Контрол

НЗОК проверява болниците с тромболизи

18-01-2019 12:52
От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слагаНЗОК проверява болниците с тромболизи
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравната каса започва проверки в болниците в страната, които извършват лечение на инсулти с тромболиза. Повод за тях е желанието на фонда да разбере на каква цена лечебните заведения закупуват медикамента, който ползват за терапията, както и какво количество от него слагат на всеки пациент.

По-малко от 40 са клиниките в страната, които извършват модерното лечение на инсулти – тромболиза. Изключително нисък – под 1%, е и броят на пациентите, които получават този метод на лечение у нас, въпреки че трябва да е пъти повече. Причината за това обаче не е цената, която плаща касата за дейността, тъй като тя е висока. До тази година фондът даваше по 3000 лв. за един случай, а от началото на 2019 г. финансирането е увеличено с 300 лв. и вече ще е 3300 лв. В пътеката влиза и цената на лекарството, чиято пределна стойност за болниците от началото на 2018 г. според Позитивния лекарствен списък е 753.65 лв. От касата обаче не са сигурни дали в някои лечебни заведения тя не се купува за по-малко пари, а в други за повече, както се случва с онкомедикаментите. Не е ясно и дали медикаментът не става обект на рекспорт, както се случва и с лекарствата за химиотерапия, а в същото време касата ги плаща с идеята, че са изпозлвани за терапия у нас.

Затова фондът ще извърши проверки.

Освен това, за да повиши ефективното изразходване на средствата и да стимулира модерното лечение, ще наложи ограничения във финансирането на структурите, които не могат да правят тромболизи. Така например, ако една болница приеме човек с инсулт и не може да му направи тромболиза или следващия вид модерна терапия - тромбектомия, ще е длъжна да извърши образно изследване до един час и ако се окаже, че пациентът има нужда от някоя от тези терапии, ще трябва незабавно да го преведе в по-модерна клиника. Това ще трябва да стане така, че да се спази златния стандарт от 4.5 до 6 часа, с който разполагат медиците за лечение. В тези случаи обаче първата клиника ще получи 60% от цената на пътеката за лечение на инсулт без тромболиза или 450 лв. вместо 730 лв.

Здравната касата ще плаща и 1800 лв.

за тромбектомия, отделно от това ще се финансира медицинското изделие, което е нужно. Тази дейност досега се покриваше от здравното министерство. Тя се налага, когато на пациента с инсулт не може да се направи тромболиза, защото съсирекът е много голям. Тогава се налага той да се махне по мини инвазивен хирургически път. Тромбектомията се осъществява в изключително малко на брой клиники в страната – засега са две, като идеята е да станат пет.


Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

За да лекуваш инсулт, трябва да си пушка при нозе

Само преди ден светът отбеляза деня за борба с инсултите. Има ли лек за тях, какъв е той, защо не се прилага масово в страната, каква е тайната на успеха в лечнието им, попитахме доц. Росен Калпачки.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ