Готовност

Над 5 млн. опаковки с код за верификация

09-01-2019 07:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 5 млн. опаковки с код за верификацияНад 1000 са аптеките в страната, които са поискали свързване със системата, но не всички имат готовност за това

Над 5 млн. са опаковките с лекарства, които вече притежават новия 2D-matrix код и след като са качени от производителите в Европейския хъб са трансферирани успешно към Българската система за верификация на лекарствата (BgMVS). Това съобщи за clinica.bg Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Броени дни делят страната ни от въвеждането на новия процес. На 9 февруари всички аптеки и търговци на едро в ЕС трябва да имат готовност да продават медикаменти с новия код, а компаниите да произвеждат само такива. Целта на верификацията е да се гарантира пълната проследяемост на всяка опаковка от производителя до крайния клиент. Така ще може да се сведат до минимум фалшивите лекарства, макар че техният брой в Европа е изключително нисък. Засега системата може да се ползва само за тази цел, но теоретично с нея при нужда могат да се мониторират и други дейности, свързани с движението и отпускането на лекарства.


В България в системата за верификация


трябва да се включат близо 4000 аптеки. Към момента заявления са подали над 1000 аптеки и повече от 70 болнични аптеки, но цифрите се променят всеки ден, каза Илиана Паунова. Готовност за включване в процеса са декларирали и 50-те най-големи търговеца на едро с лекарства, както и производителите. Вече проведохме тест на системата с медикаменти на български и на многонационални фирми, каза тя.


Според част от фармацевтите обаче не

всички аптеки и компании имат готовност да се включат в системата. Една от причините за това е, че по-малките аптеки нямат редовен достъп до интернет, а при по-големите проблем са ежемесечните разходи. Един четец за 2D-matrix код е около 200 лв. без ДДС, но според някои от собствениците на по-големите аптеки заради чекирането на стоката се наложи наемането на още персонал.


Аптеките, които не са готови да се включат


в процеса по верификация на 9 февруари няма да затворят врати или да спрат да продават лекарства. Поне не веднага. До изчерпване на сегашните количества опаковки без 2D-matrix кода, фармацевтите ще могат да работят. Но след това, те няма как да продават новите опаковки. Очаква се обаче да мине повече от година и повече, докато се стигне до пълно изчерпване на старите количества с опаковки.

 720 фармацевти затварят за протест

720 фармацевти затварят за протест

Системата за верификация на лекарствата работи стабилно, свързани са над 2000 аптеки

Електронизация, верификация, фискализация

Електронизация, верификация, фискализация

Всички аптеки ще влязат в XXI век, но за чия сметка и в чия полза, пита Юлиан Узунов

Няма фалшиви лекарства в аптеките ни

Няма фалшиви лекарства в аптеките ни

Колеги са стресирани, а пациентите са притеснени дали продаваните медикаменти са истински, казват от Националната аптечна камара
2019 г. ще е преходна за верификацията

2019 г. ще е преходна за верификацията

Верификацията се оказа поредното явление, което раздели фармацевтичния пазар у нас. Докато една част от производители и фармацевти обясняват как страната ни е готова да се присъедини към този процес, другата половина дори излезе на протести с жълти жилетки. Защо се получи така, попитахме Аделина Любенова.

Остават двата лева на аптеките

Остават двата лева на аптеките

Всеки фармацевт ще разполага с 6 месеца гратисен период след верификацията, съобщи здравният министър Кирил Ананиев

Верификацията ще намали куфарната търговия

Верификацията ще намали куфарната търговия

Процесът по верификация на лекарствата вече чука на вратата ни. От 9 февруари всеки търговец трябва да е свързан с нея и да има специални четци, с които да отписва продуктите, когато ги продава. Изискванията са на ЕС. Докъде стигна внедряването на процеса у нас, какво ще се случи, ако аптеките не се включат навреме в системата, може ли да разчитат на финансова помощ, попитахме Деян Денев.

Верификацията е границата на търпимостта

Верификацията е границата на търпимостта

Тя е камъкът, който може да счупи гръбнака на магарето, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България
Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Новата година започна с поредната затворена аптека, този път в Кюстендилско. Защо се стига до тук, какво се случва на фармацевтичния пазар, как ще се отрази на фармацевтите премахването на таксата от два лева за скъпите лекарства, както и въвеждането на процеса на верификация, попитахме проф. Илко Гетов.

Искат отлагане на верификацията

Искат отлагане на верификацията

Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
УСБАЛО вече верифицира лекарствата

УСБАЛО вече верифицира лекарствата

По този начин ще се гарантирана още по-добре безопасността на пациентите, казва д-р Стефан Константинов

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019