лице

Любимият педиатър на родителите

14-12-2018 07:52
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Любимият педиатър на родителитеСлед 32 години работа д-р Гочева получи най-високото отличие
Това е д-р Захаринка Гочева. Семеен лекар и педиатър в 29-то ДКЦ. Тя спечели тазгодишната награда на Българската педиатрична асоциация в категорията „ Моят любим педиатър". За тайната как се печели доверието на пациентите. За професионалните битки и за научените уроци започва разговорът ни с нея.
В който и час на деня да видиш д-р Гочева, тя е с усмивка на лицето. Научила се е да скрива умората и грижите от очите на пациентите си. И няма как да е другояче, защото те са 3 хиляди малки ангелчета. 70 от тях ежедневно минават през кабинета й.

 

Практика й наброява 4 хиляди души

 

Споделя, че няма събота , няма неделя, телефоните просто не спират да звънят. „Работя почти непрекъснато. Вече усещам, че умората ми тежи. Макар да съм дала на медицински център моите пациенти, те и в почивните дни ме търсят за съвет." В практиката на д-р Гочева, работи и съпругът й, който също е лекар. Така планирането на отпуските и почивките става доста трудно. „ Проблемът при общо практикуващите лекари е, че за да излезеш в отпуска трябва да си намериш заместник, а това никак не е лесно", уточнява тя.

 

Медицината е тази, която ги е събрала

 

в живота със съпруга й. Запознават се в университета, когато са били втори-трети курс. В пети курс се женят, а в шести курс се ражда и дъщеря им. „Минах всички държавни изпити с новородено бебе". Бързах да завършим заедно с мъжът ми и да отидем заедно по разпределение. И така се случва. След дипломирането двамата са изпратени в Самоков. Това е градче с огромно на брой ромско население, връща лентата на времето тя. Запомнила съм първото си нощно дежурство с големия екшън, споделя д-р Гочева. „ В отделението се биха две жени от ромски произход. И то при децата, представяте ли си!" Толкова е била шокира от случилото се, че не е успяла да реагира. Медицинската сестра, се окaзва доста оправна. След като вижда как пищят децата, а жените се бият грабва метлата и успява с нея да ги разтърве.

 

Тази случка винаги ще я помни,

 

макар , че днес я разказва смеейки се. Самоиронизира се как е отишла нахъсана в самоковската болница да прави голяма медицина, а то е трябвало не да лекува, а да разтървала разбеснели се жени. След разпределението започва работа в София , в 29- ДКЦ. И така до днес. За всичките 32 години професионален път е научила много уроци, но най-ценният е бил: „Бързай, бавно"! По думите й не е нужно да бърза човек с поставянето на окончателни диагнози. Нито да бърза с прегледите на пациентите. Според нея времето отделено на малчугана е гаранция, за добре свършена работата. „Ако бързаш бавно, далеч ще стигнеш в истинската диагноза", категорична е тя.

 

Мечтае работата на семейните лекари

 

един ден да се облекчи. Всичко, което влиза в компютъра не е нужно да излиза и на хартия от принтера. Това е двойна и тройна работа, възмутена е д-р Гочева. Не е нужно да се дават различни отчети в ХЕИ и в НЗОК, добавя тя. И обяснява, че веднъж даден отчета в Здравната каса, той по служебен път трябва да стигне до ХЕИ.

Да отпадне бумащината, която е свързана с детските градини и с училищата, продължава разказа си лекарката. Негодува, че всички семейни лекари са принудени да се затрупват с хартия, която вече няма къде да съхраняват. „Пълним с нея мазетата на поликлиниката", възмущава се тя. Споделя, че за изминалите 18 години се е нагледала на всякакви идеи за реформи в сектора, които обаче не са довели до по-добро.

 

Обича да ходи и на море

 

и на планина, но рядко и се случва повече от седмица да отдели за това. За разтоварващо романче време не й остава. Намира такова, обаче за медицинска литература. За предстоящите празници пожелава на малките си пациенти здраве. А на колегите си и късмет, за да оцелеят въпреки реформите в сектора.Да правиш китки за обич

Да правиш китки за обич

Сбъднала съм професионалната си мечта да бъда операционна акушерка, казва Михаела Мишева
Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Да напишеш рецепта срещу демографската криза

Само след дни ще защитя докторантура по темата, но в близо 300 те страници е заключена тайната, казва д-р Елеонора Христова
Когато носиш Родопската песен в сърцето си

Когато носиш Родопската песен в сърцето си

Искам да завърша и Музикалната академия, каза Мария- Йоана от МУ Пловдив
Когато Хипократ победи Мелпомена

Когато Хипократ победи Мелпомена

Избрах медицината, макар че много харесвах театъра, казва проф. Радослав Радев
Учителка на медици

Учителка на медици

Липсата на кадри ме подтиква да мотивирам учениците, след като завършат медицинските университети, да се върнат да работят при нас, казва учителката Даниела Куцева
Дарител на живот

Дарител на живот

Възможно ли е човек да дари 45 литра кръв през живота си? За няки хора това със сигурност е нещо непостижимо, но за Валентин Георгиев Велев от Ямбол е неоспорим факт. Той е един от 10-те наградени от БЧК кръводарители по повод 14 юни - деня за благодарност към тези, които дават нещо от себе си, за да спасят човешки живот. Сега Валентин е на 55 години и вече е давал кръв 101 пъти.
Вечно търсещият създател

Вечно търсещият създател

Важно е да можеш да даваш свобода на съзнанието си, казва Спас Керимов
Да върнеш глътката въздух

Да върнеш глътката въздух

Ако помагаме на другите и те помагат на нас ще живеем много по-щастливо в годините отредени ни на този свят, казва д-р Александър Симидчиев
Учителко, целувам ти ръка!

Учителко, целувам ти ръка!

Днешните деца имат нужда от интересни уроци, казва учителката Цветелина Петрова
Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Когато не се родиш със сребърна лъжичка в устата

Завърших с отличие медицина, а първата ми работа беше в строителството, каза доц. Васил Каракостов
1 2 3 4 5 ... 13 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019