Рехабилитация

Кой сложи цветни ленти по спортистите?

01-09-2016 09:06
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Кой сложи цветни ленти по спортистите?
Даже и да не сте страстни фенове на спорта и да сте поглеждали по-рядко към Олимпиадата в Рио предишния месец, вероятно сте чували за онези цветни ленти, които спортистите си лепят по тялото. Това са т.нар. кинезио ленти (кинезиотейпинг), които се използват като още един начин в борбата срещу болки в ставите и мускулите.
При този метод се използват самозалепващи ленти от естествен материал, които се поставят върху кожата. Такива цветни ивици са забелязани по тялото и на Дейвид Бекъм, и на Новак Джокович, и Дуейн Чембърс...

Методът е измислен преди повече от 40 години от японския доктор Кензо Касе. В последните години обаче става все по-популярен по света и у нас. След няколко дни този метод ще бъде представен лично от неговия откривател по време на Балканския конгрес по физиотерапия и спорт. Д-р Касе идва за първи път в България, а в събота, 10 септември, в НСА „Васил Левски" в София ще направи и отворена демонстрация с пациенти.

По време на конгреса други 7 специалисти ще разкрият и други тайни от най-новите техники и методи за тренировка и възстановяване при спортни травми. Те ще проведат „работилници" с реални клинични казуси и пациенти. Освен доктор Касе се предвижда присъствието на лектори от Италия, Израел, Русия и др.

Използването на кинезиотейпинга е най-модерното течение в съвременната физиотерапия, обяснява кинезитерапевтът Радослав Радулов, който е организатор на конгреса.

Цветните лепенки всъщност имитират по дебелина и еластичност човешката кожа, направени са от водоустойчива и дишаща памучна материя и могат да останат върху тялото 3-4 дни. В тях са вградени и силиконови нишки, които позволяват материята да се разтяга по своята надлъжна ос. Така се създава повдигащ ефект на кожата, увеличава се микроциркулацията в зоната – увеличава се потокът на кръв и лимфа и се получава действие, подобно на масаж, обясняват физиотерапевтите. И в крайна сметка така се съкращава възстановителния период след преживяна травма.

Лентите не съдържат лекарствени вещества, но при разтягането си могат както механично, така и чрез проприорецепторите, разположени по кожата, да подпомагат или ограничават движенията. Като цялостен ефект от използването на този метод се постига подпомагане на дейността на по-слабите и уморени мускули, отоците и болките при силно натоварване отслабват, подобрява се и кръвообращението.

Лепенките са водоустойчиви, а дали една апликация е успешна точно за съответния мускул, може да се разбере веднага, защото тогава болката отшумява много бързо, обясняват физиотерапевтите. Лентите с формата на буквата "I" се използват при болки на по-къси мускули, когато приличат на "Y", се прилагат върху двуглави мускули или на места около става, а когато са под формата на буквата "X", се лепят върху по-големите мускули.

В последно време тази терапия се прилага и при различни гръбначни проблеми, болки в кръста и гърба. Разбира се, не бива да се прилага върху увредена и инфектирана кожа, ако човек има алергия към лентите, както и при някои сериозни заболявания. Въпреки че в интернет има много подробни инструкции и дори видеоклипове за това как човек да си постави лепенките сам, то по-добре е това е да става от професионалисти – кинезитерапевти и физиотерапевти. В случай на съпътстващи заболявания, преди да грейнете с цветните ленти, трябва непременно да се посъветвате с вашия лекар.Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет

Радонът е лек при депресия и диабет

Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020