Резултати

Болница спестила химиотерапии

01-09-2016 14:44
Поредица от нарушения показват първите проверки на НЗОК в 7 клиникиБолница спестила химиотерапии
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Пациенти са лекувани с кортикостероиди и водно-солеви разтвори, въпреки че според алгоритмите на клиничните пътеки е трябвало да се сложи и химиотерапевтик. Това показват констатации от първите проверки в областта на онкологията на здравната каса.

Те са извършени в 7 лечебни заведения в страната, където има онкохематологии, пише в доклада на фонда до членовете на Надзорния му съвет. Проверките бяха инициирани от касата заради непрекъснатото увеличение на разходите за онкомедикаменти. Те възлизат на 161 млн. лв. за първите седем месеца на 2016, а в края на годината се очаква да надхвърлят 280 млн. лв.

Седемте болници, които са проверени са СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков-Варна"; МБАЛ „Д-р Тота Венкова", Габрово; УМБАЛ д-р „Георги Странски – Плевен"; МБАЛ „Централ онко хоспитал", Пловдив; СБАЛ за хематологични заболявания, София; СБАЛО Хасково; КОЦ - Шумен. Нарушението, при което не са използвани антитуморни лекарства са засечени в едно от тях по две клинични пътеки - за левкимии и за лимфони. „Пациентите са лекувани само с кортикостероиди и водно-солеви разтвор. По алгоритъма на клиничните пътеки № 242 и № 243 се провежда противотуморно и специфично лечение на онкохематологични заболявания и усложнения", пише в доклада на касата. В него обаче не се посочва защо не са приложени антитуморните медикаменти – дали конкретните пациенти не са имали нужда от тях или причината е друга, например злоупотреби.

В друго от лечебните заведения инспекторите са се натъкнали на бланка за получена таргетна терапия за домашно приложение без да има под нея подпис на пациента. В трета от болниците се оказва, че липсват специалисти, които трябва да присъстват в състава на общоболничната онкологична комисия за провеждане на химиотерапия. В комисията е нямало медици по клинична патология, по лъчелечение и по образна диагностика, се казва в доклада. На друго място инспекторите са засекли пациенти, които са изписани без да е овладяно усложнението им – развитие на анемичен синдром и т.н.

В хода на проверките инспекторите са изискали становища от управителите на болниците защо се завишават разходите за химиотерапия. Според мениджърите основните причини са увеличения брой на пациентите, увеличената преживяемост и нарастването на хората, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства. Проверките на касата продължават, какви ще са последиците предстои да видим.

Касата направила над 300 проверки за месец

 

Общо 312 проверки са направили инспекторите на регионалните каси през юли. По време на тях са инспектирали 8150 случая на лечение. Нарушения са открити при 1,5 % от тях или при 120 броя. Наложените санкции и констатациите за неоснователно получени суми са за над 300 000 лв. Освен това експертите от националната каса са проверили 18 болници. Те са направили предложения за възстановяване на суми за 148 138 лв. и отделно са наложили глоби. Най-честите нарушения са неспазване индикациите за хоспитализация и изписване на пациентите, незачитане на лечебния алгоритъм, неосигуряване на непрекъснатост на болничната помощ и непредоставяне на достатъчно медицинска помощ. В резултат на ежедневното проследяване на движението на пациентите обаче се забелязва трайна тенденция към намаляване на ненужните хоспитализации, отчитат още от касата.


Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
МФ предлага още лекарства да са безплатни

МФ предлага още лекарства да са безплатни

Този път от ведомството искат НЗОК да плаща на 100% медикаменти за нервни и дихателни болести, а фондът вече даде знак, че очаква дефицит

Отстраниха проблемите с рецептурните книжки

Отстраниха проблемите с рецептурните книжки

Те са били свързани с услугата за достъп на част от аптеките до тях, обясниха от здравната каса
Актуализираха три фарма ръководства

Актуализираха три фарма ръководства

Те са по гастроенетерологични заболявания, ендокринология и инфекциозни болести и са обнародвани в Държавен вестник
НЗОК вижда риск за бюджета си

НЗОК вижда риск за бюджета си

Най-голяма е опасността да не стигнат средствата за дейността на болниците и са нужни промени, става ясно от годишния отчет на фонда за 2023 г.
МУ-Варна предлага специалност за медицинските изделия

МУ-Варна предлага специалност за медицинските изделия

Тя ще е за пазарния достъп до тях, предложението бе представено по време на форум  с широко участие на институциите
1 2 3 4 5 ... 153 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ