Сексология

Ерекцията започва от мозъка

25-08-2016 08:20
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Ерекцията започва от мозъкаЦигарите и тлъстините убиват мъжките способности, предупреждава проф. д-р Здравко Каменов
Много са факторите, които влияят на здравето и самочувствието ни. Безспорно обаче за мъжете един от най-силните е тяхната потентност. Ако по някаква причина пенисът откаже да изпълнява функциите си, това моментално се отразява на представителите на силния пол. Какви са причините за еректилната дисфункция, как се лекува и как да се пазят мъжете, попитахме проф. д-р Здравко Каменов. Той е Началник на Клиниката по ендокринология на „Александровска" болница и председател на Българската асоциация по сексуална медицина.
Много са факторите, които влияят на здравето и самочувствието ни. Безспорно обаче за мъжете един от най-силните е тяхната потентност. Ако по някаква причина пенисът откаже да изпълнява функциите си, това моментално
Визитка

Проф. д-р Здравко Каменов, дмн, е Началник на Клиниката по ендокринология на Университетска болница „Александровска". Той ръководи и Катедрата по вътрешни болести на Медицинския Университет - София.

Има придобити специалности по Ендокринология и болести на обмяната и Вътрешни болести и магистърска степен по „Здравен мениджмънт" във факултета по обществено здраве на Медицинския университет - София. Той е първия български специалист, придобил квалификация по сексуална медицина от Екзаминационния комитет на Европейското дружество по сексуална медицина.

През 1990 г. в Москва защитава дисертационен труд за „Кандидат на медицинските науки". През 2010 година придобива научна степен „Доктор на медицинските науки" в Медицинския университет - София.

Специализирал в областта на ендокринологията във Великобритания, Дания, Япония, Австрия, Италия и САЩ. Той е награден с медала на Американската асоциация на клиничните ендокринолози и Американския колеж по ендокринология за цялостната му научно-изследователска и клинична работа в областта на ендокринологията. Носител е и на редица награди на Медицинския университет – София.

сеотразява на представителите на силния пол. Какви са причините за еректилната дисфункция, как се лекува и как да се пазят мъжете, попитахме проф. д-р Здравко Каменов. Той е Началник на Клиниката по ендокринология на „Александровска" болница и председател на Българската асоциация по сексуална медицина.

Като всеки друг орган в нашето тяло и пенисът може да заболее и да спре да изпълнява функциите си. Състоянието се нарича еректилна дисфункция, а причините за нея са много. Неспособността да се постигне и поддържа ерекция може да бъде психогенна. Тоест мъжът не може да се справи по изцяло емоционални или психологически причини. Този вид обикновено възниква остро, от веднъж, най-често при някакво събитие – например неуспех възприет неадекватно и иронично от партньорката. В тези случаи анализът на фактите от историята на пациента и проби с инжектиране на вазоактивни вещества в пениса доказват, че мъжете нямат някакво органично увреждане.

Необходимо е да се отбележи, че консултирането при сексуални проблеми трябва да бъде не само на партньорите поотделно, но и в двойката като цяло. Еректилната дисфункция може да бъде следствие на сексуалната дисфункция при жената (намалено желание, възбуда, оргазъм или поява на болка). Според статистиката тя е по-честа отколкото мъжката сексуална дисфункция, само че за нея у нас въобще не се говори, диагностицира и лекува. Обратното е също вярно – сексуалната дисфункция при мъжа може да доведе до такава и при партньорката.

„Целият процес на ерекцията започва от мозъка под влияние на различни стимули – слухови, обонятелни, паметни, при мъжете най-вече визуални. Това предизвиква възбуда в определени мозъчни центрове, след това по чисто неврален път, те препращат тази възбуда към пениса. Там се получава разширяване на съдовете, нахлува повече кръв и се стига до ерекция. Така че, ако са подтиснати мозъчните структури, ерекцията по-трудно може да се случи", обяснява професор Каменов. Нерядко причина за настъпването на еректилна дисфункция може да бъде ускорената еякулация, която е също много често сексуално нарушение.

Още повече са причините за органичната дисфункция. Тя се среща като ефект при много заболявания – сърдечно-съдови, ендокринни, неврологични, или операция на простатата. Всички те водят до някаква органична увреда, най-често на съдовете в пениса или невралната стимулация и хормоните, които управляват всичко това.

Изключително важно за доброто здраве на целият ни организъм е състоянието на съдовете. Стесняването на тези на сърцето може да доведе до исхемична болест и инфаркт. Ако се увредят тези в мозъка се стига до инсулт, а при тези на долните крайници - до затруднено и болезнено ходене. От тези проблеми много често страдат страстните пушачи, предупреждава специалистът и изтъква, че заради ефекта си върху съдовете, цигарите също са фактор за намаляване на качеството и количеството на ерекциите. „Същите вредни фактори променят и съдовете на пениса. В този орган те са най-тънки, затова често еректилната дисфункция се появява по-рано от, да кажем исхемичната болест на сърцето. Тоест проблемите с ерекцията могат да бъдат предвестник на по-сериозни, свързани със сърцето и мозъка, промени в съдовете", обяснява ендокринологът.

Силно отражение върху работата на мъжкото достойнство оказват и промените на хормоните. Най-силно разбира се влияе нивото на тестостеронът. Последните изследвания доказват, че този хормон не участва само в повишаването на либидото, както се считаше по-рано. Оказва се, че той участва на всички нива в процеса на ерекцията от мозъка, през гръбначния стълб, от където преминават нервите, до пениса. А в самия него тестостеронът е важен фактор за поддържането на добро състоянието на съдовете.

За съжаление с напредването на годините количеството му в организма намалява. Според специалистите тестостеронът след 30-35 години спада с около 1% на година. Процесът обаче е индивидуален при всеки мъж. Състоянието, което прилича на менопаузата при жената, но е по-постепенно и продължително, се нарича хипогонадизъм с късно начало и започва при някои мъже около 45-тата година.

Увеличаването на мастната тъкан, повишена раздразнителност, напрегнатост и безсъние, намаляване на мускулната маса сила и издръжливост много често са симптоми за намален тестостерон. Дори и при мъжете в този период могат да се появят горещи вълни. Те обаче лесно могат да се сбъркат и депресия, преумора и стрес. Каквато и да е причината, тя винаги е комбинирана с липса на сексуално желание и влошено качество на ерекциите. Затова е добре след определена възраст мъжете да се изследват. Ако се установи намаление на хормона, което води до влошаване на качеството на живота, то може тестостерон да се прилага допълнително.

Това обаче не е така при млади мъже с нормално ниво на мъжкия хормон. Свръх дозите при тях водят до увреждане на репродуктивната способност. „Тестостеронът при млад мъж действа като контрацептивите при жената. Той намалява продукцията на хормона в тестисите и ако се прилага дълго води до необратими промени в каналчетата, в които се произвежда спермата" – коментира още проф. Каменов.

С възрастта спадат нивата и други хормони. Намалява функцията на надбъбречните жлези и съответно хормоните, които те отделят. Надолу тръгва и нивото на растежния хормон, а това допринася за трупането на мазнини. Той има също функция близка до тази на тестостерона – да поддържа мускулната маса, сила и издръжливост. За съжаление и този хормон се използва „неправомерно" (без реални индикации) при „бодибилдерите".

Диабетът също е сред най-сериозните фактори за появата на еректилна дисфункция. Той води до ускорени атеросклеротични промени в съдовата стена. Уврежда и нервите и когато кръвната захар не се контролира добре, процесите могат да протекат много по-бързо. Заради не добре контролиран диабет с 10 годишна давност например, около 50% от мъжете имат някаква степен на еректилна дисфункция.

Няколко са начините за лечение на проблема в зависимост от причината и степента. Първият е медикаментозен чрез фосфодиестеразни инхибитори и се прилага при съдови нарушения. Прилага се и инжекционно поставяне на активни вещества в пениса с вазодилатативен ефект (разширяват кръвоносните съдове), които да доведат до ерекция. Освен горните две възможности могат да се използват и вакуумни устройства. При най-тежките случаи може да се имплантират протези в пениса. Има добри три-компонентни протези, които се напълват с течност от резервоар, като се уподобява ерекцията, а после течността се връща в резервоара обратно, но у нас вероятно поради високата им цена почти не се имплантират.

Важно е да се отбележи, че каквато и да е първопричината за еректилната дисфункция – органична или психогенна, двата процеса вървят заедно. „Мъжете с психогенна еректилна дисфункция започват да избягват правенето на секс, а пенисът е орган като всички останали и за да работи добре трябва да се упражнява. За него ерекцията е тренировка. Когато той не се използва, в него започват да настъпват органични нарушения – променя се неговата структура. Тоест психогенната може по-нататък да доведе до органична, както и обратното – органичната се отразява неблагоприятно на психиката", предупреждава още специалистът.

Няма как да спрем времето и промените, които то носи в тялото ни, но можем да се погрижим да ограничим риска до минимум и да забавим процеса на стареене, съветва още проф. Каменов. Затова най-добрата превенция на еректилната дисфункция е здравословният начин на живот. Грижата за доброто състояние на съдовете ни включва движение и балансирано хранене. Това са и двете основни съставки в предпазването от метаболитен синдром. Защото наднорменото тегло и натрупването на мастна тъкан водят до редица здравословни проблеми, включително и до сексуални. Самият секс също е добра превенция, освен че е свързан с приятни емоционални изживявания, това е и добра тренировка за пениса, която поддържа във форма съдовете му.

 

Медици обсъждат проблемите в секса

 

Тази година ще се проведе Четвъртата национална конференция по сексуална медицина. За това информира председателят на Българската асоциация по сексуална медицина проф. д-р Здравко Каменов, която е член на Европейската и Световната организации по сексуална медицина. Лектори ще бъдат водещи специалисти в областта на урологията, ендокринология, андрологията, сексологията, психиатрията, гинекологията, психологията, общата медицина, неврологията, дерматологията и съдебната медицина. До момента участие са потвърдили и четирима изтъкнати чуждестранни учени. Към събитието винаги са проявявали голям интерес специалисти от всички изброени области, сподели още проф. Каменов. Форумът ще се проведе от 18 до 20 ноември в София, а темите ще засегнат всички аспекти на сексуалната медицина.Бъбречните заболявания са страшни, когато не болят

Бъбречните заболявания са страшни, когато не болят

На 14 март отбелязваме Международния ден за борба с бъбречните болести. Какви са най-честите усложнения, какво е лечението и колко е важна профилактиката, попитахме доц. Атанас Кундурджиев.
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Диети и лекарства отключват порфирията

Диети и лекарства отключват порфирията

В седмицата на редките болести, решихме да ви разкажем малко повече за една от тях – порфирията. Какво представлява тя, как се диагностицира, лекува ли се, колко е опасна, попитахме доц. Анета Иванова.

Главоболието не е безобидно, идете на лекар

Главоболието не е безобидно, идете на лекар

Главоболието е симптом, от който често хората се оплакват. Какво стои зад тази болка, какво стои зад нея и как да подходим, разказва д-р Александър Гиритлиев, началник на отделението по неврология в УМБАЛ-Пловдив.
Епилепсията е цяла палитра от заболявания

Епилепсията е цяла палитра от заболявания

В момента се оптиваме да въвеждаме методи, които не са налице в много от страните по света, каза доц. Красимир Минкин, неврохирург в столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски"
Емболизация на простатата маха катетри

Емболизация на простатата маха катетри

Как иновативна процедура с впръскване на запушващи микросфери в кръвоносните съдове на простатата помага на възрастни пациенти да се освободят от неудобството, разказва д-р Борислав Борисов от болница "Тракия"

Хепатитът е агресивен при възрастните

Хепатитът е агресивен при възрастните

В Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, която стартира от 26-30 ноември, потърсихме професор Красимир Антонов, за да ни разкаже повече за коварните вируси.
Анаболите са бич за сексуалното здраве

Анаболите са бич за сексуалното здраве

Диагнозата еректилна дисфункция е често срещана у нас. Защо е така и кога трябва да потърсите помощ, разказва специалистът по урология и андрология д-р Александър Заимов.
Ще изследваме депресиите при лекарите

Ще изследваме депресиите при лекарите

Хората с психически заболявания се увеличават в цял свят. В същото време от ключово значение са условията в клиниките и комплексното лечение. Каква е ситуацията у нас, какво се случва с болниците, попитахме проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в "Александровска" болница.
Увеличават се бронхиалните астми

Увеличават се бронхиалните астми

Със застудяването на времето дихателните пътища стават по-уязвими. За кои белодробни болести трябва да бъдем особено бдителни, попитахме д-р Радка Александрова. 
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019