коментар

Верификацията е границата на търпимостта

18-01-2019 06:47
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Верификацията е границата на търпимосттаТя е камъкът, който може да счупи гръбнака на магарето, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България
Според европейската директива на 9 февруари всички аптеки и търговци на едро в ЕС трябва да имат готовност да се присъединят към системата за верификация. Това означава да продават медикаменти с опаковки с нов код, а компаниите да произвеждат само такива. Ако някой от тях не се включи в процеса, няма да може да продават всички лекарства на пазара. У нас някои фармацевти поискаха отлагане на верификацията. Защо, попитаме Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България.
Голяма част от аптеките у нас не са подготвени за тази верификация, нито пък за други предизвикателства свързани с IT-технологиите. Аз, като председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България, мога да кажа, че ние нямаме подобен проблем. За нас проблемът е абсолютно различен, въпреки че е съвсем реален.

 

При нас проблемът е в лобизма,

европейският лобизъм. За съжаление той започва да взима доста големи размери и последния скандал с транспортния бранш го доказва. Случаят с верификацията е точно такъв. Оказва се, че няма никакви открити фалшиви лекарства в България, по официални данни от ИАЛ. Опитите да бъде регламентирана верификицията с естевени нужди и с фалшиви лекарства е абсурдно. Особено с такива апокалиптични данни, които касаят милиони опакавки. Става въпрос за данни на организацията по верефикация в България, която съобщи, че от всички лекарства по лекарско предписание, между 2% и 4% са фалшиви. Това, разбира се, е абсурдно в един силно защитен канал, какъвто е каналът за лекарствоснабдяване.

Той е регулаторно защитен

и всичко е строго регулирано. Сама по себе си верефикацияна не е непосилно бреме. Не е нещо, с което по принцип аптеките не могат да се справят. Това не е кой знае колко ангажиращо, но добавено към вече съществуващата и непрекъснато утежняващата се регулаторна среда, в областта на аптеките, почва да прави нещата непоносими.

Един регулаторен акт

не прави свръхрегулация. Но един върху друг, прави много голяма такава. Само в рамките на една седмица между 9-12 февруари трябва да бъдат въведени две информационни системи едновременно. Едната е касаеща ИАЛ, и отчета на целия позитивен списък, всяка вечер, от всяка аптека, за всяко лекарство по лекарско предписание и отделно системата за верифкация. Отделно GDPR, който вече беше въведен, отделно Наредба 10, която предстои да бъде променена.

Това са още няколко камъка,

върху гръбнака на магарето. А нали знаете сентецията, според, която последния камък чупи гръбнака на магарето. Тя е границата на търпимостта, защото е лобистка. Ако беше обществено необходима щяхме да го преглътнем. Оказва се, че ние трябва да работим за някои друг абсолютно безплатно. Да купуваме четци и какво ли не още, за да събираме данни за индустрията.Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е намаляла с 10.7% на месечна база, отчита НСИ
МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

Конфискувани са 463 опаковки турски медикаменти, съобщиха от икономическа полиция
Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Те касаят приложението на лекарствата Infliximab и Etanercept
Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Списъкът с изключения отпадна, ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване
Започва Седмица на лекарствената безопасност

Започва Седмица на лекарствената безопасност

Фокусът тази година е върху множествената лекарствена терапия
Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Лечението с тях е по-евтино, а терапевтично са напълно съвместими с оригиналните, каза Аркади Шарков
Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

Лекарство за артрит може да предизвика тромбоза

ЕМА предупреди, че Xeljanz трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с риск от образуване на кръвни съсиреци
1 2 3 4 5 ... 62 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019