Рехабилитация

Минералната вода – съкровището на България

26-08-2016 08:37
Минералната вода – съкровището на България
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Страната ни има добър климат, много природни и исторически забележителности. Често обаче не оценяваме едно от най-големите й съкровища – минералната вода. Тя не само изобилства на нашата територия, но в различните й краища има различен състав. Това пък означава, че в пределите на държавата ни има извори, които могат да лекуват различни болежки. Разберете къде са те и, за какво могат да ви помогнат.
Не е случаен фактът, че още от древни времена по нашите места са идвали да се лекуват от близо и далеч. Земята ни е богата на минерални извори, а лечебните им свойства са открити отдавна. Разликите в състава на водата прави изворите подходящи за лечение на различни заболявания. Ето кратко представяне на най-известните ни курорти с минерална вода.

 

Хисаря

 

Един от най-известните у нас. Освен възможности за почивка и лечение предлага и близки дестинации за културен и исторически туризъм.

Водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, леко радонова, леко флуорна. Основното й действие се изразява в нейния хипоосмотичен и промивен ефект на тъкани и органи и изразеното диуретично действие. Това я прави подходяща при камъни в бъбреците и жлъчката, цистит, гастрити, язва, диабет, подагра.

Противопоказна е при всички заболявания в остър стадий - инфекциозни, гнойни процеси във всички органи, чести и скорошни кръвоизливи от различно естество, туберкулоза и припадъчни състояния.

 

Баня


Разположен съвсем близо до Хисаря, този курорт има своите уникални особености. Специфичните климатични условия, мек преходно-континентален климат с леко средиземноморско влияние, както и относителната средногодишна влажност на въздуха (70 %), допринасят за благотворното повлияване на редица заболявания. Тук разолагат и с калонаходище с минерално-торфена кал.

Макар и само на 15 км. От Хисар тук водата е различна - слабо минерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно – натриева, флуорна, силициева вода с високи алкални реакции (Ph 9.2), метасилициева киселина около 65, 7 мг/л, флуор 8,4 мг/л.

Препоръчва се при артрити, артрози, слединфаркти състояния, болест на Бехтерев, неврози, хиертонии и псориазис. Опасна е при тежък диабет, цирози, епилепсия и анемии, белодробни заболявания и психични разстройства.

 

Павел баня


Градът е в центъра на Розовата долина, но освен уханното цвете, земята му е богата и на минерални извори. Лечебното въздействие на течното съкровище тук се проявява в три насоки: топлинно, механично и химично. Тя е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-натриева, хипертермална, радонова, силициева и флуорна с леко изразена алкална реакция. /pH –7,5-7,9/, може да се използва за пиене, но само след лекарско предписание. Препоръчва се на болни със забавено калосообразуване, при болни с разреждане на костното вещество, остеопороза, синдром на Зудек, при кариес на зъбите и други стоматологични заболявания.

Препоръчва се още при ставни възпаления, радикулити, състояния след периферно нервни и гръбначно-мозъчни травми, функционални нервни заболявания. Не бива да се използва от хора преживели инсулт, болни от епилепсия, анемия, цироза, тежък диабет, дегенеративни нервни болести.


Велинград

 

Също доказал се отдавна, градът е известен с множеството си минерални извори. Особеното при тях е, че са разнообразни по температура, обща минерализация, състав и профил на приложение и с най-голям дебит в страната. Сред най-известните е най-големият карстов извор в страната – Клептуза.

Заради разнообразието на минерални води във Велинград можете да намерите лек почти за всичко, стига да се консултирате със специалист кой състав на водата е най-подходящ за вас.

Внимателни обаче трябва да бъдат хората с епилепсия, инфекциозни и онкологични заболявания, както и бременните.

 


Сандански

 

Живописен град, чийто чар се подсилва от дружерюбния климат, природните и културни забележителности. Комбинацията от вода и климат тук е добра за хора бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит; състояния след пневмония, хронична обструктивна белодробна болест . Повлиява добре и невралгии, плексити, рехабилитация след инсулти и фрактури. Не се препоръчва при инфекциозни и сърдечно-съдови заболявания.

 

Банкя

 

Разположен е в подножието на Люлин планина, той е град-община в рамките на София. Известен е със специфичния си микроклимат – повишено съдържание на озон в атмосферния въздух. Това го прави подходящ за рехабилитация на болни със сърдечно-съдови заболявания и определя неговата специализация, като център за кардиологична рехабилитация.

Водата тук е подходяща и при коксартроза, възпалителни ставни заболявания, състояния след травми, фрактури и операции, вродени костно-мускулни деформации, дискови хернии, парези и парализи, включително и детска церебрална парализа, Паркинсон, мигрена.

Внимателни обаче трябва да са всички с остри възпалителни заболявания, тежка неовладяна хипертония, епилепсия, остър миокарден инфаркт – до 6 месеца след инфаркта, чести ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност III-IV степен по NIHA.

 

Вършец

 

Известен е като курортно селище още от 1850г. Географското му разположение го определя като климатичен и балнеоложки курорт, намиращ се на 380m надморска височина, върху огромен гранитно-диоритен масив, съхраняващ неизчерпаемо количество минерална вода, използвана още от римско време.

Най-подходящ е за рехабилитация след инсулти и инфаркт, детска церебрална парализа, хипертонии, исхемична болест на сърцето, радикулити и плексити, диабет и затлъстяване.

Ако просто сте преуморени – умствено или физически, Вършец е правилното място да укрепите организма си. За хората с тежки психически заболявания, епилепсия и депресия обаче, водата тук не е препоръчителна.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ