Проверка

Болници качват онколекарствата си двойно

29-08-2016 12:26
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Болници качват онколекарствата си двойно През миналата година 25 от 37 клиники са отчели ръст на медикаментите за химиотерапия
Нарушения с осигуряването на онколекарствата за болните хора откри проверка на Националната здравно-осигурителна каса през миналата седмица. Сред тях са разминаването в цените на едни и същи медикаменти, които купуват болниците с 34%, както и ръст от 26% на потреблението на онколекарства при 5% спад на пациентите. Въпреки че цифрите звучат атрактивно, констатациите не са нови, а са от години. Промени обаче няма и резултатите като неконтролируемия ръст на обществените харчове за медикаменти без да е ясно, какво точно седи зад тях, са налице.

Почти сто процента ръст на разходите за онколекарства се очаква да отбележат някои клиники у нас. Това показва сравнение, което направихме, на данните на здравната каса за потреблението на химиотерапевтиците през миналата година и първите седем месеца на тази. В същото време намаление на медикаментите в останалите лечебни заведения липсва или е минимално. Броят на пациентите по данни на касата е почти еднакъв от години – около 34 000 души.

На 7.6 млн. лв. са възлизали лекарствата, които касата е платила за цялата минала година в УМБАЛ «Г. Странски» в Плевен. През тази обаче само за първите 7 месеца сметката е станала 6.1 млн. лв. Увеличение на разходите има и при другата клиника, която провежда химиотерапия в региона – «Авис Медика». Харчовете там до август са 1.49 млн. лв. срещу 1.8 млн. лв. за цялата изминала. Драстичен ръст на парите за онкомедикаменти са на път да отбележат и други клиники. В столичната «Надежда» например през миналата година са изразходвали 8.6 млн. лв. за онколекарства, а за седемте месеца на тази – 7.2 млн. Най-голямата болница в страната «Св. Георги» също е отбелязва голям ръст на харчовете за медикаменти. 11 млн. лв. са били разходите й досега, срещу 16.2 млн. лв. за цялата минала година. Еднакви – 4.8 млн. лв., са и харчовете за онкомедикаменти на Токуда за миналата година и седемте месеца на тази. Макар и по-малки, увеличения на парите за онкопрепарати продължават да бележат и повечето от останалите болници в страната, където се развива медицинска онкология.

През тази година химиотерапия се извършва общо в 38 клиники срещу 37 през миналата. Новото попълнение е «Сити клиник» в столицата, медицинска онкология трябва да започне да се плаща и в още една нова болница - «Уни Хоспитъл». Това обаче не са единстевните нови структури през изминалите години. От 2012 г., когато здравната каса пое изцяло медикаментите за рак, досега има открити 7 нови клиники по химиотерапия като само една от тях е държавна – в «Св. Иван Рилски» в София. Това също води до реализирането на по-големи харчове за медикаменти, защото се оказва, че отварянето на нова болница не води до пропорционален спад в разходите на вече съществуващите.

От 37-те лечебни заведения в страната, където се е извършвала химиотерапия през миналата година слабо намаление на харчовете е имало в 12. Всички останали са отбелязали ръст. Така например в Пловдив, където миналата година отвори нова структура «Дъч мед» няма понижение на разходите в останалите три болници. По-различно е положението в столицата. През миналата година там се отбелязва спад в разходите на пет клиники – ИСУЛ, СБАЛХЗ, ВМА, СБАЛОЗ и СБАЛДОХЗ, за сметка на появата на една нова в «Св. Ив. Рилски» и постоянното нарастване на разходите в останалите 8.

Безспорно едни от причините за ръста на обществените средства за медикаменти е реимбусирането на нови терапии и разширяване на кръга пациенти, които ги получават. Доколко обаче непрекъснатото увеличение на парите за медицинска онкология в страната е целесъобразно и се дължи на нуждите на хората, доколко то е свързано с нелицеприятни практики, се надяваме да стане ясно от поредната проверка на здравната каса. Още по-важно е дали ще има последствия, тъй като досега констатациите за наличието на неетични практики не намериха своето решение. Драстична разликата в цените, на които се купуват онколекарствата от болниците беше установена още през 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски. Анализи за несприрния ръст на разходите за лекарства пък касата прави всяка година. Промени обаче и досега няма.Регулират лекарствата от паралелен внос

Регулират лекарствата от паралелен внос

ВАС отмени ограничението цените им да не са по-високи от регистрираните у нас, МЗ го въвежда отново
Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Вещество в течност за е-цигари вече е наркотик

Министерски съвет прие промени в наредба, с които забранява използването му
Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Над 78 млн. лв. за лекарства за редки болести

Толкова е платила НЗОК през тази година, разходите растат от 2011 г. насам, сочат данните до края на август
130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

130 млн. лв. е инвестирала АстраЗенека в България

Компанията е осигурила 20 иновативни лекарства на пазара в страната ни
ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

ИАЛ блокира лекарствата с ринитидин

Пациентите не трябва да преустановяват лечението, без консултация с лекар, подчертават от Агенцията
Ръст на разходите за лекарства в болниците

Ръст на разходите за лекарства в болниците

В някои лечебни заведения парите за медикаменти и медицински изделия достигат до 70% от общите разходи
Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Пак затягат контрола при клиничните проучвания

Председателят на Етичната комисия се задължава да пази декларациите за конфликт на интереси, гласи проект на МЗ
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

Лекарства с трамадол – на обикновена рецепта

МЗ разреши облекчения режим до 1 април 2020 година
1 2 3 4 5 ... 59 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019