Аналитично

Касата не харчи парите си ефективно

09-01-2019 12:07
Clinica.bg

press@clinica.bg
Касата не харчи парите си ефективноФондът е дал шест пъти по-малко пари за генерични медикаменти, отколкото за иновативни, показва анализ на ЕКИП

Здравната каса не харчи парите си за лекарства ефективно и не осигурява широк достъп на пациентите до медикаменти за масови заболявания. Последиците от това са все увеличаващите се харчове на обществения фонд и незадоволените нужди на хората при лечението на някои диагнози. Това са изводите на експертите на ЕКИП, които са анализирали разходите на НЗОК за 4 групи лекарства – за диабет, рак, сърдечносъдови и ревматологични заболявания, за периода 2014-2016 г.

Общо 260 млн. лв. е платил фондът за тези медикаменти за 3.62 млн. души за периода от три години. При разпределението на средствата спрямо генерични (евтини) и иновативни (скъпи) лекарства, както и броя на хората, за които са били тези медикаменти, обаче съществува огромна диспропорция. Пет шести от разходите – 220 млн. лв., са отишли за плащане на лекарства за рак, диабет, ревматологични и сърдечносъдови (ССЗ) заболявания за 1.3 млн. души или за една трета от всички пациенти. За медикаментите на останалите две трети – 2.28 млн. пациенти, касата е дала едва 40 млн. лв. за трите години. Тази разлика се дължи както на много по-ниските цени на генеричните лекарства, така и на малкия процент на реимбурсацията на някои диагнози, каквито са ССЗ. Касата плаща за тях едва 25%, докато за онкомедикаментите и за ревматологичните заболявания – 100%. Всичко това обаче създава неравнопоставеност в достъпа до лечение на хората и в крайния изход от него.


В България процентът на предотвратимата смъртност е 19,

срещу средно 11 на сто за ЕС, коментира Аркади Шарков, здравен експерт от ЕКИП. Според него касата трябва да увеличи реимбурсацията на медикаментите на ССЗ на 60-70 на сто, за да се реши проблема с достъпа до тях. За да се ограничи темпа на нарастване разходите на фонда пък, държавата трябва да заложи на прогенерична политика, защото конкуренцията е най-добрият регулатор на цените.

Делът генерични много леко увеличение – но има 18.5% понижение на разходите за пациент

Заради навлизането на генерични медикаменти средната стойност за лечение на пациент за трите години е спаднала от 664 лв. на 541 лв., отчете Аркади Шарков. Средният разход за генеричната терапия за същия период пък се понижава от 425 лв. до 193 лв. В същото време при терапията с оригиналните медикаменти има лек ръст.


С появата на всеки генерик цената спада и се лекуват

повече хора, на практика конкуренцията на тези лекарства с оригиналните е понижила разходите на НЗОК повече, отколкото отстъпките, които се въведоха, добави Аркади Шарков. Така например благодарение на отстъпките, които фармацевтичните компании дават на касата, от средната цена на терапия са паднали 32 лв., докато заради навлизането на генерични медикаменти понижението е било 123 лв.

За да се оптимизират още обществените разходи за медикаменти, от ЕКИП предлагат да се въведе електронната рецепта, да се въведе дългосрочна политика и стратегия за реформа в сектора, както и проследяване на ефекта от иновациите в него и да се повиши реимбурсацията на лекарствата за определени групи заболявания. Всички предложения и цялото изследване на ЕКИП може да видите ТУК.Касата ще плаща за още диагнози

Касата ще плаща за още диагнози

Сключването на договори за финансиране с болници по изключение продължава

Вдигат цената на радиофармацевтиците

Вдигат цената на радиофармацевтиците

Министерството е принудено, тъй като фирмите не ги доставят, поради липса на търговски интерес
Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Здравното министерство публикува правилата за създаването й месец, след като тя вече трябваше да работи

Лекарите без шанс за мегаагенцията

Лекарите без шанс за мегаагенцията

От здравното министерство ще търсят финансист или икономист, който да оглави контрола в сектора
Фармацевтите избират шеф с по-малко гласове

Фармацевтите избират шеф с по-малко гласове

Тази година предстои конгрес за ново ръководство, здравно министерство ремонтира правилата за назначаването му

Договарят отстъпките до края на май

Договарят отстъпките до края на май

Компаниите няма да имат право на некограничен ръст, а нови продукти ще се плащат само след проследяване на ефекта, предвиждат промените

Редките болести са на път да станат чести

Редките болести са на път да станат чести

Днес е световният ден за борба с редките болести. Това са диагнози, които се срещат най-често при един човек на 2000. Обикновено се предават по генетичен път. Как се диагностицират и лекуват, отговаря ли страната ни на международните стандарти в това отношение, защо са толкова скъпи терапиите за тях и ще се понижат ли някога стойностите им, попитахме проф. Емил Паскалев. 

Правят стратегия за лекарствения сектор

Правят стратегия за лекарствения сектор

Oт Националната аптечна камара внесоха в МЗ предложения за промени в нормативната уредба, касаеща сектора
Търсят желаещи за клинично проучване

Търсят желаещи за клинично проучване

Новият медикамент ще е за лечение на диабетни язви на стъпало

НЗОК: 38 аптеки затвориха

НЗОК: 38 аптеки затвориха

Толкова обекта са подали уведомление, че няма да работят, до районните здравни каси
1 2 3 4 5 ... 54 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли държавните болници да са търговски дружества?

Март 2019