Луканка вкара петима в болница
Така започва и направата на луканките,
които обаче се оказват с наличие на трихинелоза и стават причина шестима души да постъпят в инфекциозното отделение на университетската болница в Бургас. Според лекарят по паразитология в РЗИ- Бургас до тук се е стигнало, защото в месото е имало зараза от вид, който не се открива със стандартното изследване, което правят ветеринарите. За октриване на ларви е нуждо месото от дивеча да се проверява в сертифицирана лаборатория.
Първите заразени са приети в болница
на 4 януари, постепенно бройката нараства до шестима. Едит от хоспитализираните днес е изписан, а за лечение в болницата са останали петима. Симптомите на заболяването много наподобяват тези на грип, разаказва паразитологът от РЗИ- Бургас.Те започнат с темепература, болки в корема, ставите и общо неразположение. Заболяването се появява около 2 седмици, след консумация на заразеното месо.
Термично необработено диво месо не бива
да се яде, категоричен е проф. Тодор Кантраджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-опасни са суровоприготвените луканки и суджуци, предупреждава той. Те задължително трябава да преминат през термична обработка. Дълбоко замаразеното месо също унищожава причинителят на трихинелозата, каза поф. Кантарджиев.