Кардиология

Спират високо кръвно със стент в корема

29-08-2016 08:28
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Спират високо кръвно със стент в коремаПроцедурата може да се окаже единствения шанс за хората с портална хипертония
Университетската „Света Анна" е единствената болница у нас, в която се поставя така нареченият перкутанен портосистемен шънт чрез катетър. Процедурата се използва за пациенти с тежка портална хипертония и рефрактерен асцит. Какво точно означава това, разказва доц. Васил Велчев от кардиологичната клиника на лечебното заведение.
Поставянето на портосистемен шънт може да се окаже единственото средство за справяне с високото кръвно в някои случаи. Такива са състоянията на порталната хипертония, която най-често се получава при проблеми с черния дроб. При тях пациентите страдат от високо кръвно налягане в голямата (портална) вена, през която минава кръвта от червата към черния дроб, и нейните клонове. Усложнения най-често се появяват при хора с цироза, тогава се повишава кръвното налягане във вените, които събират кръвта от червата и далака, обяснява доц. Васил Велчев.
До това състояние се стига заради втвърдяването и увеличаването на черния дроб с течение на времето. То от своя страна води до различни усложнения при пациентите. При някои от тях се започва кървене от хранопровода, а при други се появяват асцити, които не винаги могат да бъдат лекувани. Асцитите са сакове с патологично натрупване на течност в коремната кухина. В организма на здравите мъже би трябвало да няма такава течност, а при жените да е около 20 мл., в зависимост от фазата на менструалния цикъл. При хората с повишено налягане в порталната венозна система обаче не е така и се събира вода. Освен това заболяването води и до много други проблеми.
След като налягането в порталната вена е високо и кръвта не може да минава оттам, организмът пренасочва кръвта към други венозни съдове, които до този момент са били с нормален кръвоток. По този начин започва едно постепенно заобикаляне на черния дроб, за да може да се понижи порталното налягане. Всичко това нарушава метаболизма на редица вещества - антигени, хормони, други метаболити и хранителни съставки, токсини. Често се появяват и разширени вени.

В много от случаите при тези болни конвенционалната медикаментозна терапия е неприложима. Поставянето на портосистемен шънт тогава е единственият шанс да се намали кръвното налягане, казва доц. Василев. При процедурата се слага стент между чернодробната и порталната вена, това са кръвносните съдове, които дренират и хранят черния дроб. Стентът напрактика свързва голямата празна вена и портата, като по този начин кръвта заобикаля черния дроб и това сваля налягането в нея. Така се намалява до минимум рискът от кървене, а асцитите се подобряват, обяснява специалистът.

Стентът се поставя под рентгенов контрол, чрез влизане с катетър в чернодробната вена. След което лекарят трябва буквално да направи, само с помощта на игла, нов съд, който да води от там към порталната вена. За да не се затвори този тракт, се поставя стента.

Досега манипулацията е осъществявана изцяло по хирургичен път. Така интервенцията е по-травматична и води до по-голяма смъртност, коментира доц. Велчев. Настоящата процедура обаче е значително по-лека, дори може да се извърши само с местна анестезия. За разлика от конвенционалната хирургия, при нея не е необходим разрез. За прилагането й не е необходима специална апаратура, но пък трябва специални умения. Това е така, защото реално, част от процеса се прави абсолютно на сляпо и специалистите са водени само от опита си.

По този начин в „Света Анна" вече са поставили 10 портосистемни шънта. Амбицията на Клиниката по кардиология е да стане специализирана за тази процедура в цялата страна. За да усъвършенстват уменията си и да се запознаят с най-новите световните тенденции, специалистите й бяха домакини на обучителен семинар по темата воден от проф. Герд Мальо от Католическия университет в Льовен. В него са участвали и гастроентеролози от ВМА, ИСУЛ и Токуда.Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Безплатни прегледи за акне в Александровска

Безплатни прегледи за акне в Александровска

Кампанията продължава до 18 октомври, казаха от болницата
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ
Исхемичната болест  и рисковете които крие тя

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

Контролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
Световъртежът не е болест

Световъртежът не е болест

Той може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо, каза д-р Димитър Сянков
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019