Кардиология

Спират високо кръвно със стент в корема

29-08-2016 08:28
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Спират високо кръвно със стент в коремаПроцедурата може да се окаже единствения шанс за хората с портална хипертония
Университетската „Света Анна" е единствената болница у нас, в която се поставя така нареченият перкутанен портосистемен шънт чрез катетър. Процедурата се използва за пациенти с тежка портална хипертония и рефрактерен асцит. Какво точно означава това, разказва доц. Васил Велчев от кардиологичната клиника на лечебното заведение.
Поставянето на портосистемен шънт може да се окаже единственото средство за справяне с високото кръвно в някои случаи. Такива са състоянията на порталната хипертония, която най-често се получава при проблеми с черния дроб. При тях пациентите страдат от високо кръвно налягане в голямата (портална) вена, през която минава кръвта от червата към черния дроб, и нейните клонове. Усложнения най-често се появяват при хора с цироза, тогава се повишава кръвното налягане във вените, които събират кръвта от червата и далака, обяснява доц. Васил Велчев.
До това състояние се стига заради втвърдяването и увеличаването на черния дроб с течение на времето. То от своя страна води до различни усложнения при пациентите. При някои от тях се започва кървене от хранопровода, а при други се появяват асцити, които не винаги могат да бъдат лекувани. Асцитите са сакове с патологично натрупване на течност в коремната кухина. В организма на здравите мъже би трябвало да няма такава течност, а при жените да е около 20 мл., в зависимост от фазата на менструалния цикъл. При хората с повишено налягане в порталната венозна система обаче не е така и се събира вода. Освен това заболяването води и до много други проблеми.
След като налягането в порталната вена е високо и кръвта не може да минава оттам, организмът пренасочва кръвта към други венозни съдове, които до този момент са били с нормален кръвоток. По този начин започва едно постепенно заобикаляне на черния дроб, за да може да се понижи порталното налягане. Всичко това нарушава метаболизма на редица вещества - антигени, хормони, други метаболити и хранителни съставки, токсини. Често се появяват и разширени вени.

В много от случаите при тези болни конвенционалната медикаментозна терапия е неприложима. Поставянето на портосистемен шънт тогава е единственият шанс да се намали кръвното налягане, казва доц. Василев. При процедурата се слага стент между чернодробната и порталната вена, това са кръвносните съдове, които дренират и хранят черния дроб. Стентът напрактика свързва голямата празна вена и портата, като по този начин кръвта заобикаля черния дроб и това сваля налягането в нея. Така се намалява до минимум рискът от кървене, а асцитите се подобряват, обяснява специалистът.

Стентът се поставя под рентгенов контрол, чрез влизане с катетър в чернодробната вена. След което лекарят трябва буквално да направи, само с помощта на игла, нов съд, който да води от там към порталната вена. За да не се затвори този тракт, се поставя стента.

Досега манипулацията е осъществявана изцяло по хирургичен път. Така интервенцията е по-травматична и води до по-голяма смъртност, коментира доц. Велчев. Настоящата процедура обаче е значително по-лека, дори може да се извърши само с местна анестезия. За разлика от конвенционалната хирургия, при нея не е необходим разрез. За прилагането й не е необходима специална апаратура, но пък трябва специални умения. Това е така, защото реално, част от процеса се прави абсолютно на сляпо и специалистите са водени само от опита си.

По този начин в „Света Анна" вече са поставили 10 портосистемни шънта. Амбицията на Клиниката по кардиология е да стане специализирана за тази процедура в цялата страна. За да усъвършенстват уменията си и да се запознаят с най-новите световните тенденции, специалистите й бяха домакини на обучителен семинар по темата воден от проф. Герд Мальо от Католическия университет в Льовен. В него са участвали и гастроентеролози от ВМА, ИСУЛ и Токуда.Повече  децата с травми от спортни уреди

Повече децата с травми от спортни уреди

Всеки месец имаме по едно пострадало дете, каза доц. Мая Аргирова
Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Докладват на научни форуми операция в УМБАЛ-Бургас

Става дума за изключително рядък и интересен случай при пациент, приет в Урологията на лечебното заведение
Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

Близо 400 души преминаха скрининг на бял дроб

При 81 от тях се установи хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които бяха насочени за лечение, казва д-р София Ангелова
Четири витамина са с антивирусен ефект

Четири витамина са с антивирусен ефект

Това са витамин С, антиоксиданти като вит Е, витамините от групата В и витамин А, каза доц. Снежина Михайлова
7500 крачки на ден за здраве

7500 крачки на ден за здраве

Повече над това не удължава живота, каза кардиологът доц. Сотир Марчев
След поста включвайте продуктите един по един

След поста включвайте продуктите един по един

Червеното месо е трудно за усвояване и не бих го препоръчала като първа стъпка в първите дни след пост, каза д-р Паскалева
Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски

Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в топ 4 в света

Признанието е в резултат на дарена апаратура от Българската Коледа
250 отново чуват след операция във ВМА

250 отново чуват след операция във ВМА

Лечебното заведение отбелява 15-ата годишнина от първата кохлеарна имплантация, извършена там
10 фактора обострящи псориазиса

10 фактора обострящи псориазиса

Сред тях са тютюнопушенето, татуировките, климата, както и някои лекарства, казват от Асоциацията за развитие на медицинската общност
Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Спасиха жена с дисекация на каротидна артерия

Приета е в Александровска болница в тежко състояние, поставени са два стента
1 2 3 4 5 ... 40 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020