Сефте

Касата се разплаща с всички

18-12-2018 11:37
Clinica.bg

press@clinica.bg
Касата се разплаща с всичкиДават 11 млн. от зъболекарите за болнична помощ, преразхода за лекарства покриват с преизпълнение на приходите

Здравната каса е на път тази година да се разплати с всички договорни партньори в страната. Това показват разчетите на фонда, които гледа Надзорният съвет на заседанието си днес. Ако срещне подкрепата на членовете му, чудото е на път да се реализира заради преизпълнението на приходи в рамките на 70 млн. лв. и вътрешни компенсаторни промени.

Най-голям преразход на средства традиционно има по две пера – лекарства и болници. За медикаменти за домашно лечение на фонда не достигат 30 млн. лв., а за рак – близо 40 млн. лв. При болниците пък се търсеха още над 57 млн. лв. От касата смятаха, че няма да имат достатъчно пари, за да платят всички тези преразходи, в крайна сметка обаче се оказва, че няма да е така.


От НЗОК предлагат да използват останалите 47 млн.

от резерва, 70 милиона от преизпълнение на приходите и 16 млн. от вътрешни пренасочвания на разходи. По този начин до края на 2018 г. ще може да се плати всичко. Идеята е с парите от резерва да се платят плануваните от началото на годината 8 млн. лв. за специалистите в извънболничната помощ и останалите 39 млн. лв. да идат за болниците. Освен това за лечебните заведения ще се дадат още 16 млн. лв.

Те ще дойдат основно от пренасочване на неусвоени

разходи за дентална помощ в рамките на 11.8 млн. лв. и придобиване на нефинансови активи в размер на 3.1 млн. лв. Парите от преизпълнение на приходите в размер на 70 млн. лв. пък ще отидат за медикаменти. Така касата няма да има задължения към договорните си партньори в страната, а само към чуждите фондове навън. Те обаче са разсрочени и се плащат по график.Индекс на болниците ще насочва пациентите

Индекс на болниците ще насочва пациентите

Днес е Бабинден. Празник на онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Това са акушер-гинеколози, акушерки, медицински сестри и др. Какво показват числата от "Индекс на болниците" относно гинекологията, кои са проблемите в системата и как могат да се решат попитахме д-р Румен Велев.
Режат пари при коронарография без нужда

Режат пари при коронарография без нужда

Касата ще плаща с 30% по-ниско, ако диагностичните процедури, при които не са открити проблеми, са над една трета от всички

Касата с нова структура

Касата с нова структура

В здравния фонд най-накрая ще се създаде аналитично звено, предвиждат промените

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Премахването на 2-та лева убива малките аптеки

Новата година започна с поредната затворена аптека, този път в Кюстендилско. Защо се стига до тук, какво се случва на фармацевтичния пазар, как ще се отрази на фармацевтите премахването на таксата от два лева за скъпите лекарства, както и въвеждането на процеса на верификация, попитахме проф. Илко Гетов.

Спиналната атрофия в списъка с редките болести

Спиналната атрофия в списъка с редките болести

9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния на 22 януари, казаха от МЗ
Искат отлагане на верификацията

Искат отлагане на верификацията

Около половината аптеки нямат аптечен софтуер и не са готови за новата система, казаха от ИКМФ
Депутатите препитват Бисер Петков

Депутатите препитват Бисер Петков

Здравната комисия нищи социалните услуги на първото си заседание тази година

Още една болница осъди НЗОК

Още една болница осъди НЗОК

Касата трябва да заплати на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец" в Лом над 16 хил. лв. за надлимитна дейност
Все още сме с бюджетно финансиране на медицината

Все още сме с бюджетно финансиране на медицината

В България вече са факт първите две успешни робот-асистирани операции със системата от последно поколение da Vinci Xi. Как се развива роботизираната хирургия у нас, колко операции ще плати тази година здравната каса и какви реформи са необходими в сектора, попитахме проф. Григор Горчев. 

Онлайн аптеките станаха 65

Онлайн аптеките станаха 65

Две трети от тях са открити в София, показва регистърът на Агенцията по лекарствата

1 2 3 4 5 ... 155 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Готова ли е България да се включи в Европейската система за верификация на лекарствата?

Януари 2019