Контрол

В кръчмите продават алкохол без бандерол

27-12-2018 16:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
В кръчмите продават алкохол без бандеролПробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Контролните органи констатираха редица нарушения в заведения за обществено хранене в София, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

При съвместна проверка непосредствено преди празниците служители на МВР, НАП, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Главна инспекция по труда (ГИТ) и Столичната РЗИ са открити големи количества наливен алкохол без бандерол, тютюн за наргилета и месо с изтекъл срок на годност и без документ за произход.

Стоките са иззети.


В един от проверяваните обекти служителите са констатирали, че не се издават касови бонове, не са отпечатани дневни отчети и е установена разлика в касовата наличност. Там е установен наливен алкохол без акцизен бандерол. Освен това са открити 125 кг. месо и 56 кг. риба без етикети и с изтекъл срок на годност. В обекта са открити четирима работници, които са били без трудови договори. В друг обект са открити и иззети

35 кг. тютюн за наргиле без бандерол и сандвичи без етикети и документи.

Там е установена и разлика в касовата наличност. И в двата обекта са констатирани нарушения по линия на пожарната безопасност – липса на евакуационни планове, пожарогасители без документ за технически преглед и заключен втори евакуационен изход на обектите. В трети проверен обект е констатирано неиздаване на касови бонове. Там проверяващите са открили още 26 кг. тютюн за наргиле без бандерол, за което е образувано досъдебно производство. От НАП съветват всички хора да бъдат внимателни къде какво им сервират.



Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
Пропуск в докладването на зарази от храни

Пропуск в докладването на зарази от храни

Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Старт на програмата за борба с двойни стандарти

Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата

Намаляват калориите в менюто на децата

Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута

Заразени храни разболяват 44-ма на минута

За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти

БАБХ с проверки в морските курорти

Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета

Солта съсипва имунитета

Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна

Спряха над 2 тона негодна храна

Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга

Препоръките за хранене – настолна книга

Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са  замърсени с бактерии

Салатите са замърсени с бактерии

 61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019