Kонсулт

Фалшиви намаления грозят коледния пазар

12-12-2018 10:37
Clinica.bg

press@clinica.bg
Фалшиви намаления грозят коледния пазарПроверявайте, какви са били цените на стоките преди месец, за да сте сигурни, че имат намаление, съветват от КЗП
Започна треската за купуване на коледни подаръци. Фалшиви стоки, опасни играчки или други са капаните, които залагат нелоялните търговци. За какво да внимаваме пазарувайки, потърсихме за коментар Комисията за защита на потребителите.
Красива и качествена стока на добра цена. Това е идеалната формула за успешен пазар. И ако ниското качество се набива на очи, то цената на стоката се оказва най- подхлъзващата част от уравнението за успешен пазар.

 

Фалшиви намаления са констатирали

от Комисията за защита на потребителите още в кампанията за „черният петък", което грози и коледния пазар. Високите проценти отстъпка стоят в основата на измамата. Те се получават много хитро, разказват експертите. Дни преди очакваната кампания, в която трябва да обявят стоки с по-ниски цени, нелоялните търговци рязко надуват цените на стоките. Така като дойде денят, в който трябва да са в акция, те поставят процентното намаление не от реалната цена на стоката, а от надутата . Така капанът на високата отстъпка щраква без да се усетим.

Сериозна опасност е „намаление в намалението"

Най-сериозният риск за Коледния и Новогодишния пазар е именно този. Това на практика означава, търговците да съберат процентите от минало вече намаление, като към него прибавят и отстъпката, която са предвидили за момента. Което изглежда доста примамливо, но всъщност е напълно нереално, защото за намаление на стока говорим когато има отстъпка от цената й, която е била валидна в едномесечен срок.

Има и други административни нарушения,

за които са установили  от КЗП. Това е липсата на старата цена. На етикета често е посочена само цената, която с намаление. Експертите обясняват, че когато търговецът е обявил намаление задължително на етикета той трябва да посочи двете цени и новата и старата. Таково действие се санкционира от органите.

Важно е да се посочат стоките,

за които важи намалението. Защото често се случва на витрината да е посочен висок процент отстъпка, а на практика той да важи само за определени стоките в магазина. Проверките на КЗП към момента не са установили наличие на стоки, които са вредни за здравето, съобщават от институцията.Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека ни донесе здраве, щастие, много сбъднати мечти и ни направи малко по-добри
Равносметката като двигател на промяната

Равносметката като двигател на промяната

Превръщаме се в т.н. „човек нащрек", работата и личният живот трябва да вървят ръка за ръка, казва проф. Захарина Савова
Близо 2 млн. лв. събра Българската Коледа

Близо 2 млн. лв. събра Българската Коледа

Благотворителната инициатива на президента продължава и през новата година
Оптимизмът побеждава по света

Оптимизмът побеждава по света

Повече песимисти има в България, Турция, Сърбия, Обединеното кралство, отчитат от Галъп интернешънъл
Имайте упование в Бога и не се страхувайте от нищо

Имайте упование в Бога и не се страхувайте от нищо

Днес празнуваме Рождество Христово! Каква е същината на празника, защо Спасителят се роди на земята, какво е духовното търсене на съвременния човек и в какви заблуди живее, попитахме отец Добромир Димитров. Той е Протойерей, свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека вярата, надеждата и любовта бъдат неотменни гости в живота на всеки от нас

Кой е Дядо Коледа?

Кой е Дядо Коледа?

Историята за благородството, става пример за подръжание, всяка година в дните около 25 декември
Поетапно захранване след поста

Поетапно захранване след поста

Месото в чинията да не е повече от 120 грама, не смесвайте алкохол, съветва проф. Донка Байкова
Коледна песен на 200 години

Коледна песен на 200 години

Историята на „Тиха нощ, свята нощ" започва през 1818 година
Роден като Гошко, вече е Салим

Роден като Гошко, вече е Салим

В дните около най-хубавите празници ще ви разкажем историите на онези малки ангелчета, подпомогнати от Българската Коледа

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020