Развръзка

МЗ пита защо Румъния ни отказа S2

10-01-2019 13:03
Clinica.bg

press@clinica.bg
МЗ пита защо Румъния ни отказа S2 Касата ще плаща скъпите медикаменти и за Спинална мускулна атрофия

Здравно министерство ще изиска отговор от Румъния защо е отказала да проведе лечението на детето със Спинална мускулна атрофия, въпреки че е имало формуляр S2 от България. Освен това ведомството предприема стъпки за реимбурсиране на лекарството за тази болест от здравната каса още през тази година. Това съобщиха от ресорното министерство днес.

Повод за реакцията на държавата стана напрежението около лечението на българско дете с рядката болест Спинална мускулна атрофия. Тъй като на този етап у нас касата не финансира изключително скъпия медикамент – терапията с него е от на няколко стотин хиляди лева на година, пациентите се лекуват в чужбина. Това става с формуляр S2, който се издава според европейските регламенти.

Въпреки че детето притежаваше такъв документ,

в Румъния отказаха да проведат терапията му. Поради тази причина Министерството на здравеопазването се е свързало с представителя на  България в Административната комисия по координация на системите за социална сигурност към ЕК, която отговаря за прилагането на регламентите по социална сигурност и съответните формуляри. Той пък ще поиска информация от румънците какви са причините за отказа да бъде приет формуляра S2. Ако проблемът не може да бъде решен по този път, България ще поиска от административната комисия официалното разглеждане на въпроса, допълват от здравното министерство.


Освен това оттам добавят, че започват процедура

за включването на Спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания, за да може Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението й с лекарството Nusinersen. За да стане това факт, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния списък, допълват от ведомството. Междувременно в клиники в Румъния и Испания български специалисти се обучават как ще с еприлага медикамента у нас. Това ще се случва в 4 болници - УМБАЛ „Св. Георги" – Пловдив, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", УМБАЛ „Александровска" и МБАЛНП „Св. Наум". От МЗ смятат, че в средата на февруари лечението с Nusinersen ще се случи и в нашата страна.Режат пари при коронарография без нужда

Режат пари при коронарография без нужда

Касата ще плаща с 30% по-ниско, ако диагностичните процедури, при които не са открити проблеми, са над една трета от всички

Касата с нова структура

Касата с нова структура

В здравния фонд най-накрая ще се създаде аналитично звено, предвиждат промените

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Новата година започна с поредната затворена аптека, този път в Кюстендилско. Защо се стига до тук, какво се случва на фармацевтичния пазар, как ще се отрази на фармацевтите премахването на таксата от два лева за скъпите лекарства, както и въвеждането на процеса на верификация, попитахме проф. Илко Гетов.

Искат отлагане на верификацията

Искат отлагане на верификацията

Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
Онлайн аптеките станаха 65

Онлайн аптеките станаха 65

Две трети от тях са открити в София, показва регистърът на Агенцията по лекарствата

Ново финансиране за детето със спинална атрофия

Ново финансиране за детето със спинална атрофия

Този път средства ще отпусне държавата чрез Фонда за лечение в чужбина

Цената на редките болести

Цената на редките болести

40 пъти е разликата между средната стойност на терапията с лекарствата сираци и с останалите медикаменти в България

НЗОК с ново решение за 2 лева

НЗОК с ново решение за 2 лева

Аптеките няма да получават таксата за 100% реимбурсираните лекарства, но ще имат право на надценка за медикаментите до 10 лв.

Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Новата година отваря нови хоризонти. Каква е равосметката от изминалата 2018 г. за Университетската специализирана болница за онкологично лечение, какви идеи има ръководството за бъдещето, какви промени в лечението на пациентите да очакваме, ще има ли реформи в сектора и какви да бъдат те, попитахме д-р Стефан Константинов.

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

По-малко от месец има ИАЛ, за да пусне системата за проследяване на реекспорта, но едва ли ще спази срока

1 2 3 4 5 ... 50 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Готова ли е България да се включи в Европейската система за верификация на лекарствата?

Януари 2019