На чисто

Равносметката като двигател на промяната

31-12-2018 07:24
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Равносметката като двигател на промяната Превръщаме се в т.н. „човек нащрек", работата и личният живот трябва да вървят ръка за ръка, казва проф. Захарина Савова
Броени дни преди Новата година е време за равносметка. Какво направих, какво промених, сбъднаха ли се мечтите ми, постигнах ли целите си, в какво успях и в какво се провалих? Това са част въпросите, които занимават съзнанието преди да изпратим последните дни от годината. Как трябва да подхождам към равносметката, кои са правилните въпроси и как да я превърнем в двигател на промяната, попитахме проф. Захарина Савова.
Равносметката. В нея няма нищо страшно. Няма място за паника, депресия и истерия. Всъщност това е отговорност към самия себе си, или както проф. Захарина Савова я нарича това е проява на лична хигиена. Затова новогодишната равносметка не е клише. А всъщност тя винаги е добре дошла, както в края на декември, така и в началото на януари или за рождения ни ден. Винаги е полезно периодично да намираме време да оставаме сами със себе си, да проверим докъде сме стигнали и къде искаме да стигнем, така че да бъде по-удовлетворени.

„Животът се изнизва бързо и не е приятно

след време да се сетим как се сме пропуснали да изживеем определени неща", коментира проф. Савова.

Като цяло специалистите отчитат все по-високи нива на стрес и тревожност сред хората. Свръхизискванията на света влияят пряко върху емоционалното ни здраве и баланс, които кореспондират директно с психиката ни. Превръщаме се в т.н. „човек нащрек", коментира проф. Савова. Именно затова е и много важно да намираме време за поглед към себе си.

Празничните дни, през които сме сред близките

 

ни предразполагат към равносметка.

 

Именно, защото ежедневието, през което вече бързаме за нещо ни спестява възможността да се замислим за някои реалности. „Когато човек работи много забравя за себе си, какво иска, какво му се случва и прескача от ден в ден", коментира проф. Захарина Савова. Има няколко въпроса, които е добре да си зададем, когато поглеждаме вътре в себе.

На първо място какво ни прави щастливи в този момент, в този конкретен етап от живота ни. Тук ключово е да не прекарваме собственото си усещане за радост или щастие през погледа на света, на другите. Често това, което прави щастлив един човек далеч не е идентично с приятелите му, колегите му, близките и изобщо околните.

 

На второ място-какво всъщност искам.

 

И отново е много важно да сме честни пред себе си, да не смесваме собствени си цели и копнежи с това, което ни налага семейството, обществото, приятелите или просто другите. Т. е. да стигнем до тази осъзнатост в много тясна връзка със собственото си аз. „Ако стигнем до истината и не се страхуваме да си я признаем и приемем и тръгнем по пътя да постигаме собствени си цели и стремежи, само тoгава можем да бъдем истински щастливи и удовлетворени", каза проф. Савова.

 

Третият въпрос е какво ни пречи

 

да постигнем мечтите, желанията, копнежите си. Често искаме нещо, но не можем да си го позволим, страхуваме се, има препятствия или има някакви други причини „отговорни" за неслучилото се. Оказва се, че понякога дори не можем и да мечтаем. „С хората, които се срещам често прилагам една игра, която се нарича „вълшебното хапче". Провокирам ги да представят как би изглеждал мечтания за тях ден, след като го изпият и се събудят на сутринта- кои искат да бъдат, какво искат да работят, с кой искат да се разхождат, с кой да споделят обяда си, какво да бъде кафето, което пият и т.н.

 

Оказва се, че на хората им е трудно и да мечтаят,

 

да влезнат в тези детайли", каза още проф. Савова и добави, че с помощта на това „упражнение" човек може да достигне до интересни и неочаквани прозрения. Равносметката неминуемо не минава без поглед през различните сфери от живота ни-интимна, приятелска, професионална, полето на личностното израстване. Тук трябва да се запитаме къде какво ни липсва, къде инвестирам повече време и къде има празно пространство.

Не бих могла да кажа дали професионалната или личната равносметка е по-болезнена или по-трудна. И двете са важни, а и при всеки човек е различно. Когато обаче нещо куца в едното, това се отразява на другото", категорична е проф. Савова.

 

Работата и животът извън нея

 

трябва да вървят ръка за ръка. За съжаление равносметката понякога показва, че някои хора заместват липсата на близост или на пълноценна такава с абнормни постижения в работата. Работохолизмът понякога е компенсация на дефицити в личен план. Това не означава задължително да си без партньор, може да имаш такъв, но връзката да не е пълноценна. Най-лесната и елементарна проверка за това дали има баланс между личния живот и работата е да си дадем сметка колко време, енергия, ентусиазъм отделяме на едното и на другото, как се усещаме на чисто телесно ниво.

 

Балансът между двете се постига

 

по различен начин и е индивидуално. Зависи от множество фактори като специфика на работата, какви са отговорностите, ангажиментите. Независимо от всички странични обстоятелства, когато работим повече от 8 часа дневно и 5 дни седмично, личното ни време „страда", а личният живот е не просто връзка с любимия човек, а грижа за самия себе си. „Времето, което инвестираме е най-лесния начин да си докажем кое, колко присъства в нашия живот", категорична е проф. Захариева.

 

Важна е и степента на отдаденост-дали,

 

когато сме на кино или на парти, поглеждаме служебния си мейл. Това показва, че не сме напълно отдадени на преживяването.

Болезнен момент от равносметката понякога е чувството на повтаряемост. На прага на новата година се улавяме, че мечтите, целите, желанията са същите каквито и на предната и по-предната година. Т.е. остава усещането за липса на желаната промяна, за провал, че отново не си стигнал, там където искаш. Всъщност в този болезнен момент има и нещо полезно, защото другият вариант е да се самозалъгваме и просто да посрещнем новата година с едно щракване на пръстите.

 

„Ако човек има повтаряща се неудовлетореност,

 

поставя си едни и същи цели, които иска да му се случат, а те не се случат, тогава трябва да си зададе въпросът какво трябва да променя. Може би е избрал грешния път или някъде бърка. Често не си даваме сметка, че имаме едно повтарящо се поведение и се чудим защо не ни се случват нещата. А всъщност трябва да видим къде бъркаме и да се опитаме нещо да променим", обясни проф. Захариева. В повечето случаи обаче човек не може сам да бъде обективен за всичко това, затова е добре да поиска мнение от приятел или специалист, обясни още тя.

А надеждата за промяна, затова че си осъзнал грешките си и имаш план да тръгнеш по нов път, всъщност е основание да посрещнем с оптимизъм следващата година. Защото всичко това ни дава надежда, че ни чака нещо различно, че ще се опитаме да живеем по друг начин, може би по-правилният.Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека ни донесе здраве, щастие, много сбъднати мечти и ни направи малко по-добри
Близо 2 млн. лв. събра Българската Коледа

Близо 2 млн. лв. събра Българската Коледа

Благотворителната инициатива на президента продължава и през новата година
Оптимизмът побеждава по света

Оптимизмът побеждава по света

Повече песимисти има в България, Турция, Сърбия, Обединеното кралство, отчитат от Галъп интернешънъл
Имайте упование в Бога и не се страхувайте от нищо

Имайте упование в Бога и не се страхувайте от нищо

Днес празнуваме Рождество Христово! Каква е същината на празника, защо Спасителят се роди на земята, какво е духовното търсене на съвременния човек и в какви заблуди живее, попитахме отец Добромир Димитров. Той е Протойерей, свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека вярата, надеждата и любовта бъдат неотменни гости в живота на всеки от нас

Кой е Дядо Коледа?

Кой е Дядо Коледа?

Историята за благородството, става пример за подръжание, всяка година в дните около 25 декември
Поетапно захранване след поста

Поетапно захранване след поста

Месото в чинията да не е повече от 120 грама, не смесвайте алкохол, съветва проф. Донка Байкова
Коледна песен на 200 години

Коледна песен на 200 години

Историята на „Тиха нощ, свята нощ" започва през 1818 година
Роден като Гошко, вече е Салим

Роден като Гошко, вече е Салим

В дните около най-хубавите празници ще ви разкажем историите на онези малки ангелчета, подпомогнати от Българската Коледа
Фалшиви намаления грозят коледния пазар

Фалшиви намаления грозят коледния пазар

Проверявайте, какви са били цените на стоките преди месец, за да сте сигурни, че имат намаление, съветват от КЗП

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020