Готовност

Над 5 млн. опаковки с код за верификация

09-01-2019 07:04
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 5 млн. опаковки с код за верификацияНад 1000 са аптеките в страната, които са поискали свързване със системата, но не всички имат готовност за това

Над 5 млн. са опаковките с лекарства, които вече притежават новия 2D-matrix код и след като са качени от производителите в Европейския хъб са трансферирани успешно към Българската система за верификация на лекарствата (BgMVS). Това съобщи за clinica.bg Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Броени дни делят страната ни от въвеждането на новия процес. На 9 февруари всички аптеки и търговци на едро в ЕС трябва да имат готовност да продават медикаменти с новия код, а компаниите да произвеждат само такива. Целта на верификацията е да се гарантира пълната проследяемост на всяка опаковка от производителя до крайния клиент. Така ще може да се сведат до минимум фалшивите лекарства, макар че техният брой в Европа е изключително нисък. Засега системата може да се ползва само за тази цел, но теоретично с нея при нужда могат да се мониторират и други дейности, свързани с движението и отпускането на лекарства.


В България в системата за верификация


трябва да се включат близо 4000 аптеки. Към момента заявления са подали над 1000 аптеки и повече от 70 болнични аптеки, но цифрите се променят всеки ден, каза Илиана Паунова. Готовност за включване в процеса са декларирали и 50-те най-големи търговеца на едро с лекарства, както и производителите. Вече проведохме тест на системата с медикаменти на български и на многонационални фирми, каза тя.


Според част от фармацевтите обаче не

всички аптеки и компании имат готовност да се включат в системата. Една от причините за това е, че по-малките аптеки нямат редовен достъп до интернет, а при по-големите проблем са ежемесечните разходи. Един четец за 2D-matrix код е около 200 лв. без ДДС, но според някои от собствениците на по-големите аптеки заради чекирането на стоката се наложи наемането на още персонал.


Аптеките, които не са готови да се включат


в процеса по верификация на 9 февруари няма да затворят врати или да спрат да продават лекарства. Поне не веднага. До изчерпване на сегашните количества опаковки без 2D-matrix кода, фармацевтите ще могат да работят. Но след това, те няма как да продават новите опаковки. Очаква се обаче да мине повече от година и повече, докато се стигне до пълно изчерпване на старите количества с опаковки.

 Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Новата година започна с поредната затворена аптека, този път в Кюстендилско. Защо се стига до тук, какво се случва на фармацевтичния пазар, как ще се отрази на фармацевтите премахването на таксата от два лева за скъпите лекарства, както и въвеждането на процеса на верификация, попитахме проф. Илко Гетов.

Искат отлагане на верификацията

Искат отлагане на верификацията

Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
УСБАЛО вече верифицира лекарствата

УСБАЛО вече верифицира лекарствата

По този начин ще се гарантирана още по-добре безопасността на пациентите, казва д-р Стефан Константинов
Верификация в действие

Верификация в действие

Системата вече може да се използва, 476 000 опаковки с лекарства с код са на българския пазар

Верифицират аптеките на две вълни

Верифицират аптеките на две вълни

На 1 април всички ще получат първата покана за системата за контрол на фалшивите лекарства

Аптеките в спор за фалшивите лекарства

Аптеките в спор за фалшивите лекарства

Продават медикаменти с уникален код в 20 фармации от началото на другата година

Верификацията на лекарства е ненужно усилие

Верификацията на лекарства е ненужно усилие

Дефицит от 3000 фармацевти прави неприложима новата наредба за устройството на аптеките, казва Николай Костов
Верификацията няма да вдигне цените на лекарствата

Верификацията няма да вдигне цените на лекарствата

В началото на 2019 г. в ЕС трябва да се въведе система за верификация на лекарствата по лекарско предписание. Докъде стигна процеса, ще успеят ли всички държави да се включат в него навреме, какви ще са ползите за бизнеса и държавите, попитахме Тобиас Биър.

Solidsoft Reply ще прави системата за верификация на лекарствата

Solidsoft Reply ще прави системата за верификация на лекарствата

Договорът е подписан, фирмата е избрана и от Швеция, Дания, Ирландия и Словения
1.8 млн. са фалшивите опаковки с лекарства у нас

1.8 млн. са фалшивите опаковки с лекарства у нас

От 2019 г. всяко лекарство в ЕС ще е с уникален код, който да гарантира, че то не е станало обект на фалшификация. Колко е голям този проблем у нас, кой ще въведе новата мярка, попитахме Илиана Паунова.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Готова ли е България да се включи в Европейската система за верификация на лекарствата?

Януари 2019