Свят

Брекзит без сделка застраши и пациентите

16-01-2019 15:10
От Европейската асоциация на иновативните компании настояват за специални мерки, които да гарантират доставките на лекарстваБрекзит без сделка застраши и пациентите
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Липсата на сделка за Брекзит застраши и пациентите, смятат експертите. Нужни са специални мерки за осигуряване снабдяването с медикаменти в Англия и извън нея, предупредиха от Европейската асоциация на иновативните компании (ЕФПИА). Повод за изявлението им стана вчерашното отхвърляне на споразумението за напускането на ЕС от Великобритания, което договори английският премиер Тереза Мей.

Заради Брекзит страната вече остана без Европейската агенция по лекарствата, която се премести в Холандия. Във фармацевтичния сектор обаче това се очертава да не е единствената загуба. Липсата на договорка между Острова и ЕС застрашава сигурността на доставките на лекарства след 30 март, категорични са от ЕФПИА. Затова директорът на асоциацията Натали Мол настоява за уталожване на страстите и предприемане на бързи мерки за предотвратяване на очакваните проблеми.

Време е политиците в Обединеното Кралство и ЕС да сложат интересите си в страни и да предприемат мерки, така че пациентите да не бъдат ощетени от последиците на Брекзит, смята Мол. В тази връзка от ЕФПИА настояват за договорки в три основни посоки.


Първата е за предотвратяване на забавянията

в доставките на лекарства през границите, както и в материали за извършването на клинични проучвания или на субстанции. Всеки месец 82 милиона опаковки от лекарства се придвижват между Обединеното Кралство и ЕС, като много от тях се транспортират по море от Доувър до Кале. Компаниите планират да използват различни маршрути, но възможностите са ограничени. Някои фирми смятат да сменят транспорта с въздушен, но това отново зависи от постигането на договореност между Англия и ЕС. Затова от ЕФПИА призовават да се обмислят мерки, които да не нарушат транспорта на лекарствата, субстанциите и материалите за клинични проучвания, като осигуряването на приоритетни маршрути по портовете за медикаментите.


Втората серия от мерки трябва да засяга

тестовете на партидите с лекарства. Заради това, че Англия вече ще е трета страна за ЕС, компаниите трябва да се снабдят с тестове и да снабдят държавите членки, но има опасност да не успеят да го направят до 30 март. Европейската агенция по лекарствата докладва, че има 18 медикамента, които са одобрени по централизирана процедура и доставките им са под въпрос, но има още повече лекарства, които са разрешавани по национални процедури и тяхното снабдяване също е под въпрос.


Третата посока, в която ЕФПИА иска специални

мерки е участието на Англия в редица платформи за набиране и анализиране на данни, които засягат общественото здраве и лекарствената безопасност. Сред тях са тези на Европейския център за заразни и паразитни болести, Европейската система за наблюдение, както и системата за верификация на лекарствата, към която Англия ще се присъедини, тъй като пусковият й срок – 9 февруари, е по-ранен от излизането на страната на ЕС – 30 март. Как ще се развият нещата ще стане ясно в следващите дни. Днес германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че все още не е късно Англия и ЕС да се споразумеят. Дали това ще стане зависи изцяло от политиците.


И аптекарите притеснени от Брекзит

И аптекарите притеснени от Брекзит

Напускането на Англия без споразумение ще задълбочи липсата на лекарства, сигнализират от Асоциацията на болничните фармацевти в ЕС

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

Информационната кампания ще бъде в три последователни дни, обявиха от ресорното ведомство
Готвим се за Брекзит без сделка

Готвим се за Брекзит без сделка

Консултират бизнеса и българите на Острова за последниците след излизане на Великобритания от ЕС
Фармата победи и „хляба

Фармата победи и „хляба"

При Брекзит без сделка лекарствата ще са с предимство пред храната

България подкрепя Брекзит

България подкрепя Брекзит

Излизането на Англия от ЕС ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите
EMA с нов сайт

EMA с нов сайт

Заради Брекзита достъпът само до 39 лекарства остават под въпрос
ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

От 1 октомври агенцията започва следващата фаза по преместването си в Амстердам

Милиарди за здраве след Brexit

Милиарди за здраве след Brexit

Щом спрем да плащаме вноската си в ЕС, ще имаме повече пари за приоритетни области, твърди британският премиер Тереза Мей
Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Напускането на Англия ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите

Италия с нова оферта за ЕМА

Италия с нова оферта за ЕМА

Причина за това стана липсата на обещаната сграда от Амстердам за дом на агенцията

1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ