Промени

Фармацевтите ще заменят лекарствата ни

30-08-2016 10:56
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фармацевтите ще заменят лекарствата ниКасата ще плаща за нови молекули само, ако има доказателства, че са ефективни
Фармацевтите да заменят търговските марки на медикаментите, които са изписали лекарите. Това се предвижда в последния проект за промени на закона за лекарствата. Той трябва да бъде одобрен тези дни от ръководството на здравното ведомство и след това да замине за Министрески съвет и Парламента. Възможно е по пътя да настъпят и нови изменения.

Промяната се прави в член 221, ал. 1 на закона, където се дава възможност не само да се изписват рецепти, но и да се "заменят". Начинът, по който ще стане това ще се уреди с наредба, се допълва в проекта. В нея ще стане ясно дали тя ще засегне всички лекарства с рецепта или само някои. При първото й лансиране от ведомството трябваше да се въведе генерично предписване, а не заместване и да се обхванат само 100% платените лекарства от касата. Самите фармацевти обаче пожелаха от тях да се изключат определени групи като тези за трансплантираните хора и да се мине на заместване. Разликата е, че при първия вариант лекарят предписва само молекула, а фармацевтът избира конкретната марка медикамент. При втория начин - заместването, лекарят изпсива марка, която фармацевтът може да смени при съгласие или желание на пациента. Предложението отново ще доведе до разгорещена битка между лекари и фармацевти кой да има крайната дума при определянето на медикамента за пациента. При първото тиражиране на промени в тази посока от властите медиците се обявиха категорично против приемането им.

Министерство на здравеопазването ще плаща за нови лекарствата за СПИН, туберкулоза или други инфекции и ваксини, ако преди това е сключило рамково споразумение за цените им с техните производители, предвиждат още промените. Идеята на рамковото споразумение е да се въведат своеобразни „отстъпки" от цените на медикаментите, които плаща здравното ведомство по подобие на касата. В него фирмите ще договорят пределни стойности, до които ще предлагат лекарствата си на търга на МЗ, предвижда проектът.

С него се добавят и други важни промени във финанисрането на медикаментите с обществени средства. Регламентира се законово условието касата да покрива ново лекарство, ако то се плаща поне в пет европейски държави. Също така фондът няма да плаща за нови молекули, ако не е доказана тяхната „ефективност". Как точно ще става това, ще се уточни с наредба, предлага още здравното министерство.

Ведомството залага и промени, по които да внася медикаменти, които липсват на пазара ни, както обяви миналата седмица министър Петър Москов. Това ще става по силата на „международни споразумения". В тези случаи цените на лекарставата ще се договарят между министерството и съответната държава.
Прецизирани са и текстовете по затягане на паралелния износ. Предлага се аптекарите да изпращат копие от поръчките си на лекарствата, които плаща касата в ИАЛ. Ако до два дни фармацевтите не получат поисканите медикаменти, те ще трябва отново да сезират агенцията. Ако това се случи пет пъти за месец, контролните органи ще трябва да правят проверки на търговците на едро и производителите. Напрактика така реално ще се следи дали има медикаменти за пациентите у нас или те се изнасят за чужбина, където се продават на по-високи цени.

В новия проект се предвижда още към местата, където могат да се правят клинични проучвания да се добавят не само диализните центрове, но и практиките на джипитата. Също така до 25 на сто от приходите при тази дейност да отиват в лечебните заведения, а останалите средства да се дават на лекарите.

Проектът най-вероятно ще се разгледа от депутатите до края на годината. Най-спорните текстове в него обаче се очаква да бъдат старите идеи за въвеждане на аптечна карта. Тя трябва да показва минималните потребности от подобни заведения по региони в страната.EMA препоръча осем нови лекарства

EMA препоръча осем нови лекарства

Oдобрение получи васикна срещу Ебола и медикамент за Хепатит Д
Рекорден брой сигнали за резистентност

Рекорден брой сигнали за резистентност

Да не се използват антибиотици при леки случаи на КОВИД-19, призовават от СЗО
Фармацевтичният съюз с апел към властта

Фармацевтичният съюз с апел към властта

Те настояват да бъде снето обвинението от проф. Асена Стоименова
АбВи придоби окончателно Алерган

АбВи придоби окончателно Алерган

Томас К. Фрейман, бивш изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Абът се присъединява към борда на компанията
ЕМА препоръча спиране на лекарствата с ранитидин

ЕМА препоръча спиране на лекарствата с ранитидин

Очаква се финалното решение на Европейската комисия по въпроса, съобщиха от Агенцията
Международната подкрепа за проф. Асена Стоименова

Международната подкрепа за проф. Асена Стоименова

Федерацията на фармацевтите по света изпрати официално писмо до БФС
Увеличават БЦЖ ваксините

Увеличават БЦЖ ваксините

Премиерът Бойко Борисов обеща финансова подкрепа по три проекта на Бул Био
Системата за лекарства още цикли

Системата за лекарства още цикли

През май се очаква участниците по веригата да се регистрират и да започнат да подават данни
Генезисът на пандемичните ереси

Генезисът на пандемичните ереси

Или когато абсолютната власт се сблъска със силата на инакомислещата личност

Обвинението на Прокуратурата е несъстоятелно

Обвинението на Прокуратурата е несъстоятелно

Проф. Асена Стоименова не предава неверни данни нито изпраща заблуждаващи знаци за евентуалната липса на лекарства, казват от АСА
1 2 3 4 5 ... 65 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020