Лица

Изкуството да "хванеш" вятъра

29-08-2016 10:10
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Изкуството да
"Страстта ми към уиндсърфа е от много години - роден съм във Варна и морето е важна част от живота ми. Затова винаги, когато имам 2-3 свободни дни, стягам багажа. Уиндсърфът е прекрасен спорт, дава ти усещане за свобода, адреналин, тъй като все пак става въпрос за бурно море и силен вятър. И ти се опитваш да го "уловиш", да го контролираш, да се пребориш. Този спорт изисква добра физическа подготовка и технически умения. Не става от днес за утре. Човек трябва изцяло да му се отдаде". Така обяснява урологът д-р Васил Василев тръпката, която го кара при всяка възможност да се отправя към поредната уиндсърфинг емоция. Пътува със семейството си, като мечтае синът му също да се влюби в прекрасното изживяване. "Той е само на 4 години и половина, но вече е стъпвал на дъската, така че първата крачка е направена. Препоръчвам спорта на всички," казва лекарят.
Д-р Василев е началник на отделението по урология в първата частна болница в София - МБАЛ "Вита", но до преди година работи в Александровска болница. Пътят му е предначертан от семейството - потомствен лекар е, трето поколение. Дядото е рентгенолог, бил е дълги години директор на болницата в Търговище, бащата е коремен хирург в ИСУЛ, майката - дерматолог в Александровска болница. "С медицината съм израснал. Въобще не съм се чудил какво ще уча. Урологията избрах още в началото на следването, това ми беше мечта", разказва медикът. И допълва: " Благодарен съм на проф. Панчев, доц. Марин Георгиев, доц. Краси Янев. Това са хората, с които сме били екип и на които дължа всичко, което знам и мога". В Александровска болница д-р Василев започва работа още като студент, след това преминава по стълбицата - завършва специализация, докторантура, защитава дисертация, става главен асистент. "Близо 12-13 години урологията за мен е свързана с "Александровска". Това е мястото, което винаги ще обичам, а също и хората, които работят там. За мен те са едно семейство. Те ме направиха лекар", е емоционалната изповед на медика. В един момент обаче, по различни причини, човек се оказва на кръстопът и д-р Василев се насочва другаде. Днес оглавява урологичното отделение във "Вита" и твърди, че в доста отношения се чувства по-добре.

Ежедневието му е като във всяка друга болница - започва с визитация, виждат състоянието на оперираните пациенти, назначават лечение. След това влиза в операционната и започва хирургична дейност. "Преглеждам и в урологичния кабинет на "Вита". В болницата разполагаме със сериозна лазерна апаратура, включително за т. нар. "безкръвни" операции- "златен стандарт" за лечение на увеличена простата, както и със съвременна техника - най-модерният и най-мощен лазер за безоперационно разбиване на камъни. Притежаваме най-съвременен уретероскоп, имаме възможност за проникване през естествените пътища, през уретрата, за да достигнем до бъбрека, без да правим разрези и да премахнем камъните във всички отдели на отделителната система. Процедурата продължава около час и на другата сутрин пациентът си е вкъщи", обяснява лекарят.

Д-р Василев е автор на най-големия урологичен сайт www.Urology.bg и вече близо 10 години помага на пациентите да се ориентират в "урологичната джунгла". Има и свой частен уролигичн кабинет "Д-р Василев" на ул. "Раковски", който е напълно оборудван със съвременна, модерна апаратура за диагностика и лечение на урологични заболявания и лазерна техника за малки хирургични операции.

Другата любов на лекаря е преподаването. "Харесва ми академичната атмосфера, младите хора. Лошото е, че днес погледите на студентите са обърнати към чужбина и огромна част заминават. Урология се учи в последния курс, малко преди да завършат, и те вече имат уредени позиции в други страни. Основната причина да напускат е слабата възможност за реализация в България. Не само професионална, но и финансова. Никакъв стимул нямат да останат. Представете си млад човек, който е примерно от Ямбол, майка му и баща му са го издържали в продължение на 10 години, докато следва, сега завършва и започва работа с 600 - 700 лв. заплата. В същото време в чужбина му предлагат доста по-добри условия и той заминава", разяснява проблема д-р Василев. Той обаче е решил да остане тук, въпреки че е имал възможност да опита в странство, защото първите три години е следвал медицина в Париж. След това се връща и довършва образованието си в Медицинския университет в София, където днес е от другата страна на скамейката. "Нашите медицински университети са с много добър рейтинг и имаме студенти от цял свят. Преподавал съм на млади хора от САЩ, Япония, Индия, Швеция, Израел, дори от ЮАР, да не говорим за Турция и Гърция, от където е основният поток, казва лекарят.

Д-р Василев е непримирим, борбен, амбициозен и винаги се стреми да бъде много добър в това, което прави. Докато се утвърди, работи по 14 часа дневно - първо в клиниката, после в други болници, след това в частния кабинет. В събота и неделя оперира в провинцията "В момента работата във "Вита" ми дава възможност да имам малко повече свободно време за семейството, за детето, за нови знания и умения", споделя той. Защото е убеден, че медицината се развива толкова бързо, че новостите също трябва да се "улавят" навреме, както вятъра при уиндсърфа. "Трудно ми е да кажа как виждам бъдещето, но едно е сигурно - ще продължа да работя като уролог и ще вървя напред. Винаги човек има какво ново да научи", убеден е лекарят.За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020