Рехабилитация

Морето като СПА-терапия

25-08-2016 09:30
Морето като СПА-терапия
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Есента може и да напомня за себе си, но е рано още да се сбогуваме с топлите дни и морето. Някои дори тепърва планират лятната си ваканция – още повече, че се надяваме на сух и топъл месец септември. Какви са ползите от морската вода като безплатна СПА терапия, попитахме д-р Гергана Ненова, кинезитерапевт във варненската УМБАЛ „Света Марина".
Още в древността хората са използвали морето за лечебни цели. Известно е, че и Хипократ е прекарвал голяма част от времето си в наблюдение на действието на морската вода върху различни наранявания. Има цяло направление в
Визитка

Д-р Ненова е завършила кинезитерапия, има магистратура по „Здравен мениджмънт". Работи като кинезитерапевт в отделението по ортопедия и травматология в болница „Света Марина" във Варна, а от тази година е асистент в Медицинския университет във Варна.
медицината – таласотерапия, което означава от гръцки означава "лечение от морето". В този случай на пациента се прилагат процедури на основата на морската вода - гимнастика в басейн, обтривания с водорасли или морска кал. Разбира се, лечебното въздействие може да се постигне и без намесата на медицински процедури, стига да се доверим на морето.

Черно море е слабо солено, около 17-18% промила, и съдържа много ценни вещества като натриев хлорид, калиев йодид, калциев сулфат и магнезиев сулфат. Във водата се съдържа йод, бром, желязо, тя е богата на кислород, има и много витамини и микроелементи, образували се в резултат на размножаването на планктона, обяснява д-р Ненова.

Полезните вещества от морската вода проникват през неувредената кожа на организма и имат силен лечебен или профилактичен ефект. „Атакувана" с вода, богата на различни минерали, които кожата абсорбира, тя става по-здрава, видимо по-еластична и по-млада. Неслучайно на плажа изчезват пъпките и акнето от лицето, а повърхностните рани по тялото заздравяват по-лесно.

Морската вода в комбинация със слънцето има най-голямо значение за закаляване на организма и повишаване на имунитета. Заради това и ходенето на море често се препоръчва за закаляване на малки деца. Разбира се, излагането на слънчевите лъчи за тях трябва да става по-рано сутрин, като при това са обилно намазани със слънцезащитен крем.

Къпането в морските вълни пък действа като безплатна СПА терапия за цялото тяло. Когато плуваме в по-бурно море или просто подскачаме по вълните, тялото ни се масажира, кръвообращението се стимулира, подобрява се и цялостно функциониране на организма, обяснява д-р Ненова. Плуването (а ако не може да плувате, дори само потапянето във водата на плитко) мотивира организма и докарва леко напрежение в мускулатурата. Изхабява се енергия и се образува т.нар. компенсаторна топлина. В резултат на това настъпва приятна умора. Установено е благотворното влияние на морето върху хора, които страдат от разширени вени, имат подагра, страдат от затлъстяване, диабет или рахит...

Морето може да лекува по всяко време, но най-силно неговото действие е сутрин до 10 ч, а след това - след 16-17 ч. Хубаво е да направите поне 20 поредни бани.

Редовните разходки покрай морето и вдишването на йодните изпарения (особено рано сутрин) могат да облекчат състоянието на хора, които страдат от сърдечни заболявания и бронхиална астма, хрема или бронхит. В някои по-северни страни на децата правят инхалации с дейодизирана морска вода – това повишава и укрепва имунитета на малчуганите.

Освен всичко друго – вълните и дори само гледането на водата помага да се намалява стреса и напрежението, а в комбинация със слънчевите лъчи, които зареждат организма с витамин D, симптомите на депресия могат да се ограничат до минимум.

 

И пясъкът може да помага

 

Не само водата, но и морският пясък може да бъде полезен. Ситните песъчинки са идеален ексфолиант, който може да прилагате без особени усилия и без да се налага да прибягвате до козметичката. Достатъчно е да масажирате ходилата си и бедрата с шепа мокър пясък, докато се излежавате на шезлонга. Помага и обичайната разходка по брега, докато се разхлаждате във вълните. Ще установите, че благодарение на пясъка се отстраняват мъртвите клетки, а кожата става по-еластична и мека.

Мнозина обичат да правят и сутрешния си джогинг на плажа. Поради факта, че пясъкът затруднява движенията им, бягането на такъв терен помага да се изгорят и повече калории, отколкото на „сухи" участъци.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ