

Колеги са стресирани, а пациентите са притеснени дали продаваните медикаменти са истински, казват от Националната аптечна камара
1 2 3 4 5 ... 162 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Болест ли е любовта?

Февруари 2019