любопитно

Почитаме покровителя на занаятчиите!

12-12-2018 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Почитаме покровителя на занаятчиите!Православната църква почита днес Свети Спиридон Чудотворец
На 12 декември всяка година Православната църква почита Свети Спиридон. Той е един от най-тачените светци в православието, известен с лечителските си способности.
Свети Спиридон, епископ Тримитунтски се почита най-вече в Южна и Югоизточна България. Светецът е особено популярен сред християнското население на Родопите. От край време той се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари и бакърджии.

 

Народът вярва, че св. Спиридон

е бил майстор обущар. За това на този ден малкото останали обущари у нас, празнуват деня на светеца, който ги закриля. Освен кундурджия на светеца се приписват и качества на лечител на рани, порязване, обриви, пъпки и екземи. Затова в негова чест се месят колачи, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието той да прогони болестта далеч от дома.

Житието на светеца разказва

че той се ражда в края на 3 в. в село Аския на о. Кипър. Той е бил женен и е имал няколко деца. Избран е за епископ на съседния на Аския град Тримитунт (на 5 км от Аския). Отличавал се с голяма любов и грижа за паството, особено за бедните. Авторът на житието му разказва, че св. Спиридон е бил пастир, и продължава да бъде такъв и след ръкополагането му за епископ. Еднакво добре е пасял и паството си (хората), и стадото си (животните).Жена в кома роди

Жена в кома роди

Органите на реда събират ДНК материал от персонала на американската клиника

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019